Αντιπρόεδρος ΕνΔΕ για Λύτρα: Η προσωρινή κράτηση είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας
Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται προφυλάκιση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο αντιπρόεδρος δικαστών και εισαγγελέων, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εξηγώντας τι προβλέπει ο νόμος.
«Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορεί να ελέγχονται πειθαρχικά»
«Είναι ξεκάθαρο και είχαμε εκδώσει και ανακοίνωση για την ουσιαστική κρίση των δικαστών και εισαγγελέων πως δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει πως οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορεί να ελέγχονται πειθαρχικά. Μπορεί βεβαίως να ελεγχθούν αν διαπιστωθεί ότι αγνόησαν κάποια αποδεικτικά ή δεν εφάρμοσαν σωστά το νόμο. Στο δημόσιο διάλογο δεν έχω ακούσει ποτέ να διατυπώνει κάποιος επιφυλάξεις για κακή λειτουργία, ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν κάποια στοιχεία. Εκείνο που πραγματικά γίνεται είναι να κρίνεται το αποτέλεσμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη προφυλάκιση στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο δικηγόρο και αν αυτό είναι επιτρεπτό ή όχι», ανέφερε αρχικά.
Τι προβλέπει ο νόμος για τις προφυλακίσεις
Στη συνέχεια, τονίζει ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
«Μέχρι το 1981 ίσχυε ο θεσμός της προφυλάκισης. Για κάθε κακούργημα και πλημμέλημα, εφόσον οδηγούνταν η υπόθεση στον ανακριτή, εφόσον προέκυπταν επαρκής ενδείξεις, ο κατηγορούμενος ήταν εκ του νόμου κρατούμενος.
Αυτό άλλαξε. Έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε. Αντικαταστάθηκε η προφυλάκιση από τον θεσμό της προσωρινής κράτησης. Αυτό σημαίνει πως ένας κατηγορούμενος κρατείται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος για τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων ή κίνδυνος για φυγή του κατηγορουμένου και εφόσον αυτοί οι σκοποί δεν μπορούν να επιτευχθούν με την επιβολή περιοριστικών όρων. Η εξαίρεση είναι η προσωρινή κράτηση και όχι ο κανόνας».
«Πρέπει να δούμε τι κράτος δικαίου θέλουμε»
Ο κ. Σεβαστίδης σχολίασε στη συνέχεια:
«Πρέπει να δούμε τι κράτος δικαίου θέλουμε. Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου το οποίο όταν μιλάμε με τους ευρωπαίους θα λέμε ‘’έχουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο’’ αλλά στην πράξη δεν θα το εφαρμόζουμε; Θέλει η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη με τον κίνδυνο να εκτεθούμε σε καταδίκες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου; Να επιβάλλονται αυτόματα προσωρινές κρατήσεις;».
«Ο ανακριτής δεν επιβάλει ποινή, αλλά το δικαστήριο», σχολίασε επίσης.
Για τον πειθαρχικό έλεγχο του Αρείου Πάγου είπε πως θα αξιολογηθεί εάν ελήφθησαν υπόψιν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση, ενώ σημείωσε πως «δημιουργούνται λάθος συμπεράσματα με αυτό».
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr