Αθώα η Σάρα Μαρντίνι και οι άλλοι 15 ακτιβιστές που συμμετείχαν σε διάσωση μεταναστών και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία
Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου και οι 16 οι κατηγορούμενοι ακτιβιστές για δύο αδικήματα κατασκοπείας επειδή βοήθησαν στη διάσωση μεταναστών στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας.
Είχε προηγηθεί η απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα και οι καταθέσεις 9 μαρτύρων υπεράσπισης.
Μια πρώτη νίκη
Ανάμεσα τους και η Σάρα Μαρντίνι που μαζί με την αδερφή της έκαναν το αναγκάστηκαν στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης και η ιστορία τους έγινε ταινία στο Netflix.
Η Σάρα και η αδερφή της Γιούσρα έγιναν διεθνή σύμβολα της προσφυγιάς, σώζοντας 18 ανθρώπους όταν αποφάσισαν να βουτήξουν στα νερά του Αιγαίου ώστε να μη βουλιάξει η βάρκα με την οποία έρχονταν στην Ελλάδα.
Ένας από τους Έλληνες που υπήρξε κατηγορούμενος ήταν και ο Νάσος Καρακίτσος, ο οποίος έσωζε πρόσφυγες από το 2016 ως το 2018 στη Λέσβο, φυλακίστηκε γι’ αυτό και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και διακίνηση πολιτών σε τρίτες χώρες που δικάζονταν στα δικαστήρια της Μυτιλήνης. «Μαζί με εμάς αθώοι και τόσοι εθελοντές, όσοι βοηθάνε τους συνανθρώπους τους» είπε ο Νάσος Καρακίτσος εξερχόμενος από το δικαστήριο.
«Ήταν μια πρώτη νίκη, μια μεγάλη δικαίωση οι κατηγορίες ήταν προσχηματικές. Συνεχίζουμε μέχρι την πλήρη δικαίωση» ανέφερε ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος.
Δεν υπήρχαν στοιχεία
Σύμφωνα με το Νησί, oι δικαστές απόρησαν σε αρκετά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας για τους λόγους που κατηγορήθηκαν οι συγκεκριμένοι 16, με τα ενοχοποιητικά στοιχεία να βρίσκονται σε 85 σελίδες κατηγορητηρίου που χαρακτηρίστηκε πολλάκις σαθρό, ανακριβές, αλλά και παραπλανητικό. Ποια ήταν αυτά τα στοιχεία; τρεις συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, ακόμα και μέλη της ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ότι στην κατοχή τους βρίσκονταν κιάλια αλλά και ότι είχαν κάνει χρήση ασυρμάτων για τις διασώσεις.
Ακόμα όμως και αυτά τα τρία στοιχεία δεν ίσχυαν για όλους γιατί κάποιοι εργάζονταν σε γραφείο ή σε άλλο πόστο. Ή όπως επισήμανε ο εισαγγελέας έδρας, κάποιοι ακριβώς επειδή ήταν διασώστες έπρεπε να κάνουν χρήση ασυρμάτου, εφόσον αποδεδειγμένα είχαν συνεχή συνεργασία με το Λιμενικό και τη Frontex.
Πλέον εκκρεμεί το δικαστήριο για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – κακουργήματα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία που επισύρουν ποινές φυλάκισης 25 ετών.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr