ΑΠΘ: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αναφορές για απόπειρα «πυρηνικού» ριφιφί
Τα διερευνώμενα αδικήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από δημοσίευμα που έκανε λόγο για «απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο» σε χώρο του ΑΠΘ όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.
Η εισαγγελική παραγγελία
Με εντολή προς τον εισαγγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.
Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).
Διαψεύδει η πρυτανεία
Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού ούτε υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ σε κατάσταση κρισιμότητας.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο χώρος που φυλάσσεται ο αντιδραστήρας ουδέποτε παραβιάστηκε και δεν επιχειρήθηκε καν να παραβιαστεί.
Η ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ είναι η εξής: «Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.
Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.
Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».
Μικρός αντιδραστήρας
Νωρίτερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φειδάς, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του ΟΡΕΝ ανέφερε πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας «είναι ένα μικρός αντιδραστήρας, που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας».
«Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», σημείωσε.
Διαψεύδει το ριφιφί
Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια εισβολής στον χώρο αυτόν τις προηγούμενες ημέρες. «Απ’ ό,τι γνωρίζω πριν 1,5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».
Σε ερώτηση γιατί κάλεσε την αστυνομία για να παρέμβει το Σάββατο, ο πρύτανης απάντησε: «Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, ενός έργου που κοστολογείται στο 1,3 εκατομμύρια. Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και την δυνατότητα να παρέμβει, όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα. Η αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη σχολή Θετικών Επιστημών, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θεώρησε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα».
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr