Θεσσαλία: Χιλιάδες καλλιέργειες και υποδομές παραμένουν κάτω από το νερό
Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Έξι μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel, χιλιάδες καλλιέργειες και γεωργικές υποδομές βρίσκονται ακόμα κάτω από το νερό και άλλα φερτά υλικά.
Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για απόλυτη καταστροφή, στο ΟPEN και τον Αντώνη Τσολναρά, και βλέπουν το βιος τους να βουλιάζει στη λάσπη που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα.
«Αύριο δεν θα υπάρχουμε»
«Για φέτος πάει η χρονιά, αυτά ζητάμε να μας αποζημιώσουν. Έχουμε κόστη παρά πολλά και δεν μας έχουν δώσει ούτε το 50% από τα έξοδά μας» είπε στο OPEN, ο αγρότης από τα Τρίκαλα Θωμάς Μαργαρίτης.
«Η εικόνα είναι δραματική, ας το λάβει υπόψη η κυβέρνηση να κάνει κάτι διότι αύριο δεν θα υπάρχουμε... Απλά» τόνισε ο Κώστας Μπίχτας.
Σε κίνδυνο οι κάτοικοι στα Μεγάλα Καλύβια
Πρόσφατα, με ελάχιστη βροχή πλημμύρισαν στον νομό Τρικάλων 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης Γης. Στα Μεγάλα Καλύβια ωστόσο ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, διότι σε αεροφωτογραφίες που έβγαλαν οι κάτοικοι για να αναδείξουν το πρόβλημα, διακρίνεται ότι τα ποτάμια περικυκλώνουν το χωριό και σε περίπτωση υπερχείλισης, 1.800 κάτοικοι δεν θα έχουν τρόπο διαφυγής.
«Το χωριό μας είναι ένα νησί και δεν υπάρχει μια διέξοδος διαφυγής. Πολύ το φοβάμαι, να κάνουμε όλοι τον σταυρό μας, εάν ξαναγίνει αυτό, θα επιπλέουν πτώματα» λέει στο OPEN ο Ευάγγελος Καραλής, κάτοικος του χωριού.
«Να ρθει ο πρωθυπουργός στη Λάρισα»
Την ίδια στιγμή αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στις 11 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το πρόβλημα είναι στον Θεσσαλικό κάμπο, έχει καταστραφεί ο μεγαλύτερος κάμπος παραγωγής της Ελλάδος και ζητάμε και απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να έρθει στη Λάρισα» είπε ο Παύλος Σπυρόπουλος.
«Ζητάμε να έρθει εδώ για να δει τα προβλήματα σε πραγματικό τόπο και χρόνο για να δει το μέγεθος των προβλημάτων» ο αγρότης, Θανάσης Νικολός.
Οι ίδιοι ζητούν λύσεις από την Πολιτεία τόσο για τη θωράκιση της περιοχής, όσο και για το υψηλό κόστος παραγωγής, ώστε να καταφέρουν να επιστρέψουν και πάλι στα χωράφια τους.
Αύριο η παρουσία του σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση
Το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας θα παρουσιάσουν αύριο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA Ιnternational.
Το σχέδιο έχει κατατεθεί υπόψη του πρωθυπουργού από την προηγούμενη Τετάρτη και, όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιλτιάδης Γκουζούρης, «αύριο θα πραγματοποιηθεί η παρουσίασή του στον πρωθυπουργό».
Στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.«Επίσης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή» είπε ο κ. Γκουζούρης.
Προτάσεις για κάθε περιοχή
Το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των ορεινών περιοχών αλλά και της λίμνης «Κάρλα». Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες προτάσεις: όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους» σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας.
Πάντως, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να πετύχει ο σχεδιασμός θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια από όλους. «Από την εμπειρία μας σε παρόμοια έργα, όταν ανακοινώνονται σχέδια τέτοιου εύρους και μεγέθους, προκύπτουν αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές και σε όλα τα επίπεδα: από δημάρχους ως υπουργούς και από τοπικό ως εθνικό επίπεδο» είπε και κατέληξε «όμως αυτό που θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη είναι πως το τελικό ζητούμενο είναι η προστασία, το όφελος και η υγιής ανάπτυξη της περιοχής συνολικά. Σε κάθε αλλαγή επηρεάζονται πολλές πλευρές, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, θετικά ή αρνητικά, όμως στο τέλος και σε βάθος χρόνου η επιδίωξη είναι να ωφεληθούν όλοι».
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr