Παιχνίδια «τρόμου» στα λούνα παρκ: «Ξύπνησαν» μνήμες από την τραγωδία του 2019 στο Βόλο με 14χρονη
Κανείς δεν ξεχνά την τραγωδία στον Αλμυρό Βόλου που στοίχισε την ζωή σε ένα νέο κορίτσι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μνήμες από παλαιότερα θανατηφόρα δυστυχήματα σε επιχειρήσεις λουνα- παρκ, «ξύπνησε» το δυστύχημα στην Χαλκιδική. Εκτός από τον 19χρόνο Γιάννη, άλλα δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους, ενώ ήθελαν απλώς να διασκεδάσουν.
Συγκεκριμένα το 2014 ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του σε λούνα παρκ στο Ελληνικό ενώ το 2019 μια 14χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα στον Αλμυρό Βόλου.
Έπεσε από ύψος 10 μέτρων
Η 14χρονη έχασε τη ζωή της όταν εκσφενδονίστηκε από το κάθισμα της σε παιχνίδι ταλάντωσης που σύμφωνα με το πόρισμα των χειριστών, έτρεχε 8 φορές πάνω από το όριο που προέβλεπε ο κατασκευαστής. Η μικρή έπεσε από ύψος 10 μέτρων χτυπώντας θανάσιμα στα κάγκελα διπλανού παιχνιδιού.
«Θα έπρεπε κανονικά το ΥΠΑΝ να ελέγξει όλους τους τεχνικούς φακέλους, που έχουν δοθεί από τους φορείς πιστοποίησης για τα μηχανήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα» υπογράμμισε στο OPEN o ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος, Βασίλης Παπαδόπουλος.
Κενά στους ελέγχους ασφαλείας και στις πιστοποιήσεις
Κενά στους ελέγχους ασφαλείας και ελλείψεις στις αδειοδοτήσεις και στις πιστοποιήσεις, είναι το κοινό φόντο όλων των δυστυχημάτων. Η μητέρα της Σεράινας θορυβημένη από το τραγικό περιστατικό στην Χαλκιδική απευθύνει μέσω του OPEN κραυγή αγωνίας.
«Να σταματήσουν τώρα! να λειτουργούν, αυτά τα λουνα παρκ. Είναι σκοτώστρες αυτά τα μηχανήματα. Δεν τα ελέγχει ποτέ! Κανείς! Λειτουργούν με τις πλάτες των δημοτικών αρχών. Δεν γίνεται να μη ξέρουν. Δε γίνεται να μη ξέρει ποτέ κανείς. Ως εδώ! Καμία άλλη μάνα δεν πρέπει να θρηνήσει το παιδί της».
«Τρύπα» στη νομοθεσία η πιστοποίηση χειριστών
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχει υπουργική απόφαση που ορίζει ρητά ότι οι χειριστές των μηχανημάτων πρέπει να φέρουν ειδική πιστοποίηση, ωστόσο στο διαπιστευμένο πρότυπο, στο οποίο παραπέμπει η νομοθεσία, δεν προβλέπεται εξειδίκευση για χειριστές τέτοιων μηχανημάτων.
«Δεν υπάρχει νομοθεσία που να δίνει τι ελάχιστες προϋποθέσεις να είναι κάποιος χείριστής σε ένα μηχάνημα» εξήγησε σχετικά στο OPEN o κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Όλα αυτά υπόκεινται στην ευσυνειδησία του ιδιώτη, ο οποίος θα αγοράσει το μηχάνημα αυτό, θα εκπαιδεύσει το προσωπικό και θα βαφτίσει εντός εισαγωγικών ένα οποιοδήποτε άτομο κρίνει αυτός επαρκή για να τον ορίσει χειριστή».
Τόσο στην περίπτωση της 14χρόνης στον Αλμυρό όσο και στου 19χρόνου Γιάννη στην Χαλκιδική οι χειριστές δεν είχαν καμία πιστοποιημένη εκπαίδευση, παίζοντας κορώνα γράμματα με τις ζωές, όσων διασκέδαζαν.
«Είδα μία απαράδεκτη κατάσταση, όλα ήταν σάπια»
Σωρεία παραλείψεων αποκαλύπτει το πόρισμα που συνέταξε ο πραγματογνώμονας της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη, που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα παιχνίδια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα και σκουριασμένα, ενώ η συντήρηση του μηχανήματος, στο οποίο ανέβηκε ο 19χρονος Γιάννης μαζί με τον αδελφό του ήταν ελλιπέστατη.
Το πόρισμα του πραγματογνώμονα θα ενσωματωθεί στη δικογραφία. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα για το πώς η επιχείρηση ρευματοδοτήθηκε χωρίς να διαθέτει άδεια λειτουργίας.
«Είναι ντροπή να χάνει ο κόσμος τα παιδιά του»
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πατέρας του αδικοχαμένου 19χρονου επισκέφθηκε ξανά τον τόπο του δυστυχήματος και τόνισε πως περιμένει να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. «Δεν θα ξεφύγουν από την ευθύνη, είτε βρίσκονται ψηλά είτε χαμηλά. Θα χάσουν τον ύπνο τους, όπως τον χάσαμε κι εμείς μέχρι να πάμε κοντά του. Είναι ντροπή να χάνει ο κόσμος τα παιδιά του. Η υπόθεση αυτή θα πάρει συγκεκριμένη τροπή, και κανείς δεν θα μείνει εκτός του κάδρου αυτής της ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πατέρας του 19χρονου χθες, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το λούνα παρκ, τραβώντας φωτογραφίες με το κινητό του από το παιχνίδι όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο γιος του. Οι εικόνες αποκαλύπτουν οξειδωμένα σίδερα, επικίνδυνες ενώσεις, σκουριασμένες βίδες και υλικά φθαρμένα από τον χρόνο και τη χρήση.
Σήμερα, μαζί με τους νομικούς συμβούλους και τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας, κατέθεσαν υπόμνημα ερωτημάτων στην Εισαγγελία και αργότερα μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας, όπου ζήτησαν και έλαβαν τη δικογραφία.
Πραγματογνώμονος: «Είδα μία απαράδεκτη κατάσταση»
«Είδα μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν υπάρχει άρτια τεχνικό κατασκεύασμα. Τίποτα. Και πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μηχάνημα και όλες οι καρέκλες οι οποίες υπάρχουν επάνω, γιατί υπάρχουν τέσσερα σετ από καρέκλες στα σημεία έδρασης, και στήριξης είναι όλα σάπια. Ήταν άκρως επικίνδυνες Και όχι, δεν γίνανε επικίνδυνες χθες» τόνισε ο πραγματογνώμονας της οικογένειας.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr