Τριζόνια κατέκλυσαν τη Θεσσαλία: Είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Τι εξηγεί καθηγητής Εντομολογίας
Τι εξηγεί ο ειδικός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το αργότερο μέσα σε τρεις εβδομάδες θα έχουν εξαφανιστεί οι πολύ μεγάλοι πληθυσμοί τριζονιών που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως τα αστικά κέντρα της Λάρισας και των Τρικάλων. Πρόκειται για έντομα, από τα οποία δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και μάλιστα είναι σε πολλές περιπτώσεις χρήσιμα για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι η εμφάνιση των μεγάλων πληθυσμών τριζονιών αποτελεί ένα εποχιακό φαινόμενο, το οποίο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται κάθε χρόνο.
Κατά τον ίδιο, κύρια αιτία εμφάνισης του τεράστιου αριθμού τριζονιών είναι η παρατεταμένη ζέστη, αφού τα συγκεκριμένα έντομα αρέσκονται σε αυτήν.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες οι κάτοικοι της Λάρισας και των Τρικάλων, κυρίως τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, βλέπουν χιλιάδες τριζόνια, κάποια από τα οποία πετούν γύρω τους και παραπέμπουν οπτικά σε ιπτάμενες κατσαρίδες. Οι περισσότεροι πληθυσμοί βρίσκονται στα πάρκα και σε χώρους πρασίνου, ενώ κάποια είδη τους φοβούνται το έντονο φως και γι’ αυτό τρυπώνουν από ανοιχτά παράθυρα σε σπίτια και αποθήκες.
«Πρόκειται για ένα εποχικό φαινόμενο, το οποίο έχει καταγραφεί και σε άλλα έτη κατά το παρελθόν αλλά όχι κάθε χρόνο. Το ‘’κλειδί’’ για την εμφάνισή τους είναι οι ζεστές κλιματικές συνθήκες και η άνοδος της θερμοκρασίας. Τα έντομα αυτά αρέσκονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι μεγάλοι πληθυσμοί τους ταχύτατα εμφανίζονται αλλά και εξαφανίζονται ταχύτατα. Όσο γρήγορα, λοιπόν, μπήκαν στην καθημερινότητά μας, τόσο γρήγορα θα φύγουν. Συνήθως ο βιολογικός τους κύκλος είναι πολύ σύντομος και διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Σιγά-σιγά η θνησιμότητά τους υπερκαλύπτει τις γεννήσεις, άρα είναι θέμα λίγων εβδομάδων να εξαφανιστούν», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Αθανασίου.
Δεν κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία
Κατά τον ίδιο, τα τριζόνια δεν είναι διαβιβαστές σοβαρών ασθενειών, με αποτέλεσμα, παρά τον υψηλό πληθυσμό τους, να μην διατρέχει κανένα κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.
«Είμαι κατηγορηματικός στον τομέα αυτό. Από τα τριζόνια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Η Κεντρική Ελλάδα έχει άλλες αιτίες, προερχόμενες από τα έντομα, για να ανησυχήσει για τη δημόσια υγεία. Ανησυχία μπορεί να προέλθει από τις κατσαρίδες και τα κουνούπια κυρίως στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες πέρυσι. Η κατσαριδοκτονία και η κουνουποκτονία πρέπει να γίνονται πριν αυξηθούν οι πληθυσμοί των εντόμων, διότι μετά είναι αργά. Ευτυχώς, μετά τον Ντάνιελ δεν είχαμε την έξαρση του αριθμού των κουνουπιών που αναμέναμε στις πληγείσες περιοχές, διότι στην Ελλάδα δουλεύει πολύ καλά το πρόγραμμα κουνουποκτονίες. Επίσης, σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας είχαμε πριν από λίγα χρόνια έξαρση του πληθυσμού των ακριδών και χαρακτηρίστηκαν ακριδόπληκτες», τονίζει ο κ. Αθανασίου.
Αποσυνθέτες οργανικής ύλης
Όπως αναφέρει ακόμα ο καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα τριζόνια είναι χρήσιμα για τον περιβάλλον και την αγροτική οικονομία, αφού αποτελούν αποσυνθέτες οργανικής ύλης φυτικής προέλευσης. Την ξαναγυρίζουν στο περιβάλλον με τη μορφή λιπάσματος.
Επίσης, έχει δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να χρησιμοποιούνται από εταιρείες τα απορρίμματα των συγκεκριμένων εντόμων για λιπάσματα.
Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου χαρακτηρίζει τα τριζόνια ως «σούπερ βιοαντιδραστήρες».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr