Ζερεφός: Τα φυσικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση
Κάθε 15-20 χρόνια είναι έντονη η εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Όλα τα φυσικά φαινόμενα θα αυξηθούν και σε συχνότητα και σε ένταση», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός τονίζοντας πως η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα η οποία έχει ήδη υπερθερμανθεί.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζερεφός ανέφερε πως: «Πολλές περιοχές της Μεσογείου, ιδίως της Ανατολικής Μεσογείου, οι θερμοκρασίες οι επιφανειακές της θάλασσας είναι πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από ό,τι ξέραμε τα προηγούμενα εκατό χρόνια και επομένως υπάρχει αυτή η ανησυχία, το μελετάμε. Αλλά ακόμα δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα τι θα κάνουν οι σαχαριανές υφέσεις στο εξελισσόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου, έτσι όπως το έχει υποβοηθήσει ο άνθρωπος και έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα σπουδαία ακραία φαινόμενα σε όλο τον κόσμο».
Κάθε 15-20 χρόνια είναι έντονη η εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης
Για την αφρικανική σκόνη, σχολίασε πως «κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της μεταφοράς σαχαριανής σκόνης στη χώρα μας, ενώ περίπου ανά 15 με 20 χρόνια η εμφάνισή της γίνεται με μεγάλη ένταση», επισημαίνοντας πως είναι κάτι που συμβαίνει από τότε που σχηματίστηκε η Μεσόγειος, εκατομμύρια χρόνια πριν.
Οι πρώτοι που δέχονται το πρώτο κύμα αυτής της σκόνης είναι οι νότιες περιοχές, η Κρήτη, η Πελοπόννησος σημείωσε, ενώ παρομοίασε τις «πορτοκαλί» εικόνες από διάφορες περιοχές της χώρας με το Star Wars, «επιβλητικές και με πολύ κόκκινο, επίσης θυμίζουν άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις πολύ μεγάλων ηφαιστείων, συνέπεια των οποίων είναι να κοκκινίζει στη δύση του ηλίου, να έχει πολύ ωραία χρώματα και τα έχουμε μελετήσει».
«Εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια μεταφέρεται σκόνη»
«Πολύ περισσότερο από 4.000 χρόνια, από τότε που έγινε η Μεσόγειος, μεταφέρεται η σκόνη και μάλιστα είναι και γνωστό ότι υπάρχουν άνεμοι οι οποίοι δημιουργούνται από υφέσεις της Σαχάρας που λέγονται σαχαριανές υφέσεις και την άνοιξη, αυτή την εποχή δηλαδή, φυσάει, σηκώνει σκόνη από την έρημο. Και η ιστορία αυτή, κατά την αραβική παράδοση, ονομάζεται η περίοδος που έχουμε χαμσίν, είναι ο αριθμός 50 στην αραβική γλώσσα. Επί 50 μέρες λοιπόν μπορεί να φυσάνε τέτοιοι άνεμοι ώστε να σηκώνεται σκόνη και μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή που είχαμε και προχθές, να έχει δημιουργήσει νέφος τόσο μεγάλο ώστε να μεταφερθεί προς την Ευρώπη, δηλαδή από τη Σαχάρα, από τη Λιβύη βασικά γι’ αυτό και ο αέρας που έρχεται από εκεί ονομάζεται λίβας, από την αρχαία ελληνική λέξη λιψ. Αυτός λοιπόν μεταφέρει ζεστό αέρα, μαζί και η σκόνη. Και όταν είναι τέτοια τα καιρικά συστήματα στην περιοχή μας μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη σκόνη μέχρι και την Αγγλία. Μάλιστα, είναι γνωστές οι λιτανείες που γινόντουσαν στο Μεσαίωνα διότι η βορειοδυτική Ευρώπη την άνοιξη έχει αρκετές βροχές και όταν βρέξει κατεβαίνει αυτή η σκόνη και επειδή προέρχεται από άμμο και οξείδια του σιδήρου και άλλα μέταλλα, είναι κόκκινη και βρέχει όξινη βροχή και τη λέγανε αιματοβροχή, ήταν κακός οιωνός για τη Δυτική Ευρώπη του Μεσαίωνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός.
Ακόμη, εξήγησε πως αυτό που εισπνέουμε είναι σκόνη, δηλαδή οξείδια του πυριτίου και οξείδιο του σιδήρου και άλλες ανόργανες ενώσεις, από τις οποίες, τα πιο βαριά σωματίδια πέφτουν κοντά στην πηγή τους, δηλαδή τη Σαχάρα. Αυτά που μεταφέρονται μακριά είναι τα πιο μικρά και αυτά που πάνε πολύ μακριά, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, είναι ακόμα πιο μικρά. Όσο πιο μικρά είναι τα σωματίδια που μεταφέρονται, τόσο πιο επικίνδυνα είναι, γιατί μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr