Σφίγγει ο κλοιός για τους μεγάλους φοροφυγάδες
Ένα βήμα πριν φτάσει στη Βουλή βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου σώματος Ειδικών Ελεγκτών με υπερεξουσίες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο λόγος για την πολυαναμενόμενη σύσταση της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος -όπως θα ονομάζεται- στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον οικονομικό εισαγγελέα, που βασικό στόχο θα έχει το «κυνήγι» των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο, που αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο EuroWorking Group, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Περίπου 150 άτομα θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία (σ.σ.: 135 θέσεις ελεγκτών και 14 οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων) και θα ασχολείται αποκλειστικά με το ποινικό σκέλος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, με το φορολογικό κομμάτι να παραμένει στην ΑΑΔΕ.
Η δημιουργία της είναι αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών που είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την τελευταία να δυσφορεί εξαιτίας του μεγάλου όγκου εισαγγελικών παραγγελιών. Η λύση βρέθηκε με τη δημιουργία του ελεγκτικού βραχίονα των οικονομικών εισαγγελέων, που διεκδικεί ρόλο ολοκληρωμένου ελεγκτή.
Στοχευμένη έρευνα
«Προτάσσονται οι μεγάλες υποθέσεις. Γίνεται στοχευμένη έρευνα και δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες. Ο όγκος των υποθέσεων και η έλλειψη προσωπικού οδηγούσαν σε λογικές τύπου “με σειρά και όλα στην ώρα τους”, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Επίσης όλο το ζήτημα συνδεόταν και με την εισπραξιμότητα, αφήνοντας πίσω σημαντικές υποθέσεις, καθώς στο μεγάλο χρόνο έρευνας που απαιτούσαν, οι αρμόδιες Αρχές μπορούσαν να συλλέξουν τα ίδια χρήματα από 100 μικρότερες και πιο εύκολες υποθέσεις» επισημαίνει πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Την καθοδήγηση και τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος θα έχει ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ενώ για τη στελέχωση σε πρώτο στάδιο της υπηρεσίας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 60 άτομα από την ΑΑΔΕ και τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ και νέους ελεγκτές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα διαρθρώνεται σε δύο αυτοτελή τμήματα, τα οποία υπάγονται απευθείας στον διευθυντή της υπηρεσίας και τέσσερα τμήματα ερευνών, τα οποία υπάγονται στην Υποδιεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. «Αποστολή της υπηρεσίας είναι αποκλειστικά η διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση τέλεσης μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικών εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρ. 66 επ. του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) και οποιωνδήποτε άλλων απολύτως συναφών οικονομικών εγκλημάτων, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του αναπληρωτή του ή των εισαγγελικών λειτουργών που τον επικουρούν, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος» περιγράφεται στο δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου.
Στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης, η σύνταξη πορισματικών εκθέσεων σε εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών που της ανατίθενται, η διοικητική υποστήριξη και μέριμνα και η εξασφάλιση των υλικών και μέσων, που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η συλλογή, τήρηση και διαρκής ενημέρωση του αρχείου της υπηρεσίας σχετικά με την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία που αφορά στην αποκάλυψη και δίωξη φορολογικών και άλλων συναφών οικονομικών εγκλημάτων, καθώς και η τήρηση αρχείου διοικητικής και ποινικής νομολογίας για τα θέματα αυτά.
«Σφιχτές» προθεσμίες
Για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ιδιαιτέρως... «σφιχτές» προθεσμίες, καθώς με το άρθρο 10 προστίθεται το άρθρο 28 Α στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Εκεί προβλέπεται ότι εντός ενός μηνός από τη διαβίβαση της πορισματικής έκθεσης της υπηρεσίας, η Φορολογική Διοίκηση πρέπει να κοινοποιήσει εγγράφως στον φορολογούμενο αντίγραφο αυτής, σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα της έρευνας και τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου.
Ο φορολογούμενος έχει 20 ημέρες προκειμένου να διατυπώσει εγγράφως τις απόψεις του σχετικά με τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου, ενώ η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παραλαβής των απόψεων του φορολογούμενου. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τις απόψεις του, η Φορολογική Διοίκηση οφείλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός 20ημέρου ή, εφόσον πρόκειται για πολύπλοκη υπόθεση, να παραταθεί η ολοκλήρωση για ακόμη έναν μήνα.
Η Ελλάδα αποχαιρέτισε τον Κώστα Σημίτη: Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στο «ύστατο χαίρε» στον πρώην πρωθυπουργό
Η Τουρκία έκανε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με την κατάληψη νησιού ως το κεντρικό σενάριο - Τα μηνύματα που στέλνει
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πτώμα σε αποσύνθεση κοντά στα ΚΤΕΛ
Μαγιορκίνης στο OPEN: «Ο μεταπνευμονοϊός κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για μετάλλαξη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr