Ποσειδώνος: Θωμαΐδης για τα λύματα - Να απαγορευθεί η χειμερινή κολύμβηση
Τι ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα νότια προάστια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Να υπάρχει επιφυλακή το επόμενο διάστημα, στην περιοχή της Λεωφόρου Ποσειδώνος, όπου εντοπίστηκαν τα βοθρολύματα, τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, συνιστά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στην παράκτια ζώνη, προτείνοντας σε αυτήν τη φάση να απαγορευθεί η χειμερινή κολύμβηση, σε όποια σημεία σήμερα επιτρέπεται. Για όσους περπάτησαν στην περιοχή ή θα βρεθούν για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους σε αυτήν, ο κ. Θωμαΐδης συνιστά καλό πλύσιμο των παπουτσιών, ώστε να μην μεταφέρουν τα όποια παθογόνα μικρόβια στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας τους.
Σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, ο καθηγητής εκτιμάει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα από τη στιγμή που τα λύματα δεν επηρέασαν το δίκτυο ύδρευσης.
«Όσοι ήρθαν σε επαφή με τα λύματα το βράδυ της βροχόπτωσης, δηλαδή τα πάτησαν, θα πρέπει να έχουν πλύνει πολύ καλά τα παπούτσια τους, επειδή τα λύματα έχουν παθογόνα μικρόβια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κάθε φορά για το επόμενο χρονικό διάστημα, όσοι βρεθούν στην περιοχή, για να αποφύγουν τη μεταφορά των παθογόνων στο χώρο που εργάζονται ή κατοικούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή εστιάζεται στο περιβάλλον και κυρίως στην παράκτια ζώνη εξαιτίας της συγκέντρωσης των παθογόνων. Αν σήμερα στην περιοχή επιτρέπεται η χειμερινή κολύμβηση, θα πρέπει να απαγορευτεί, τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Όσα ύδατα ήρθαν σε επαφή με τα λύματα, είναι μολυσμένα και γι’ αυτό δεν πρέπει να κολυμπήσουμε σε αυτά», λέει στο ethnos.gr ο κ. Θωμαΐδης.
Μεσοπρόθεσμη επιφυλακή για τα παθογόνα – μακροπρόθεσμη για τα χημικά
Κατά τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, ο κίνδυνος να εισέλθουν τα παθογόνα μικρόβια στο σπίτι ή σε εργασιακό χώρο, είναι υπαρκτός και καθόλου αμελητέος από τη στιγμή που, όπως εκτιμάει, στην περιοχή εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα βοθρολυμάτων, τα οποία θα ξεπλένονται με το νερό της βροχής.
«Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, με το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο να είναι το πλύσιμο των παπουτσιών, πριν εισέλθουμε σε εσωτερικό χώρο. Και εμείς οι επιστήμονες, όταν ερχόμαστε σε επαφή με λύματα, φοράμε γάντια και μάσκες και τα βάζουμε σε ειδικούς επαγωγούς, προκειμένου να μην κολλήσουμε κάποια ασθένεια. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα λύματα περιλαμβάνουν και χημικά. Άρα χρειάζεται βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επιφυλακή για τα παθογόνα μικρόβια και μακροπρόθεσμη για τα χημικά», τονίζει ο κ. Θωμαΐδης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει να επέμβει ο ΕΟΔΥ και να πάρει δείγματα από την περιοχή, ώστε να γίνουν το γρηγορότερο δυνατό αναλύσεις και υπογραμμίζει ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι επιστήμονες και στη Θεσσαλία μετά τις σφοδρές κακοκαιρίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν από τις πλημμύρες επηρεάστηκαν οι αγωγοί.
Ξεκινά η επέλαση του χιονιά από την Ουκρανία: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία - Όλα τα μέτρα
Δίσεκτο το '24 για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική απαξίωση, η εχθροπάθεια και οι στόχοι του Φάμελλου
Τη Δευτέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για γονικό έλεγχο στα social media - Οι 3 άξονες
Συγκινητική πρωτοβουλία μαθητών από το Μενίδι: Μαγείρεψαν φαγητό και το μοίρασαν στους άστεγους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr