Ευλογιά αιγοπροβάτων: Πώς μεταδίδεται - Ο αντίκτυπος στον άνθρωπο
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων, λόγω της έξαρσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, μετά και την πανώλη που είχε πλήξει τον κλάδο το περασμένο καλοκαίρι.
«Δεν θα φτάσει στον καταναλωτή ένα άρρωστο ζώο»
Ο καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης, μίλησε στον ΑΝΤ1 και ξεκαθάρισε πως η ευλογιά δεν ματαδίδεται στον άνθρωπο, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κτηνοτροφία τους τελευταίους μήνες.
«Δεν έχει αναφερθεί ποτέ και πουθενά να πάθετε κάτι. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για την ελληνική κτηνοτροφία. Ένα άρρωστο ζώο δεν πρόκειται να φτάσει στο σφαγείο ή στον καταναλωτή. Η ευλογιά πάει μόνο στα αιγοπρόβατα, ούτε καν στα βοοειδή», ανέφερε αρχικά.
«Ο ιός μπορεί να διατηρηθεί στο περιβάλλον για πάνω από έξι μήνες. Τα ζώα μπορεί να νοσήσουν για λιγότερο, αλλά ο ιός μένει στο περιβάλλον. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι κρατικές Αρχές έχουν πάρει τα μέτρα τους. Αν εντοπιστεί η ευλογιά σε μια εκτροφή, πρέπει να γίνουν δύο ζώνες. Η μία 3 χλμ και η άλλη 10 χλμ, όπου θα γίνονται έλεγχοι, τα ζώα πρέπει να σφάζονται, προκειμένου να εκριζωθεί το νόσημα. Η νομοθεσία είναι αυστηρή και εφαρμόζεται», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Καλαϊτζάκης.
Για τον Έβρο και τη Λέσβο
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στον Έβρο και τη Λέσβο η ευλογιά εμφανίζεται κάθε χρόνο, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, όπου τα ζώα εμβολιάζονται. «Η οδηγία της ΕΕ είναι να μην υπάρχει η νόσος, ωστόσο αν μπούμε σε διαδικασία εμβολιασμού, μπορεί να έχουμε άλλα προβλήματα, με τις εξαγωγές», ξεκαθάρισε ο καθηγητής, σε ερώτηση για τον λόγο που δεν εμβολιάζονται τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα.
Σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης της ευλογιάς, ο Μανώλης Καλαϊτζάκης υπογράμμισε ότι είναι ένα πολύπλοκο θέμα. «Παίζουν ρόλο τα πουλιά, οι τροφές, τα έντομα, ενώ μεταδίδεται και από τους τροχούς των αυτοκινήτων. Επίσης η μετακίνηση των ζώων με φορτηγό προς τα σφαγεία επηρεάζει σημαντικά, παρότι γίνεται με νόμιμους τρόπους».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr