Οδική ασφάλεια: Πώς θα λειτουργούν οι κάμερες στους δρόμους και πώς θα έρχονται στο wallet οι κλήσεις
«Πάμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια - Έχουμε δύο θανάτους στους δρόμους την ημέρα», αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για το σχέδιο για την οδική ασφάλειας με τις 1.388 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας και πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα με τα πρόστιμα μέσω του wallet του gov.gr μίλησε στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Έχουμε δύο θανάτους την ημέρα στους δρόμους»
Αρχικά, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως: «Πάμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια. Είναι ντροπή για μια χώρα στην οποία τα δίκτυα βελτιώνονται πολύ αλλά συνεχίζουμε να καταγράφουμε πολύ αρνητικά νούμερα σε θανάτους. Έχουμε περίπου 2 θανάτους την ημέρα στους δρόμους και αυτό πλέον δεν γίνεται σε εθνικές οδούς, αλλά μέσα στις πόλεις, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και παραβίαση Stop. Αυτά πάμε να σώσουμε και να λύσουμε με τεχνικά μέσα. Εκεί που υπάρχει η λογική και λέμε ΄΄δεν πειράζει, πορτοκαλί είναι προλαβαίνω’’ και περνάμε με κόκκινο και σκοτώνουμε ανθρώπους. Ο σκοπός δεν είναι να βάλεις κάμερα για να κόψεις κλήσεις. Ειδικά στους σηματοδότες θα υπάρχουν πινακίδες που θα λένε ‘΄προσοχή, ο κόμβος θα ελέγχεται με σύστημα καμερών’’. Το θέμα είναι να μην περάσεις το κόκκινο, γιατί εάν περάσεις τι να σου κάνουν τα 300 ευρώ του προστίμου αν χτυπήσεις άνθρωπο;».
Πώς θα λειτουργούν οι κάμερες στους δρόμους και πώς θα έρχονται στο wallet οι κλήσεις
Το πώς θα δουλεύει το νέο σύστημα, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε: «Από το παρελθόν έχουμε κάμερες αλλά επί το πλείστων δεν δουλεύανε για αυτό κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Οι κάμερες μπαίνουμε από κάποια εταιρεία που πληρώνεται από τον αριθμό των καμερών που δουλεύουνε. Τις τοποθετεί, τις συντηρεί και τις λειτουργεί. Το προϊόν που παράγεται είναι φωτογραφίες που πέφτουν σε ένα σύστημα της αστυνομίας, η αστυνομία ελέγχει πως αυτό είναι παράβαση. Βλέπει βίντεο, φωτογραφία, ταχύτητα και πλέον ψηφιακά, όλη αυτή η διαδικασία θα παίρνει το δρόμο της. Και η κλήση θα έρχεται ψηφιακά στη θυρίδα σας που θα υπάρχει και στο gov wallet. Οι κλήσεις κάποτε βγαίνανε αλλά πολύ αργά. Η τροχαία έπρεπε να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του πολίτη, να σταλεί η κλήση στο δήμο στον οποίο ανήκω, ο δήμος να κάνει μια διαδικασία. Είχαμε φτάσει να έρχονται κλήσεις μετά από 10 χρόνια και αυτό δεν δουλεύει καθόλου».
Ψηφιακά από το κινητό και η ένσταση
«Για την αμφισβήτηση, θα υπάρχει ένα λινκ στο οποίο μπορείτε να μπείτε και να δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες για τις οποίες ελέγχεστε. Θα μπορείς να κάνεις ψηφιακά ένσταση και ψηφιακά να κάνεις και ένα call με τον αστυνομικό για να πεις ότι για παράδειγμά πήγαινες στο νοσοκομείο, έκανες αυτό...».
Όπως τόνισε ο υπουργός, με αυτό το σύστημα οι κλήσεις δεν θα σβήνονται και ο παραβάτης θα αναθεωρεί τον τρόπο οδήγησής του.
Σε ποια σημεία θα μπουν οι κάμερες
Οι κάμερες, σύμφωνα τον κ. Παπαστεργίου «αφορούν την Αττική και κάποια σημεία που θα μας υποδείξει η Τροχαία και στη μείζονα περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Τροχαία μας έχει ήδη υποδείξει 1.300 σημεία. Υπάρχει ένας διαγωνισμός που τρέχει από την Περιφέρεια Αττικής, 338 κάμερες. Αυτές θα αρχίσουν να μπαίνουν το καλοκαίρι του 2025. Σκοπός μας είναι το πληροφοριακό σύστημα να το έχουμε εκεί έτοιμο ώστε πάνω σε αυτό να πέσουν οι υφιστάμενες κάμερες του ΟΑΣΑ, της Αττικής Οδού, οι πρώτες κάμερες της Περιφέρειας και μετά σιγά σιγά να τρέξει και ο δικός μας διαγωνισμός για τις 1.000 κάμερες για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο».
Ο υπουργός παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως «αυτό δεν σημαίνει πως μέχρι να μπουν οι κάμερες πρέπει να κάνουμε ότι μας κατεβαίνει στο κεφάλι».
Σε σχετική ερώτηση για τις ποινές ο κ. Παπαστεργίου διευκρίνισε πως «έχουμε και την ψηφιακή ακινησία που θα φαίνεται αλλά και το δίπλωμα δεν θα φαίνεται στο wallet εάν έχει αφαιρεθεί».
Ποια στοιχεία θα έχουμε στο wallet του gov.gr
Για το ανανεωμένο wallet του gov.gr που έχουμε στα κινητά μας, ο υπουργός τόνισε πως θα έχει «ταυτότητα, δίπλωμα αυτοκινήτου, ΚΤΕΟ, ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστική ικανότητα, κάρτα αναπηρίας, δακτύλιο. Αρχίζουμε και βάζουμε επαγγελματικά δικαιώματα για γιατρούς, μηχανικούς. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα στις ταυτότητες των ενστόλων θα βάλουμε και τους πυροσβέστες.
Τον Δεκέμβριο βάζουμε και την θυρίδα του πολίτη που είναι σημαντικό για δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουμε, αντί να περιμένουμε συστημένες αποστολές. Όλα αυτά θα τα έχουμε ψηφιακά».
Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει και το ποινολόγιο στο gov.gr για τις παραβάσεις στους δρόμους, ενώ τόνισε πως όλα τα έγγραφα που υπάρχουν στο wallet είναι επίσημα.
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr