Ερευνα ethnos.gr: Πού οφείλεται ο πιο βαρύς χειμώνας της τελευταίας 10ετίας
Ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Aθηνών Κώστας Λαγουβάρδος αναλύει τα χαρακτηριστικά της παρατεταμένης βαρυχειμωνιάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ημερολογιακά έχουμε μπει στην Άνοιξη αλλά ο εφετινός χειμώνας δεν λέει να μας αποχωριστεί. Χαμηλές θερμοκρασίες, δυνατοί βοριάδες, έντονες καταιγίδες, καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και λίγες ημέρες ηλιοφάνειας. Αυτή είναι η αίσθηση του μέσου πολίτη για τον εφετινό χειμώνα που ειδικά στη κεντρική και νότια Ελλάδα έσπασε πολλά ρεκόρ. Τι ακριβώς συμβαίνει; Πώς αναλύουν οι μετεωρολόγοι τα καιρικά φαινόμενα του εφετινού χειμώνα και πού κατατάσσονται σε σχέση με τα φαινόμενα που είχαμε την τελευταία 20ετία; Θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα και το Πάσχα; Πόσο θα επηρεαστεί το καλοκαίρι;
Το ethnos.gr παρουσιάζει μία μεγάλη έρευνα με την βοήθεια του Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Aθηνών και ιδρυτή του meteo.gr Κώστα Λαγουβάρδου που έχει αφιερώσει την ζωή του στην παρατήρηση και στην καταγραφή των μετεωρολογικών φαινομένων στη χώρα μας και αισθάνεται την ανάγκη να τον ευχαριστήσει δημόσια για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσε στην συγκέντρωση των στατιστικών στοιχείων.
Ρεκόρ βροχών σε κεντρική και νησιωτική Ελλάδα
«Σαν πρώτο συμπέρασμα πράγματι μπορούμε να πούμε πως ο χειμώνας 2018-19 είχε πολλές βροχές στην κεντρική και στη νότια Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη που έσπασε όλα τα ρεκόρ. Αντίθετα, είχαμε πολύ λίγες βροχοπτώσεις στην δυτική Ελλάδα που επίσης ήταν πολύ σπάνιο. Είχαμε πολλές χιονοπτώσεις στην κεντρική και νότια Ελλάδα και λιγότερες στην βόρεια Ελλάδα που και αυτά δεν ήταν συνηθισμένα. Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι η επιμονή των ισχυρών ανέμων κυρίως βοριάδων», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος και αναλύει σύμφωνα με την συνολική καταγραφή που έχει κάνει:
1. Μεγάλα ύψη βροχής στη νησιωτική χώρα (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου).
2. Αντιθέτως, σε πολλές περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας οι βροχές ήταν περιορισμένες, κυρίως λόγω των πολύ λίγων βροχών τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2019. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Αρτα, όπου καταγράφηκαν 4 και 35 χιλιοστά βροχής αντιστοίχως σε αυτούς τους δύο μήνες που είναι οι μικρότερες τιμές της τελευταίας επταετίας.
3.Στην Αττική είχαμε αρκετές βροχές, τις περισσότερες των τεσσάρων τελευταίων χειμώνων, αλλά πιο περιορισμένες σχετικά με το πολύ υγρό φθινόπωρο και χειμώνα του 2012-2013.
4.Είχαμε εμμονή ισχυρών ανέμων σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου.
Τριπλάσιος όγκος βροχής σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο
Οπως φαίνεται από τις μετρήσεις στα νησιά του Αιγαίου μέχρι στιγμής έχουν πέσει οι τριπλάσιες βροχές από τον συνήθη μέσο όρο όπως στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Σαντορίνη, τη Μήλο και την Κω. Ακολουθούν τιμές της συνολικής βροχής του εξαμήνου Οκτωβρίου 2018- Μαρτίου 2019 αλλά και των αντίστοιχων περιόδων της τελευταίας επταετίας σε επιλεγμένους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr (με έντονο μαύρο κόκκινο η μεγαλύτερη τομή για κάθε σταθμό).
Οι άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες
Είχαμε εμμονή ισχυρών ανέμων σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου.
Οσον αφορά στις θερμοκρασίες, ατό που ξεχωρίζει είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασλιες στα βόρεια ηπειρωτικά τον Ιανουάριο του 2019. Πιο συγκεκριμένα: Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφερθεί πως ο μέσος όρος βροχής στην Αθήνα είναι 390 mm και ο μέσος όρος των βροχερών ημερών οι 43 το χρόνο και ήδη βρισκόμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο. Στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές είναι 62 ημέρες βροχής το χρόνο και 460 mm βροχής.
Το ρεκόρ της περιόδου 2002-03
«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε αρκετές καταιγίδες στην Αττική, αλλά δε είναι κάτι πρωτόγνωρο, υπενθυμίζουμε τον Σεπτέμβριο του 2002 για παράδειγμα όπου το πρώτο δεκαπενθήμερο είχαμε καταιγίδα στις 13 από τις 15 ημέρες». Σχετικά με το που οφείλεται η αλλαγή ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε: «Εφέτος είχαμε βαρομετρικά χαμηλά που κινήθηκαν στη νότια Ελλάδα προκαλώντας ένα ισχυρό βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο . Ετσι είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ ισχυρούς ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής (αλλά και χιονιού) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη».
Ανοδος 10 βαθμούς μέχρι το Πάσχα
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που υπάρχουν το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει άρδην τις επόμενες ημέρες. Η Πέμπτη 18 Απριλίου και ίσως και η Παρασκευή θα είναι και οι τελευταίες ημέρες όπου θα έχουμε βροχές και καταιγίδες. Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχουμε άνοδο 10 βαθμών Κελσίου και ήρεμες θάλασσες στα πελάγη που θα ευνοήσουν τις μετακινήσεις των εκδρομέων: «Είμαστε ακόμα μακριά από το Πάσχα αλλά από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη το θερμόμετρο θα ανέβει περίπου 10 βαθμούς σε σχέση με τις σημερινές θερμοκρασίες διότι θα κυριαρχήσουν νότιοι άνεμοι. Δεν προβλέπω δυνατούς ανέμους και προβλήματα στις θάλασσες. Θα λιώσουν αρκετά τα χιόνια που υπάρχουν στη Κρήτη και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Γενικά φαίνεται πως το σκηνικό αλλάζει και θα έχουμε καλοκαιρία σε όλη τη χώρα»
«Δεν υπάρχει σύνδεση με τον καιρό του καλοκαιριού»
Ο βαρύς χειμώνας επηρεάζει το καλοκαίρι που έρχεται και το αντίθετο συνήθιζαν να λένε οι παλιοί. Πόσο συμμερίζονται οι μετεωρολόγοι αυτή την άποψη: «Επιστημονικά δεν υπάρχει καμία σύνδεση των καιρικών φαινομένων μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού. Δε σημαίνει πως μετά από έναν βαρύ χειμώνα με πολλά καιρικά φαινόμενα θα έχουμε έναν ξηρό ή ένα υγρό καλοκαίρι».
Οι έντονες βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο επηρεάζουν τις γεωργικές παραγωγές: «Δεν είμαι γεωπόνος αλλά σίγουρα αυτή την περίοδο βρισκόμαστε πάνω στην ανθοφορία και το χαλάζι ή οι δυνατές βροχές κάνουν ζημιές». Σε μία χώρα με τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα, αέρα και ήλιο δεν θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει το ζήτημα της ενέργειας της χώρας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε εκμεταλλευτεί τον ήλιο και τους δυνατού ανέμους σε μεγαλύτερο βαθμό».
Σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την μετεωρολογία ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε: «Πράγματι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα πράγματα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σε εξέλιξη και κυρίως δεν έχουμε τις υποδομές και το χώρο για να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Μόνο για τα σχολεία υπάρχει δράση που μας επισκέπτονται στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ερχονται τα παιδιά και τους μαθαίνουμε τις βασικές αρχές. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει υπάρξει σκέψη για σεμινάρια σε ερασιτέχνες μετεωρολόγους αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για μία τέτοια δράση».
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr