Εύβοια: Οι μαύροι καπνοί από τη φωτιά σκέπασαν τον ουρανό της Αθήνας - SOS για τους γιγατόνους άνθρακα
Αποπνικτική και απόκοσμη η εικόνα και στην Αττική🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου «βάφτηκε» ο ουρανός πάνω από το λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς οι καπνοί από τις φωτιές στην Εύβοια δημιούργησαν μία αποπνικτική και απόκοσμη εικόνα που έφτασε μέχρι το κέντρο της Αθήνας.
«Υπήρξε μια αύξηση των συγκεντρώσεων ανήλθαν στα 15 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο αέρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Οι συγκεντρώσεις αυτές δεν ήταν υψηλές και δεν ήταν ανησυχητικές γιατί ο καπνός κινήθηκε σε υψηλότερα στρώματα και από τις πρώτες πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα», δήλωσε σχετικά ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βαγγέλης Γερασόπουλος, στην ΕΡΤ.
Ζοφερή η ατμόσφαιρα σε βόρεια και δυτικά προάστια
Όπως προκύπτει από τους δορυφόρους, που παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία της πυρκαγιάς, ο καπνός από τη φωτιά κινήθηκε σε μεγάλη απόσταση 150χλμ, λόγω των βόρειων ανέμων. Μεταξύ των περιοχών που επηρεάστηκαν είναι κυρίως τα δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής. Οι καπνοί έφτασαν μέχρι το Μυρτώο πέλαγος ενώ η ατμόσφαιρα πάνω από το Αιγάλεω είναι ζοφερή.
«Μία περιοχή που δεν έχει δεχθεί δασική πυρκαγιά, τουλάχιστον σημαντική, τα τελευταία 20 χρόνια υπήρχε διαθέσιμη καύσιμη ύλη και η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά ξηρή -κυρίως της νεκρής καύσιμης ύλης-με αποτέλεσμα η δασική πυρκαγιά υπό τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, να αποκτήσει ένταση. Το χρώμα του καπνού το πυκνό μαύρο χρώμα οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός»., σημείωσε σχετικά με το πυκνό νέφος καπνού που κάλυψε τον ουρανό, ο Δρ. Μετεωρολογίας, Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, ο καπνός, δεν επιδεινώνει μόνο την ποιότητα του αέρα, αλλά ανατροφοδοτεί την ίδια την κλιματική κρίση. Ειδικά στις μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές της Ρωσίας μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες εκλύθηκαν 17,2 γιγατόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσω του καπνού που έκανε το γύρο του κόσμου. Διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώθηκε από την καμένη βλάστηση όπου είχε για αιώνες αποθηκευτεί.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr