Σεισμός Χαλκιδική - Παπαζάχος: «Δύσκολη μια μεγάλη δόνηση σε αυτή την περιοχή»
Ο Κώστας Παπαζάχος μίλησε στο ΟPEN για τα 5,2 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

«Στην περιοχή δεν έχουμε σεισμούς βάθους, είναι όλοι στα πέντε, δέκα χιλιόμετρα και είναι όλοι επιφανειακοί σεισμοί. Εκεί είχαν γίνει κάποιοι μικροί υποσεισμοί, ένα 3,8 Ρίχτερ πριν από τέσσερις μέρες και κάποιοι μικρότεροι σήμερα και έγινε το 5,2 Ρίχτερ που έγινε αισθητό και εδώ στη Θεσσαλονίκη αρκετά δυνατά» τόνισε στο δελτίο Ειδήσεων του OPEN ο Kώστας Παπαζάχος, για τον σεισμό στη Χαλκιδική.
«Είναι από τις πιο ήσυχες περιοχές του ελληνικού χώρου. Ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ δεν μπορεί να είναι έκπληξη στον ελληνικό χώρο. Όταν οι σεισμολόγοι λένε πως δε γίνονται σεισμοί, εννοούν πως δε γίνονται μέχρι της τάξης των έξι Ρίχτερ. Ρήγματα των δέκα, δεκαπέντε χιλιομέτρων υπάρχουν παντού στη χώρα μας. Δεν υπάρχει μεγάλο ρήγμα στην περιοχή και το πιο μεγάλο είναι πιο Νότια που τελειώνει το πρώτο πόδι, είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου. Σε αυτή την περιοχή της Ποτιδαίας δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε και αναφέρεται ένας σεισμός στην αρχαιότητα, οποίος αναφέρεται από τον Ηρόδοτο το 379 π.Χ., αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει σοβαρή σεισμικότητα αναφέρεται.
Είναι νωρίς για να το πούμε, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει μεγαλύτερο σεισμό, διότι ούτε ιστορικά υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ούτε τεκτονικά φαίνονται κάποια ρήγματα, ούτε στη στεριά. Βέβαια, είναι μια υποθαλάσσια περιοχή και πρέπει να κρατήσουμε μια μικρή επιφύλαξη, αλλά παραμένει μια περιοχή πολύ χαμηλής σεισμικότητας. Δίνει κατά καιρούς κάποιους σεισμούς τέτοιου μεγέθους, αλλά ποτέ δεν έχουμε δει κάποιο του μεγέθους των έξι ή εξήμισι Ρίχτερ».
.
Στο έλεος της κακοκαιρίας οι Κυκλάδες: Πάνω από 71 χιλιοστά βροχής σε μια μέρα στη Μύκονο, μεγάλες καταστροφές στην Πάρο, κλειστά σχολεία
Συνάδελφοι του 51χρονου στο Κορωπί είχαν προειδοποιήσει - Έλεγε «έχω χαρτί γιατρού, δεν με πειράζει κανένας»
«Δεν μας είχαν πει ότι είχαν κλαπεί και προσωπικά μας δεδομένα»: Τι καταγγέλλει φοιτητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου
Ο θυμός του Μητσοτάκη με υπουργούς και βουλευτές, η προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ, οι νέες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία του Κρητικού με τον Σαλονικιό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr