Το ΑΠΘ ετοιμάζει πλατφόρμα για την καταγραφή της ρύπανσης από τα μικροπλαστικά
Η ελληνική ομάδα σχεδιάζει μοντέλο που προσομοιώνει την κίνηση των μικροπλαστικών στο υδάτινο περιβάλλον🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τη διαχείριση των πλαστικών και μικροπλαστικών, που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και σε προστατευόμενες περιοχές μελετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «CARE SEA – Cooperation and Awareness for Pollution-free and Environmentally Sustainable Black Sea» (Συνεργασία και ευαισθητοποίηση για την απαλλαγμένη από ρύπανση και περιβαλλοντικά βιώσιμη Μαύρη Θάλασσα), με εταίρους του ΑΠΘ το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπατούμι «Σότα Ρουσταβέλι» της Γεωργίας (BSU), το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης του Δέλτα Δούναβη της Ρουμανίας (DDNIRD), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Καραντενίζ της Τουρκίας (KTU) και το Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Οικονομικών Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίν Στέρε» της Μολδαβίας (USPEE).
Πώς λειτουργεί
Η ελληνική ομάδα σχεδιάζει μοντέλο που προσομοιώνει την κίνηση των μικροπλαστικών στο υδάτινο περιβάλλον. Παράλληλα, με σκοπό την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, θα διοργανωθούν ενημερωτικές δράσεις και ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν online να σημειώνουν με pin σε χάρτη, παράκτιες-θαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρούν συγκέντρωση πλαστικής ρύπανσης. Η συγκεκριμένη πληροφορία θα διαμοιράζεται σε ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες μετριασμού και περισυλλογής.
Αντικείμενο του ερευνητικού έργου, σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη, αν. καθηγήτρια του ΑΠΘ Αντιγόνη Ζαφειράκου, είναι η ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης της φύσης και της βιοποικιλότητας της παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της ευαισθητοποίησης και συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών για τα διάφορα είδη ρύπανσης και την παροχή πρακτικών μέσων δράσης προς μια πιο πράσινη και καθαρότερη περιοχή.
Το έργο CARE SEA υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg VI-B NEXT Black Sea Basin Programme», έχει διάρκεια 24 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
Νότια Κορέα: Αποσύρεται ο στρατός από τη Βουλή, λίγο μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου - Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις
Εξοικονομώ 2025: Στα σκαριά το νέο πρόγραμμα - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν τον σεΐχη του Κατάρ με τη σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr