«Πόλεμος» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την ιδιωτικοποίηση και τα τιμολόγια του νερού
«Φαντασίωση της αριστεράς», χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Φαντασίωση της αριστεράς», χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε τοποθετήσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του για τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του νερού και τη δυνατότητα ανατιμήσεων στο ύψος του πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα κατά της λειψυδρίας την Τετάρτη, ο κ. Σκυλακάκης είχε γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία ο ίδιος έχει ήδη υπογράψει και ορίζει ότι τα τιμολόγια θα καθορίζονται από τον πάροχο και όχι από το υπουργείο και θα ελέγχονται από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η ίδια απόφαση ορίζει ως γενικό κανόνα ότι «τα τιμολόγια δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή», ενώ δίνει τη δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, αλλά και κλιμακωτών χρεώσεων ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης.
Στο ζήτημα παρενέβη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του την Πέμπτη ανέφερε ότι «δεν πάμε σε αυξήσεις στο νερό» και τα τιμολόγια θα παραμείνουν ως έχουν. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στον λογαριασμό του».
Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, από πλευράς κυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση του νερού», ενώ ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα φέρουν μειώσεις στα τιμολόγια του νερού.
«Η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των νερών νομίζω ότι είναι ένα όνειρο της αριστεράς. Το φαντάζονται τη νύχτα, για να φαντάζονται τον εαυτό τους να κάνει διαδήλωση. Νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Από μας, πάντως, τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια, απάντησε αρνητικά τονίζοντας πως «αυτό που γίνεται, είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία θέτει έλεγχο στο πώς τιμολογείται το νερό» επαναλαμβάνοντας ότι η αρμοδιότητα, πλέον, του ελέγχου των τιμολογίων όλων των φορέων του νερού, δηλαδή τόσο της ΕΥΑΘ στην Αθήνα όσο και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και των κατά τόπους ΔΕΥΑ, οι οποίες θα μειωθούν κατά το 1/3, περνάει στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων που θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως, μέχρι τέλος του μήνα.
Ο υπουργός επισήμανε πως σκοπός της μεταρρύθμισης, που προβλέπει και ενίσχυση των ΔΕΥΑ με 250 εκατ. ευρώ, είναι να γίνουν οι ΔΕΥΑ λειτουργικά ικανότερες και οικονομικά περισσότερο βιώσιμες, διευθετώντας τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους εκτιμώντας πως εφόσον η κυβέρνηση βάζει ένα τεράστιο ποσό για να ελαφρύνει «τους παρόχους, προφανώς δεν έχει κανένα λόγο να αυξηθεί. Έχει λόγο -κατά μέσο όρο- μάλλον να μειωθεί, παρά να αυξηθεί».
Οι αντιδράσεις
Αντιδράσεις για το ζήτημα του νερού υπήρξαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της εξέτασης του αναδιορισμού στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιμάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε πως προχωρά το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης - μέσω της παραχώρησης της διαχείρισης των υποδομών σε ιδιώτες όταν η κυβέρνηση με το Ν. 5037/2023 διεύρυνε τις αρμοδιότητες της τότε Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων. Τώρα προχωρά το σχέδιο συνένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για να δημιουργήσει μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο για τους ιδιώτες και όχι για να διασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση του νερού», ανέφερε.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι από το 2019, η κυβέρνηση εργάζεται επάνω σε σχέδιο παραχώρησης υποδομών ύδρευσης/αποχέτευσης σε ιδιώτες, όπως αποδεικνύεται από την εκπόνηση μελέτης για την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ υποδομών αποχέτευσης των ΔΕΥΑ, αλλά και τον διαγωνισμό για παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής, ο οποίος ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας». Προσέθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και επέστρεψε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο μόνο όταν υποχρεώθηκε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ.
«Ακόμα και μετά από μία μεγάλη καταστροφή του Daniel στη Θεσσαλία, και με πρόσχημα αυτή, η κυβέρνηση δεν δίστασε, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων, συμπεριλαμβανομένων και της άρδευσης, με την ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας», υπογράμμισε.
Για τα τεράστια χρέη των ΔΕΥΑ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην ενεργειακή κρίση, καθώς ενισχύθηκαν ελάχιστα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπιάγκης επεσήμανε πως είναι ξεκάθαρο ότι το νερό είναι το επόμενο μεγάλο πολύ σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει την κοινωνία μας και τον πλανήτη συνολικά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Συμπλήρωσε όμως πως παίζει ρόλο το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και αν θα ξεπεραστούν οι κακές πρακτικές: «Αν θα δούμε το θέμα της λειψυδρίας μονοσήμανατα ως προς το αν θα φέρει κέρδη και θα μπει στην ελεύθερη αγορά ή σαν ένα θέμα που αφορά την ίδια την ύπαρξή μας».
Τόνισε ότι για την κατάσταση των ΔΕΥΑ κύριος υπαίτιος ήταν η τιμή της ενέργειας που εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια. «Το πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, σε ποια διαδικασία θα οδηγηθούμε, προς την ιδιωτικοποίηση; Είναι προβλήματα και σκέψεις που θα ήθελε κάποιος να ακούσει».
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα σημείωσε μεταξύ άλλων πως η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό δεν μπορεί παρά να σημαίνει, έστω και μακροπρόθεσμα, ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αγαθού του νερού πιθανότατα μέσω ΣΔΙΤ.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr