Κυριαρχεί ο φόβος στους κατοίκους της Αττικής: 9 στους 10 νιώθουν «ανοχύρωτοι» απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν ότι ήδη έχουν με άμεσο τρόπο υποστεί τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι φωτιές κατά κύριο λόγο, οι πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα αλλά και οι σεισμοί, που έχουν πλήξει την Αττική, τα τελευταία χρόνια έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους της, οι οποίοι νοιώθουν φόβο και εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν ένα μελλοντικό έντονο φαινόμενο όχι μόνο πρακτικά αλλά και ψυχολογικά.
Σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν ότι ήδη έχουν με άμεσο τρόπο υποστεί τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής και ζητούν τόσο τη στήριξη της Πολιτείας, όσο και τη δική τους «εκπαίδευση». Όλα τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων (ΚΕΚΑΚ) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σχετικά με τις στάσεις και εμπειρίες του πληθυσμού της Αττικής για τις φυσικές καταστροφές.
Οι φυσικές καταστροφές ήδη έχουν επηρεάσει τη ζωή τους
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου σε σταθμισμένο δείγμα 833 κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 89.2% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως είναι πολύ/ πάρα πολύ πιθανό να συμβεί μια φυσική καταστροφή στο άμεσο μέλλον και μάλιστα η πλειοψηφία (63.6%) των πολιτών νιώθουν έντονο φόβο στην προοπτική αυτής της νέας φυσική καταστροφής.
Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Διευθυντής του ΚΕΚΑΚ, Καθηγητής Βασίλης Ιωακειμίδης «η έρευνά μας αποτυπώνει, με στατιστική ακρίβεια, τις στάσεις και αντιλήψεις των κατοίκων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές. Γίνεται απόλυτα σαφές, πως οι πολίτες όχι μόνο δεν υποτιμούν τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής αλλά υπογραμμίζουν πως οι φυσικές καταστροφές ήδη έχουν επηρεάσει τη ζωή τους με τρόπο πολύ άμεσο. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την πολιτεία για την προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές κλιματικές απειλές, οι πολίτες προσδοκούν πιο συντονισμένες ενέργειες τόσο στο επίπεδο της πολιτικής όσο και σε επίπεδο πρακτικής προετοιμασίας».
Τα αποτελέσματα της έρευνας
- το 69% των πολιτών έχει ήδη βιώσει με άμεσο τρόπο τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών με πιο συνήθεις τις πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες. ---Το 10.4% των συμμετεχόντων ανέφερε πως τα καταστροφικά αυτά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες στον ευρύτερο οικογενειακό τους και κοινωνικό τους περίγυρο.
- Το 26.4% των ερωτηθέντων βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σημαντικών υλικών ζημιών ενώ σχεδόν οι μισοί κάτοικοι τις Αττικής (48%) ένιωσαν να επηρεάζονται ψυχοσυναισθηματικά.
- Το 89.2% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως είναι πολύ/ πάρα πολύ πιθανό να συμβεί μια φυσική καταστροφή στο άμεσο μέλλον.
- Μάλιστα η πλειοψηφία (63.6%) των πολιτών νιώθουν έντονο φόβο στην προοπτική αυτής της νέας φυσική καταστροφής. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτό το συναίσθημα διάχυτου φόβου, αν κανείς λάβει υπόψιν του και το εύρημα πως περίπου ισοδύναμο ποσοστό πολιτών (66.4%) δεν αισθάνονται καθόλου προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενός νέου καταστροφικού γεγονότος.
- Το 79.1% δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε ασκήσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών και έτσι, αναπόφευκτα, η συντριπτική πλειοψηφία (82.4%) θεωρεί πως η πολιτεία είναι ανέτοιμη για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών από την κλιματική αλλαγή.
Προτάσεις των πολιτών για το μέλλον
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέδειξαν με συντριπτικά ποσοστά τη σημασία πολλών δράσεων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Το 93,4% υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης ατόμων και κοινοτήτων, ενώ το 90,3% ανέφερε την ατομική ευαισθητοποίηση και προετοιμασία. Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού θεωρείται αναγκαία από το 98,3%, και το 96,4% δίνει έμφαση στη βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών. Η αυστηροποίηση των κανονισμών για την αυθαίρετη δόμηση υποστηρίζεται από το 90,8%, ενώ το 88,1% θεωρεί ζωτική την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με αυτές τις προτάσεις, οι κάτοικοι της Αττικής επισημαίνουν την ανάγκη για άμεση δράση και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενισχυθεί η κρατική προετοιμασία και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις των φυσικών καταστροφών.
Συμπεράσματα
Η έρευνα του ΚΕΚΑΚ καταδεικνύει τον έντονο φόβο των κατοίκων της Αττικής για μελλοντικές φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, καύσωνες και πλημμύρες, και την αίσθηση ανασφάλειας που τους διακατέχει. Παρά την αυξανόμενη ανησυχία, η συμμετοχή σε ασκήσεις ετοιμότητας παραμένει χαμηλή, ενώ οι πολίτες θεωρούν πως τόσο η κοινωνία όσο και η πολιτεία είναι ακόμα ανέτοιμες να διαχειριστούν τις μελλοντικές απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οι κάτοικοι τονίζουν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες, όπως εκπαίδευση των κοινοτήτων, βελτίωση των υποδομών, αυστηρότερους κανονισμούς δόμησης και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πολιτεία και η κοινωνία καλούνται να συνεργαστούν για την ενίσχυση της προετοιμασίας, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές και την προστασία των πολιτών. Την έρευνα συντόνισαν ο Καθηγητής Βασίλης Ιωακειμίδης και η διδακτορική ερευνήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου. Στη συλλογή δεδομένων συνέβαλλαν οι φοιτητές του μαθήματος «Κοινωνική Εργασία σε Καταστάσεις Κρίσης» του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr