Υπερτουρισμός: Ευρωπαϊκές πόλεις γεμίζουν τουρίστες αλλά και κέρδη - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, παρά το γεγονός πως οι τουρίστες αφήνουν χρήματα -και πολλές φορές γενναιόδωρα ποσά- στους τόπους τους.
Οι κάτοικοι των πόλεων που έχουν αρκετούς επισκέπτες θα προτιμούσαν, μάλλον, έναν μικρό αριθμό επισκεπτών με υψηλές δαπάνες ώστε οι μαζικές αφίξεις να είναι πιο μικρές και τα έσοδα μεγάλα.
Οι 20 δημοφιλείς προορισμοί που ο υπερτουρισμός φέρνει κέρδη
Ο Economist συνέταξε στοιχεία για 20 δημοφιλείς προορισμούς ανάλογα με την ελκυστικότητά τους στους τουρίστες.
Το Λονδίνο και το Τόκιο βρέθηκαν στην κορυφή, με 20 εκατ. επισκέπτες το καθένα. Ακολουθεί η Κωνσταντινούπολη με 17 εκατ. επισκέπτες.
Όσον αφορά τις αφίξεις ανά κάτοικο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Μιλάνο βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις, με 10, οκτώ και έξι αφίξεις/κάτοικο.
Όσον αφορά τις τουριστικές δαπάνες, για αξιοθέατα, διαμονή, μεταφορές και άλλα παρόμοια ήταν υψηλότερες στο Ντουμπάι με 29 δισ. δολάρια το 2023, με το Λονδίνο να ακολουθεί με 21 δισ. δολάρια και τη Σιγκαπούρη με 19.
Το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Ντουμπάι απέφεραν τα περισσότερα έσοδα ανά κάτοικο.
Έσοδα χωρίς υπερτουρισμό;
Υπάρχουν και μέρη, όμως, που έχουν ανακαλύψει ακόμη μία καλύτερη κατάσταση: οι επισκέπτες της Οσάκα ξοδεύουν 4.900 δολάρια ανά κάτοικο- οι επισκέπτες της Μαδρίτης ξοδεύουν 4.300 δολάρια. Καμία από τις δύο πόλεις δεν είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη, με τέσσερις και δύο επισκέπτες ετησίως ανά κάτοικο, αντίστοιχα.
Οι Αρχές της Οσάκα εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν τέλος εισόδου στους ξένους τουρίστες προκειμένου να καταπολεμήσουν τον «υπερτουρισμό». Την ίδια ώρα, αντιτουριστικά γκράφιτι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε όλη την πρωτεύουσα της Ισπανίας...
Στην Ελλάδα τι γίνεται;
Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την επίδραση του τουρισμού και το φαινόμενο του υπερτουρισμού κατέγραψε η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Eteron, που διενεργήθηκε από την aboutpeople.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 1.002 ανδρών και γυναικών ηλικίας 17 ετών και άνω με πανελλαδική κάλυψη. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η πλειονότητα των πολιτών νιώθει φόβο για το φαινόμενο του υπερτουρισμού στο μέλλον (45,6%). Άμεσα μέτρα εκτιμά ότι χρειάζονται το 30,5%.
- Το 30,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα πάσχει από υπερτουρισμό και χρειάζονται άμεσα μέτρα περιορισμού.
- Το 45,6% θεωρεί ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά απαιτείται προσοχή στο μέλλον.
- Το 19,6% δεν ανησυχεί για τον υπερτουρισμό και πιστεύει ότι όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα, τόσο το καλύτερο.
Κατά πλειοψηφία θετική η επίδραση του τουρισμού
Για τους ερωτηθέντες που είναι κάτοικοι τουριστικών περιοχών, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εξ’ αυτών, το 67,2% θεωρεί θετική ή μάλλον θετική την επίδραση του τουρισμού στην περιοχή τους, ενώ το 30,8% την χαρακτηρίζει ως αρνητική ή μάλλον αρνητική. Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% αξιολόγησε την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 24,4% έχει αντίθετη άποψη. Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% αξιολόγησε την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 24,4% έχει αντίθετη άποψη.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Eteron εξετάζει και τις επιδράσεις που έχει η έκρηξη του τουρισμού σε τομείς όπως οι θέσεις εργασίας, η οικονομία, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα ενοίκια, η ακρίβεια, ο τρόπος ζωής, η φυσιογνωμία της χώρας, η περιβαλλοντική ρύπανση και η ασφάλεια των κατοίκων.
- Θετικές επιδράσεις καταγράφονται στην οικονομία (μέσος όρος 5,61), τις θέσεις εργασίας (μέσος όρος 5,30) και τα πολιτιστικά δρώμενα (μέσος όρος 4,86).
- Αρνητικές επιδράσεις καταγράφονται στην περιβαλλοντική ρύπανση (μέσος όρος 2,97), την ακρίβεια (μέσος όρος 2,89) και τα ενοίκια (μέσος όρος 2,34).
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr