Ράμμος για υποκλοπές: Ζήτησα να ενημερώσω τη Βουλή αλλά μου είπαν πως κανείς δεν πάει αυτόκλητος
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, όπου μίλησε -φυσικά- για το θέμα των υποκλοπών.
«Το 2019 δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τρία χρόνια αργότερα θα αντιμετωπίζαμε μία τόσο τραυματική για τους θεσμούς εμπειρία. Σε προσωπικό επίπεδο έκανα το καθήκον μου, την μεγαλύτερη σημασία την έχουν οι θεσμοί», δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής του στο Mega και τη Νατάσα Γιάμαλη.
Για τον Ισίδωρο Ντογιάκο ο κ. Ράμμος είπε: «Με όλο τον σεβασμό στον θεσμό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και χωρίς να έχω καμία διάθεση πολεμική οφείλω να επισημάνω ότι όταν βγήκε η γνωμοδότηση τον Ιανουάριο του 2023 αισθάνθηκα μια δυσάρεστη έκπληξη και κυρίως μια θεσμική ανησυχία, δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Και πιστεύω ότι αυτή γνωμοδότηση την στιγμή που βγήκε με την διατύπωσή που είχε και το συμπέρασμα που είχε δημιουργούσε μεγάλο θεσμικό πρόβλημα».
«Η γνωμοδότηση στην ουσία της ήταν εσφαλμένη. Ο κ. Εισαγγελεύς διατύπωσε την άποψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ΑΔΑΕ δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ελέγχους. Το κύριο για εμένα και για 20 συνταγματολόγους -που σπανίως ομονοούν κι εδώ ομονόησαν- ήταν το θέμα που έθεσαν: μπορεί μια ανεξάρτητη αρχή να τίθεται υπό τις εντολές ενός οποιοδήποτε άλλου οργάνου;».
Και διευκρίνισε: «Μία αρχή που εκ των προτέρων υπόκεινται σε αυτές τις δεσμευτικές επιταγές δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Δεν είπα εγώ ποτέ αυτό που λένε ότι "πρόεδρος της ΑΔΑΕ θέλει να είναι υπεράνω του νόμου"».
«Δεν μπορεί να λειτουργεί μια αρχή υπό συνθήκες εκφοβισμού»
Σε ερώτηση εάν το απόρρητο των επικοινωνιών είναι διασφαλισμένο απάντησε ότι «ο χρόνος θα δείξει, καθώς οι υποθέσεις αυτές είναι πολύπλοκες κι εμπλέκονται πολλοί φορείς».
Σε αυτό το σημείο προέκυψε και το ερώτημα «αν αφήνονται οι θεσμοί και οι εγγυητικές διαδικασίες του κράτους δικαίου να λειτουργήσουν απρόσκοπτες» με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να υπογραμμίζει: «Αυτό ζήσαμε και με το θέμα της γνωμοδότησης και κυρίως με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρος -όχι ο Χρήστος Ράμμος προσωπικά- δημιούργησε πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί να λειτουργεί μια αρχή υπό συνθήκες εκφοβισμού».
«Κατά τη γνώμη μου στην συνταγματική μας τάξη ουδείς είναι ανέλεγκτος, ουδείς είναι υπεράνω λογοδοσίας», πρόσθεσε.
Γιατί ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τη Βουλή ή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Για το ζήτημα των υποκλοπών και γιατί ο κ. Ράμμος δεν ενημέρωσε την Βουλή ή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα, τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξήγησε:
«Σκέφτηκα να ενημερώσω την Βουλή και συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λαμβάνοντας την απάντηση "κανείς δεν εμφανίζεται αυτόκλητος ενώπιον της Βουλής". Την ίδια μέρα ενημέρωσα εγγράφως όλους ανεξαιρέτως τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης».
Ο Χρήστος Ράμμος δήλωσε πως νιώθει θλίψη και απογοήτευση «για όσους υποτίμησαν το ζήτημα των υποκλοπών». Χαρακτήρισε «αστειότητες, αν όχι γελοιότητες» τα όσα λέγονται περί στόχευσής του να πολιτευτεί και τόνισε πως «εγώ έκανα μόνο το καθήκον μου, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr