Λίμνη Κορώνεια: Σε πολύ κρίσιμο σημείο η επιβίωσή της - Ορατός ο κίνδυνος να στερέψει
Δεν διαθέτει περισσότερο από ένα μέτρο νερού ακόμα και στο βαθύτερο σημείο της - Τι λέει ο πρόεδρος της παραλίμνιας κοινότητας στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος, ακόμα και να στερέψει η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, στο Δήμο Λαγκαδά, αφού η παρατεταμένη λειψυδρία και ο ιδιαίτερα άνυδρος χειμώνας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καθυστερεί παραδειγματικά η απαραίτητη συντήρηση των έργων υποδομών, τα οποία πριν από λίγα χρόνια έσωσαν τη λίμνη, έχουν μειώσει υπερβολικά την ποσότητα νερού που διαθέτει.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Χατζηβουλγαρίδης, πρόεδρος της παραλίμνιας κοινότητας Αγίου Βασιλείου, σήμερα η Κορώνεια δεν διαθέτει περισσότερο από ένα μέτρο νερού ακόμα και στο βαθύτερο σημείο της, ενώ περιμετρικά έχει υποχωρήσει το νερό κατά περίπου 4-5 μέτρα.
Την ίδια στιγμή, σε διάφορα σημεία της λίμνης υπάρχουν νεκρά ψάρια και κάποια νεκρά πουλιά. Όσο μειώνεται η στάθμη της λίμνης τόσο μειώνεται και το οξυγόνο κάτω από την επιφάνεια του νερού, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθαίνουν. Παράλληλα, όσο μειώνεται η στάθμη της λίμνης τόσο γρηγορότερα εξατμίζεται το υπάρχων νερό, με συνέπεια να αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς το μέγεθος του προβλήματος.
«Παρόμοια κατάσταση, λόγω της λειψυδρίας, αντιμετώπισε και πριν από λίγα χρόνια η λίμνη μας αλλά σήμερα δεν ξέρω, αν μπορούν να βοηθήσουν τα έργα, που είχαν γίνει τότε για τη σωτηρία της. Δυστυχώς, πλέον η λίμνη αποτελεί μόνο έναν ταμιευτήρα βρόχινου νερού και δεν προμηθεύεται νερό από πηγές, αφού αυτές έχουν στερέψει. Παλαιότερα, αν έσκαβες πέντε-δέκα μέτρα, θα έβρισκες αμέσως νερό, για να ποτίσεις τα χωράφια. Πλέον χρειάζεται να σκάψεις 100-110 μέτρα. Το νερό της λίμνης περιμετρικά υποχώρησε κατά 4-5 μέτρα και στο βαθύτερο σημείο της δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπεις αρκετά νεκρά ψάρια σε διάφορα σημεία της και κάποια νεκρά πουλιά. Φέτος το χειμώνα έβρεξε ελάχιστα και δε χιόνισε καθόλου. Ελπίζουμε ο φετινός χειμώνας να είναι βροχερός, για να σωθεί η λίμνη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηβουλγαρίδης.
Δεν έγινε κανένα έργο συντήρησης των υποδομών
Στην απουσία των απαραίτητων έργων συντήρησης των υποδομών, που είχε πραγματοποιήσει το 2018 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ενός master plan και είχαν ως αποτέλεσμα να σωθεί τότε η λίμνη Κορώνεια, αναφέρεται, μιλώντας στο ethnos.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας.
Όπως λέει, από το 2019 την προσπάθεια διάσωσης της Κορώνειας ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και εγγράφως της Περιφέρειας προς το Υπουργείο να συντηρηθούν τα έργα υποδομής, δεν ξεκίνησε καμία ενέργεια.
«Τα απαραίτητα δύο έργα είναι τα εξής: Η συντήρηση του βαθέως ενδιαιτήματος και ο καθαρισμός της ενωτικής τάφρου από τα φερτά υλικά. Εμείς τότε σκάψαμε τον πυθμένα της λίμνης και έτσι κερδίσαμε βάθος, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν τα ψάρια της λίμνης το καλοκαίρι, όταν το νερό είναι λιγότερο. Αυτό το έργο θέλει απαραιτήτως συντήρηση. Επίσης, δημιουργήσαμε την ενωτική τάφρο, η οποία συλλέγει νερά από διάφορα ρέματα της περιοχής και τα κατευθύνει στη λίμνη. Αυτή η τάφρος πρέπει να καθαρίσει από τα φερτά υλικά που γέμισε με τα χρόνια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επανειλημμένα έστειλε έγγραφα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τα οποία ζητάει επειγόντως να γίνουν τα έργα συντήρησης. Δεν ξέρω, αν έχει ξεκινήσει ή προχωρήσει κάποια μελέτη, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα έργο», τονίζει ο κ. Γιουτίκας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι είχε «χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου» ένα χρόνο πριν, όταν σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε πει ότι, αν δεν γίνει άμεσα η συντήρηση, πολύ σύντομα θα είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα για τη λίμνη.
«Πλέον το σημείο είναι πολύ οριακό. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τη λίμνη και υπάρχει ο κίνδυνος σε ένα χρόνο από σήμερα να μην έχει καθόλου νερό», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr