Καταστροφή άλλος ένας άνυδρος χειμώνας: Αυξάνει ακόμα και τον κίνδυνο πλημμυρών - Τα «SOS» καθηγητή
Μεγάλη καταστροφή για το υδάτινο απόθεμα της χώρας θα αποτελέσει ένας δεύτερος κατά σειρά άνυδρος χειμώνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μεγάλη καταστροφή για το υδάτινο απόθεμα της χώρας θα αποτελέσει ένας δεύτερος κατά σειρά άνυδρος χειμώνας, γεγονός που φαίνεται να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, από τη στιγμή που ο φετινός Οκτώβριος, ένας μήνας που κάθε χρόνο σημειώνονται βροχοπτώσεις, ήταν από τους πιο ξηρούς στα χρονικά.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Βουδούρης, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση θα έχουμε νερό για να πιούμε, ωστόσο, θα παρουσιαστούν μεγάλα προβλήματα στην άρδευση, με τις συνέπειες να είναι ορατές στην αγροτική παραγωγή. Προβλήματα από την ανομβρία είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν και στον τουρισμό.
Κατά την κ. Βουδούρη, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μέτρα και γίνουν κάποια έργα κατά τόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και προς την κατεύθυνση αυτήν δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα.
«Δεν θα κινδυνεύσουμε να μείνουμε χωρίς πόσιμο νερό, αφού αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί. Για παράδειγμα, στην Αθήνα έχουμε πόσιμο νερό για τα επόμενα δύο χρόνια, ακόμα και αν δεν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις. Οι αρνητικές επιπτώσεις ενός δεύτερου άνυδρου χειμώνα θα φανούν κυρίως στην άρδευση, με συνέπεια οι αγρότες, ιδίως στη Νότια Ελλάδα, να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αρδευτικό νερό και άρα να μειωθεί η αγροτική παραγωγή. Τέτοια φαινόμενα είναι ήδη ορατά σε κάποιες περιοχές της χώρας με παραδοσιακά λιγότερες βροχοπτώσεις και άρα υδάτινα αποθέματα. Να αναφέρω ως παράδειγμα την ανατολική Πελοπόννησο, όπου η αγροτική παραγωγή είναι ήδη μειωμένη. Επίσης, προβλήματα από τη λειψυδρία είναι πιθανό να παρουσιαστούν και στον τομέα του τουρισμού κυρίως στα μικρότερα νησιά. Αν συνεχιστεί αυτή η ανομβρία, θα είναι καταστροφή για τον πρωτογενή τομέα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Βουδούρης.
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν
Κατά τον καθηγητή Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, είναι απαραίτητο η Πολιτεία να ξεκινήσει συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας, με αγροτικούς συνεταιρισμούς και άλλους συναρμόδιους φορείς, ώστε να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.
Ειδικότερα και όπως λέει ο κ. Βουδούρης, το πρώτο βήμα είναι η εξοικονόμηση νερού, με ταυτόχρονη μείωση των απωλειών του από το κακοσυντηρημένο δίκτυο ύδρευσης.
«Δεν είναι δυνατόν σε κάποιους δήμους οι απώλειες νερού από το δίκτυο να φτάνουν στο 40%. Επίσης, πρέπει να ληφθούν μέτρα και στη χρήση νερού για άρδευση, ώστε αυτή να γίνεται τις κατάλληλες ώρες και με τις κατάλληλες ποσότητες. Παράλληλα, σε διάφορες περιοχές και ανάλογα με τις ανάγκες θα πρέπει να γίνουν διάφορα έργα για την εξοικονόμηση νερού, όπως μικρά φράγματα, δεξαμενές, αποθήκες νερού, τεχνητός εμπλουτισμός νερού και άλλα, τα οποία, βέβαια, έχουν κάποιο κόστος», αναφέρει ο κ. Βουδούρης.
Κατά τον ίδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξοικονόμηση νερού η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην άρδευση.
«Υπάρχει σχετική νομοθεσία γι’ αυτό αλλά, δυστυχώς, η χώρα μας επαναχρησιμοποιεί τα επεξεργασμένα λύματα από τους βιολογικούς καθαρισμούς σε πολύ μικρό ποσοστό, από 0,5% έως 1,5%, όταν στην Ευρώπη φτάνει στο 5%. Θα πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια στον τομέα αυτό, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Η παρατεταμένη ξηρασία φέρνει πλημμύρες
Μία άλλη ιδιαίτερα αρνητική συνέπεια μιας περιόδου παρατεταμένης ξηρασίας, κατά τον κ. Βουδούρη, είναι οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις με καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα. Όταν έχει καιρό να βρέξει σε μία περιοχή, εξατμίζονται μεγάλες ποσότητες νερού και συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα υδρατμοί. Σε μία αλλαγή του καιρού, όταν σημειώνονται βροχές, αυτές, εξαιτίας των υδρατμών, είναι έντονες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφικές πλημμύρες.
Κάτι τέτοιο βιώνει σήμερα η Ισπανία στην περιοχή της Βαλένθια αλλά το βίωσε πέρυσι και η χώρα μας, στη Θεσσαλία. Μετά από ένα άνυδρο καλοκαίρι είχαμε τις κακοκαιρίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.
«Προφανώς και υπάρχει ανησυχία από το γεγονός ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν πολύ ξηρός, από τους πιο ξηρούς όλων των και εποχών και μάλιστα μετά από ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι. Φαίνεται ότι τουλάχιστον και η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου δεν θα έχει βροχοπτώσεις. Χρόνος ακόμα υπάρχει για βροχές, όμως, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Εύχομαι μέσα στο έτος να έχουμε συχνά βροχοπτώσεις και αυτές να είναι παρατεταμένης διάρκειας, χωρίς, όμως, η έντασή τους να δημιουργεί προβλήματα. Εύχομαι, επίσης, να έχουμε και χιόνια το φετινό χειμώνα, διότι βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του επίγειου υδροφόρου ορίζοντα αλλά και των υπόγειων νερών. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες ανησυχούμε για την παρατεταμένη ανομβρία», σημειώνει ο κ. Βουδούρης.
Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανομβρίας
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης νερού, ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ αναφέρει την Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Κρήτη όπου υπάρχουν ήδη και φαινόμενα ερημοποίησης σε κάποια σημεία και μικρά νησιά του Αιγαίου όπου δεν υπάρχουν λεκάνες για τη συγκέντρωση νερού.
«Πρόβλημα έλλειψης νερού έχουμε και σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας, παρά το ότι τον περσινό Σεπτέμβριο είχαμε τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες. Αυτό συμβαίνει, διότι σε μεγάλο μέρος του κάμπου καλλιεργούνται βαμβάκι και τριφύλλι, τα οποία χρειάζονται πολύ νερό. Πολλοί αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν νερό για τις καλλιέργειές τους», καταλήγει ο κ. Βουδούρης.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr