Αντίστροφη μέτρηση για τον θόλο anti-drone στην Ελλάδα: Τα στάδια για την εγκατάστασή του
Ο διπλός anti-drone θόλος στην ενημέρωση Δένδια σε Μητσοτάκη μετά το υπουργικό συμβούλιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας (23/12) και ενόψει και της συνεδρίασης του επόμενου ΚΥΣΕΑ, για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για τον αντιαεροπορικό και τον anti-drone θόλο.
Σύμφωνα με τον Στέφανο Σίσκο και τα όσα μετάδωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN, η νέα διοικητική δομή που θα τους διαχειρίζεται θα είναι έτοιμη έως τον Φεβρουάριο του 2025.
Παράλληλα, η υποβολή των σχετικών προσφορών των εταιρειών αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι όπου αναμένεται να τρέξει ο απαραίτητος διαγωνισμός. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί οι θόλοι αναμένεται να είναι λειτουργικοί από τον Φεβρουάριο του 2026.
Εξηγώντας τη σκοπιμότητα του διπλού αμυντικού θόλου, «πάμε και σε μία άλλη πολύ πιο προχωρημένη αντίληψη. Δημιουργούμε θόλο αντιαεροπορικής και anti – drone προστασίας πάνω από την πατρίδα. Και ελευθερώνουμε την Πολεμική Αεροπορία μας από την υποχρέωση της αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι ως αμυντικό μόνο εργαλείο», είχε πει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στη Βουλή, με το διπλό αμυντικό θόλο να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Πώς λειτουργεί η «ομπρέλα» προστασίας που εξουδετερώνει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Τι είναι όμως anti-drone συστήματα; Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία η οποία αντιμετωπίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίζοντάς τα γρήγορα και περιορίζοντας τη λειτουργία τους.
Ουσιαστικά ο «θόλος» είναι το σύνολο αυτών των συστημάτων τα οποία αποτελούνται από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ μέχρι δικτυακά όπλα και συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο.
Αφότου εντοπιστεί κάποιο drone ενεργοποιούνται τα στρατιωτικά αντίμετρα τα οποία περιλαμβάνουν είτε κατάρριψη του αεροσκάφους είτε την πλήρη κατάληψη του ελέγχου του. Μεταξύ άλλων τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν μία συσκευή που εκπέμπει μεγάλη ποσότητα ενέργειας RF η οποία παρεμβάλει το σήμα από το drone στον ελεγκτή του κάνοντας το έτσι να χάσει τον έλεγχο από αυτόν.
Η ανάπτυξη των drones άλλαξε την εικόνα σε τέσσερις πολέμους
Ο εξελιγμένος θόλος προστασίας κατά των drone δεν ακούστηκε πρώτη φορά το σαββατοκύριακο στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης από το Ισραήλ. Έχει ακουστεί και για άλλους τρεις πολέμους για την ευρεία χρήση του. Στον πόλεμο της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, στον Καύκασο με τον πόλεμο ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αλλά και στη Λιβύη όπου έγειρε η πλάστιγγα εις βάρος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Οι δυο κατηγορίες
Δυο είναι οι κατηγορίες drones που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και χρησιμοποιούνται ευρέως με επιτυχία. Είναι τα drones καμικάζι που μεταφέρουν οπλικό φορτίο και πέφτουν πάνω στον στόχο με ακρίβεια. Και είναι αυτά που λειτουργούν ως μαχητικά αεροσκάφη και μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους και βόμβες από κάποια απόσταση σε σχέση με το στόχο.
Πώς αντιμετωπίζονται
Για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία μια επίθεση από drones χρειάζεται ο «θόλος» με ένα σύνολο συστημάτων τα οποία αποτελούνται από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ μέχρι δικτυακά όπλα και συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο. Είναι η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που θα προστατέψει με επιτυχία από μια επιδρομή, σαν αυτή του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ. Αρχικά χρειάζεται ένα δίκτυο ραντάρ που θα δίνει σε ένα κέντρο ενιαία εικόνα για να δημιουργήσει αυτήν την ενιαία ομπρέλα. Εκεί μπορούν να παγιδεύσουν μια περιοχή και να την ελέγξουν όλες τις ώρες.
Περισσότεροι τρόποι αντιμετώπισης της… εισβολής drones
Για να αναχαιτιστεί όμως μια ευρεία επίθεση drones χρειάζονται πολλές… δυνάμεις που θα δράσουν μαζικά. Ο πρώτος τρόπος είναι οι ηλεκτρονικές παρεμβολές. Να γίνει δηλαδή αποπροσανατολισμός και να τα κατευθυνθούν τα drones αλλού. Ο δεύτερος τρόπος είναι η δέσμη laser υψηλής ισχύος που μπορεί, αφού τα εντοπίσει τα drones να τα σημαδέψει και να τα καταστρέψει. Ο τρίτος τρόπος είναι τα πυρά εδάφους αέρος. Αντιαεροπορικά πυρά με όπλα και… πυραυλάκια, χαμηλότερου κόστους από τους πυραύλους και τα μαχητικά αεροσκάφη, όπου τα κατευθύνει ένας χειριστής από το κέντρο ελέγχου.
Εντοπίζει τον στόχο και τον εξουδετερώνει άμεσα. Ο τελευταίος τρόπος και ο πιο δαπανηρός είναι με μαχητικά αεροσκάφη, όπως έκανε και το Ισραήλ με τη βοήθεια Αμερικανών και Βρετανών. Αλλά είναι σαν να κυνηγάς με ένα μπαζούκας να σκοτώσεις ένα κουνούπι, σχολίασε ο Χρήστος Τσιγουρής.
Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr