Μεταναστευτικό: Νέα πύλη εισόδου η Κρήτη; Συναγερμός στην κυβέρνηση
Στο Κάιρο φον ντερ Λάιεν, Μητσοτάκης και Μελόνι - Κομίζουν πρόταση βοήθειας στην Αίγυπτο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Συναγερμός σήμανε στη χώρα μας και στην ΕΕ, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο και τη Λιβυή, με τις αφίξεις του τελευταίου τριμήνου στην Κρήτη να φτάνουν τις 1.500.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το τελευταίο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 5 διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεων μεταναστών σε Ηράκλειο, Χανιά και Γαύδο. Ενδεικτικά, περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Νέα πύλη εισόδου η Κρήτη;
«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».
Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.
«Είχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις» σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.
«Έχουμε ήδη προβεί σε μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει αφενός έλεγχος των συνόρων και αφετέρου να υπάρξουν επιστροφές όσων έρχονται προς την Ελλάδα. Όμως να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι όταν μιλάμε για μεταναστευτικές κρίσεις να μπορούμε να διαχειριστούμε και τα υποκείμενα αίτια που παράγουν την κρίση και στην περίπτωση αυτή το βασικό αίτιο είναι η μεγάλη αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Αφρικής κυρίως Βόρειας αλλά και υποσαχάριας και της Μέσης Ανατολής. Άρα χρειάζεται μια ενεργή διπλωματία» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδωσε στις 26 Φεβρουαρίου το ethnos.gr, στελέχη του Λιμενικού έκαναν λόγο για μία συνεχόμενη ροή μεταναστών η οποία άρχισε να κάνει την εμφάνιση της από την περασμένη άνοιξη ωστόσο γιγαντώθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ίσως και να πάψει να είναι διαχειρίσιμη.
Στον Έβρο ο Καιρίδης: Πάνω από 75% η συνολική πτώση μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία
Tα έργα που είναι σε εξέλιξη στον φράχτη του Έβρου επιθεώρησαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και ο Γερμανός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Μπερντ Κρόσερ.
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Καιρίδης, και πρόσθεσε ότι με τον Γερμανό ομόλογό του είδαν τα έργα που έχει κάνει η Ελλάδα για να προστατεύσει συνολικά την Ευρώπη από το άγος της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
«Είμαστε εδώ με τις ελληνικές δυνάμεις, αλλά και με τις δυνάμεις της Frontex και της Europol από όλη την Ευρώπη, από χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, σε μια κοινή προσπάθεια, σε έναν κοινό αγώνα».
Από την πλευρά του, ο κ. Κρόσερ υπογράμμισε τη σημασία του φράχτη στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και επισήμανε ότι «συμβολίζει την ευρωπαϊκή κοινή λογική».
Στο Κάιρο φον ντερ Λάιεν, Μητσοτάκης και Μελόνι
Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η Κομισιόν ετοιμάζεται να καταθέσει σχέδιο ύψους 7 δισεκατομμυρίων για βοήθεια στην Αίγυπτο, ώστε να συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στη χώρα θα βρεθούν το σαββατοκύριακο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο (το Βέλγιο έχει την ευρωπαϊκή προεδρία). Φέρεται να κομίζουν γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο, ώστε να σταματήσουν να έρχονται καράβια με μετανάστες από τις αιγυπτιακές ακτές στην Ευρώπη. Στο Κάιρο η ευρωαιγυπτιακή συμφωνία θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί.
Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες του ταξιδιού είπε στους FT ότι η συμφωνία είναι «ουσιαστική και στρατηγικής σημασίας». «Ανησυχούμε για δύο σύνορα: αυτό μεταξύ του Σουδάν και της Αιγύπτου, όπου οι Σουδανοί εισέρχονται στη χώρα, και τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, όπου οι άνθρωποι φεύγουν», πρόσθεσε η πηγή της εφημερίδας. Ένας δεύτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών είπε ότι η συμφωνία θα επαναπροσδιορίσει ορισμένα υπάρχοντα προγράμματα στήριξης της ΕΕ για την Αίγυπτο και ότι η οικονομική επιδότηση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2027.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr