ΟΤΕ: Στο εμβληματικό κτίριο της οδού Πατησίων μετακομίζει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Το μουσείο από την Νέα Κηφισιά όπου λειτουργεί σήμερα, θα μεταφερθεί εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στην καρδιά της Αθήνας, στο εμβληματικό κτίριο του ΟΤΕ ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) στην οδό Πατησίων 85 μετακομίζει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ εντός της επόμενης τριετίας.
Το μουσείο από την Νέα Κηφισιά όπου λειτουργεί σήμερα, θα μεταφερθεί εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, ακριβώς πάνω από τις κεντρικές καλωδιώσεις που έφεραν το τηλέφωνο στην πρωτεύουσα, αλλά και πάνω από κάποια από τα παλιά καταφύγια της πόλης, στο κτίριο από όπου διεκπεραιώνονταν οι κλήσεις από τις τηλεφωνήτριες στα πρώτα χρόνια των τηλεπικοινωνιών στη χώρα.
Το κτίριο της οδού Πατησίων, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Κιτσίκη, έχει ήδη αρχίσει να ενισχύεται στατικά τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτήν την περίοδο καταρτίζονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες του νέου Μουσείου που θα στεγαστεί σε 5.000 από τα συνολικά 40.000 τ.μ. του συμπλέγματος των κτιρίων και συγκεκριμένα στο παλαιότερο, το ΥΜΑ.
Το Νέο Μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.
«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ, είναι το νέο μουσείο να λειτουργήσει ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, κάτι το οποίο αποτελεί μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, ενώ έχει αναγνωριστεί από 4 σημαντικούς διεθνείς φορείς μουσείων και Πολιτισμού στην Ευρώπη.
«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.
Η είσοδος στο Μουσείο είναι σήμερα δωρεάν, ενώ στόχος είναι να παραμείνει έτσι «για τα σχολεία και τα Ελληνόπουλα» και μετά τη μεταφορά του στις νέες εγκαταστάσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσαμάζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας πως από τη δραστηριότητα αυτή ο ΟΤΕ δεν προσβλέπει σε έσοδα.
Το Νέο Μουσείο του ΟΤΕ
Το Νέο Μουσείο θα είναι ένα μουσείο διεθνών προδιαγραφών που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας, της σύγχρονης μουσειακής παρουσίασης και εμπειρίας για τον επισκέπτη. Θα είναι ένα μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω ψηφιακής με στόχο να αποτελέσει ένα πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα, σημείο συνάντησης και τόπο ανταλλαγής ιδεών, αναβαθμίζοντας παράλληλα την περιοχή.
Θα διαθέτει ένα αίθριο που θα διαπερνά κατακόρυφα το κτίριο, ενώ σε αυτό θα φιλοξενηθούν 55 χρόνια ιστορίας αποτυπωμένα σε 37.000 αντικείμενα και αρχεία, 800 τηλεγραφήματα, 3.500 συσκευές τηλεφώνου, 1.500 τηλεφωτογραφίες, 240 διαφημίσεις και 70.000 αρχιτεκτονικά σχέδια.
Θα προσφέρει ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών μέσα από διαφορετικές οπτικές (ιστορικά, κοινωνικά, εταιρικά), ενώ εκτός των χώρων μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, θα διαθέτει εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, έναν ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ.
Αν και η διοίκηση του Ομίλου δεν αναφέρθηκε στα κόστη ανακαίνισης του συγκροτήματος και μεταφοράς του μουσείου και στο ακριβές χρονοδιάγραμμα, εκτίμησε ότι οι εργασίες θα έχουν διεκπεραιωθεί τα επόμενα 3 - 4 χρόνια. Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates. Σε εξέλιξη είναι και η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης από την κυρία Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα - μουσειολόγο.
Το Μουσείο θα στεγαστεί στο εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια του Ομίλου που ετοιμάζεται να γράψει νέες σελίδες στην ιστορία του. Η κατασκευή του ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης.
Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ.
Το ΝΥΜΑ αποπερατώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα - σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ - ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας.
Το συγκρότημα εξυπηρετούσε την τεχνολογία αιχμής της εποχής καθώς πέρα από τις υπεραστικές κλήσεις, διεκπεραίωνε τη διεθνή τηλεγραφική ανταπόκριση, την ενημέρωση για την ώρα, ενώ το 1968 στις εγκαταστάσεις του λειτούργησε και ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο.
Σήμερα το ΥΜΑ - ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ (περίπου τη μισή του Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι) και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.
Πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό
Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία του Ομίλου στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς έχει ήδη προβεί στην εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και την παροχή δωρεάν WiFi σε περισσότερους από 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ μέσα από το COSMOTE HISTORY HD, έχει δημιουργήσει πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Ταυτόχρονα πριν από περίπου ένα χρόνο λάνσαρε και την εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της. Η εφαρμογή έχει ήδη «κατέβει» σε περισσότερες από 310.000 κινητές συσκευές.
«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr