Δασκαλάκης στο ethnos.gr: Η επόμενη μέρα της χώρας να στηριχθεί στα ελληνικά μυαλά
Ο 38χρονος καθηγητής του ΜΙΤ και κορυφαίος επιστήμονας μιλά στο ethnos.gr για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην έρευνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Να στηριχθεί η αναγέννηση της χώρας και η επόμενη μέρα στην νέα γενιά και στα ταλέντα των ελληνικών πανεπιστημίων δήλωσε στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ της Βοστώνης, στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου Πληροφορικής “TECHNOLOGY FORUM”, που πραγματοποιείται την Δευτέρα (15.4) στη Θεσσαλονίκη.
Ο 38χρονος κορυφαίος επιστήμονας κατόρθωσε σε ηλικία μόλις 27 ετών, να λύσει έναν μαθηματικό γρίφο τον οποίο εκατομμύρια μαθηματικοί από όλον τον κόσμο προσπαθούσαν να τον λύσουν επί 60 χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα κερδίζοντας πολλά σημαντικά βραβεία, με σπουδαιότερο το βραβείο Nevanlinna, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, μαζί με το βραβείο Fields, για εξαιρετικές συνεισφορές στα μαθηματικά θεμέλια των επιστημών πληροφορικής.
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Υπάρχει πολύ ταλέντο στα ελληνικά πανεπιστήμια, πολύ σπουδαίοι μηχανικοί και επιστήμονες στα ελληνικά ιδρύματα. Και αυτό το εργατικό δυναμικό πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα πώς θα το εκμεταλλευτεί για να στηρίξει την επόμενη μέρα» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Δασκαλάκης στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου Πληροφορικής “TECHNOLOGY FORUM” προσθέτοντας ότι «Το μέλλον είναι στα χέρια μας».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για την ανάσχεση του brain drain τόνισε ότι η δημιουργία για ερευνητικό κέντρο διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοημοσύνη προχωράει και βρίσκεται στη φάση που αναζητείται χρηματοδότηση. Όπως είπε ο Έλληνας μαθηματικός υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους φορείς που έχει απευθυνθεί και θα μπορέσει να στηθεί αυτό το κέντρο σύντομα με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα κα τους νέους επιστήμονες.
Μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη τόνισε ότι το θέμα είναι η χρήση της τεχνολογίας κι όχι η τεχνολογία αυτή κάθε αυτή συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ξέρουμε πρώτα απ΄ όλα πόσο καλή είναι η τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας και μετά να αποφασίσουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε σωστά δεδομένου των περιορισμών που έχει.
Αναφερόμενος στο τεχνολογικό επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα τόνισε ότι έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει σε επίπεδο το οποίο δεν περιμέναμε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια στο να αποκτήσουμε τεχνητή νοημοσύνη αντάξια του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε απόλυτη αξιοπιστία της τεχνολογίας ακόμη και σε εφαρμογές που έχουμε λύσει και χρησιμοποιούμε.
Χαρακτήρισε την τεχνολογία ευλογία συμπληρώνοντας ότι η κατάρα έρχεται από τη χρήση της τεχνολογίας. Ο κ. Δασκαλάκης προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. «Θα κάνει το μέλλον μας να έχει μεγαλύτερη υφή αλλά ο άνθρωπος είναι ικανός να προσαρμόζεται σε καινούργιες καταστάσεις και να εκμεταλλεύεται την τεχνολογία για να κάνει τη ζωή του καλύτερη.
«Η τεχνολογία αντικατοπτρίζει μια πρόοδο της ανθρωπότητας και αυτή η πρόοδος αλλάζει τον κόσμο γύρω μας και εξαρτάται από τη χρήση τη δική μας αν θα τη βάλουμε σε καλή χρήση ή όχι» κατέληξε.
Τσιόδρας: Ένας τύπος φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές
«Συγγνώμη» για τη συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν ζήτησε από τον Ιλχάμ Αλίεφ ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Παρέμβαση Ρουβίκωνα στα σπίτια των ιδιοκτητών της efood – Αλληλεγγύη στους απεργούς διανομείς
Google: Υποχρεώθηκε σε αλλαγές στο Search στις Android συσκευές - Ποια ήταν η απόφαση του δικαστηρίου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr