Ανασκόπηση 2024: Από τον γάμο για όλ@, στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Οι εξελίξεις που απασχόλησαν την Ελλάδα
Μία χρονιά γεμάτη εξελίξεις στην πολιτική, την κοινωνία αλλά και τη δημόσια ζωή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 18 λεπτά ┋
Το 2024, που σε λίγες ώρες φτάνει στο τέλος του, ξεκίνησε ευχάριστα, με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη νομοθετική κατοχύρωση του γάμου ανεξαρτήτως φύλου, η οποία και αποτέλεσε τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα όπου ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να παντρευτούν. Η χρονιά που τελειώνει σημαδεύτηκε από την ακρίβεια και το άνοιγμα της ψαλίδας των ανισοτήτων, την αύξηση της βίας (έμφυλη, ενδοοικογενειακή, ανηλίκων), τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση και τα ναυάγια, στα νερά της χώρας, με θύματα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Πολιτικά, τα εσωτερικά των κομμάτων μας απασχόλησαν πολύ -κάποια για σοβαρούς λόγους, άλλα στο επίπεδου του μεταπολιτικού gossip-, ενώ οι Ευρωεκλογές ανέδειξαν αυτό που οι πιο ψυλλιασμένοι ήδη υποψιαζόμασταν– την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς. Με το βλέμμα στο 2025 και την εκλογή του/ της Προέδρου της Δημοκρατίας, η Νέα Αριστερά πρότεινε για το ανώτατο αξίωμα τον πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ και πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο – μπορεί η πρόταση να μην ευδοκίμησε, άνοιξε όμως (για κάποιους πρώιμα) τη συζήτηση περί προεδρικής εκλογής.
Είναι όλα, όμως, τόσο μαύρα κι άραχνα; Τους τελευταίους δώδεκα μήνες υπήρξαν και κάποιες καλές ειδήσεις: στον χώρο του πολιτισμού, το πρόσωπο του 2024 δεν είναι άλλο από τον Γιώργο Λάνθιμο, του οποίου η ταινία «Poor Things», κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ. Στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι έλληνες αθλητές έφυγαν με 8 και 13 μετάλλια αντίστοιχα. Ενώ, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, δόθηκε στην κυκλοφορία το Μετρό Θεσσαλονίκης – το έργο που έγινε ανέκδοτο, αστικός θρύλος και meme. Το ethnos.gr ξεχώρισε τα γεγονότα της ελληνικής επικαιρότητας που σημάδεψαν το 2024.
Ανασκόπηση 2024 – Τα γεγονόταν που απασχόλησαν την Ελλάδα
Στον πάτο της Ευρώπης
Αν σημάδεψε κάτι την πλειοψηφία των πολιτών, το 2024, ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει την τελευταία θέση στην αγοραστική δύναμη εντός Ε.Ε. Οι τιμές σχεδόν σε όλα τα αγαθά έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, δημιουργώντας ασφυξία στους πολίτες που πιέζονται από την τρομακτική στεγαστική κρίση και τους χαμηλούς μισθούς. Πλέον, η μέση ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της ενώ η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, αφήνοντας τους πολίτες σε μία μόνιμα κατάσταση ανασφάλειας και φόβου για το μέλλον. Στην τελευταία ανάρτησή του για το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι, η κυβέρνησή του, έκανε και κάνει βήματα «προς μια ισχυρή οικονομία, μια κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες και μια χώρα που προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση». Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα για τους στόχους της κυβέρνησης για το 2025, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.
Γάμος για όλ@
Τον Φεβρουάριο του 2024 η Ελλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο (και η πρώτη ορθόδοξη χώρα) που αναγνωρίζει και επίσημα το δικαίωμα ου γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Μία αδικία σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολιτών μας αποκαταστάθηκε, με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή – όχι, όμως, χωρίς αντιδράσεις. Μέχρι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που έκανε λόγο για την άρση μίας «σοβαρής για τη δημοκρατία μας ανισότητας», διαμήνυσε στους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» ενώ έδωσε, στους διαφωνούντες, τη δυνατότητα να… ελαφρύνουν τη θέση τους, επιλέγοντας την αποχή αντί της καταψήφισης του νομοσχεδίου. Και στην κοινωνία, όμως, ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της εκκλησίας αντέδρασαν έντονα, κατεβαίνοντας στους δρόμους με συνθήματα μίσους. Εντέλει, το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».
Δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες
Το 2024, κλείνει με 16 γυναικοκτονίες, οι οποίες και καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για τη νομική αναγνώριση του όρου. Δεν είναι εγκλήματα πάθους, δεν είναι οικογενειακές τραγωδίες, δεν «τις σκότωσαν γιατί τις αγαπούσαν». Οι δοφονόνοι της 41χρονης Γεωργίας στην Καλαμαριά, της 45χρονης Ε.Τ. στο Ζεφύρι, της 29χρονης Νίνας στο Ηράκλειο, της 57χρονης στα Εξάρχεια, της 87χρονης στη Θεσσαλονίκη, της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, της 40χρονης Ενκελέιντα στο Μενίδι, της 11χρονης Βασιλιξής στον Πύργο, της 73χρονης στην Αλεξανδρούπολη, της 37χρονης στην Αμφιλοχία, της 59χρονης στην Λαμία, της 43χρονης Δώρας στο Αγρίνιο, της 41χρονης Γαρυφαλλιάς στην Πάτρα, της 32χρονης Άλμπα στους Αμπελόκηπους και της 60χρονης στη Θεσσαλονίκη, είχαν ένα κοινό: την αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι κτήμα τους.
Από το Παγκράτι στο κόκκινο χαλί
Τέσσερα Όσκαρ κέρδισε, τον Μάρτιο, η ταινία Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου. Αφού σάρωσε άλλα, διεθνή βραβεία, η ταινία -ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση, έφυγε από το Dolby Theatre με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Έμα Στόουν ως Μπέλα Μπάξτερ, βραβείο για τα κοστούμια και τα σκηνικά καθώς και το μακιγιάζ. Με 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ο Λάνθιμος απέδειξε ότι το διαφορετικό, το απρόσμενο, το ονειρικό, το υπερβατικό, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δυνατό, εκτός του πραγματικού, και στον κινηματογραφικό κόσμο.
Πόλη των φαντασμάτων
Ήταν βράδυ Σαββάτου, 10 Μαρτίου, όταν δύο τρανς άτομα δέχτηκαν επίθεση από όχλο νεαρών στην πλατεία Αριστοτέλους – την πιο πολυσύχναστη πλατεία της Θεσσαλονίκης. Η επίθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αγανάκτηση από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αφού έφερε, για ακόμα μία φορά, στο προσκήνιο την τρανσφοβική βία. Δύο μέρες μετά την επίθεση, στο ίδιο σημείο, και συγκεκριμένα έξω από τον κινηματογράφο Ολύμπιον, ο σκοταδισμός δείχνει τα δόντια του για μία ακόμα φορά, με μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και σκοταδιστικών κύκλων να συγκεντρώνονται προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αφίσα του ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου, «Αδέσποτα Κορμιά» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο όχλος ενοχλήθηκε γιατί η αφίσα του ντοκιμαντέρ, που πραγματεύεται το δικαίωμα των γυναικών στα σώματά τους, απεικονίζεται μία γυμνή έγκυος γυναίκα σε σταυρό.
Ιστορικός καύσωνας
Το καλοκαίρι του 2024 υπήρξε το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για την Ελλάδα. Για πολλές ημέρες, επέμεναν οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ενώ, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα. Ο Αύγουστος του 2024, ήταν ο δεύτερος θερμότερος μετά τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Ηotspot της κλιματικής κρίσης
Οι πυρκαγιές, το καλοκαίρι που μας πέρασε, κατέστρεψαν ανυπολόγιστες εκτάσεις δασών και απειλούν κατοικημένες περιοχές. Με την ένταση και την έκτασή τους αποκάλυψαν τις αδυναμίες στις υποδομές και την προετοιμασία της χώρας για την αντιπυρική περίοδο, και την ανάγκη επανασχεδιασμού των μέτρων πολιτικής προστασίας – εκτός των πολλαπλών μηνυμάτων 112 για εκκένωση κατοικημένων περιοχών. Αυτό το καλοκαίρι έγινε, περισσότερο από ποτέ, εμφανές, ότι η χώρα μας είναι ένα από τα hotspots της κλιματικής κρίσης.
Το αυγό του φιδιού
Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην τάση ανόδου της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά, μετά τη Μεταπολίτευση, τρία ακροδεξιά κόμματα κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτές, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, την Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου να παίρνουν 9,3%, 4,37% και 3,04% αντίστοιχα. Τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενα τη δυσαρέσκεια των πολιτών, βασίστηκαν στο τρίπτυχο της κρίσης του κόστους ζωής, της εξωτερικής πολιτικής και ειδικά των ελληνοτουρκικών θέσεων, και του μεταναστευτικού και πέτυχαν αυτό που, έως τώρα, φάνταζε ακραίο. Μεγάλος χαμένος, δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος πιέζεται πλέον και εσωκομματικά (αυτο φάνηκε και κάποιους μήνες μετά τις Ευρωεκλογές, τον Νοέμβριο – αλλά αυτά θα τα πούμε παρακάτω).
Au Revoir Paris: Οκτώ και 13 τα ελληνικά μετάλλια
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Ελλάδα κέρδισε 8 μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς, άλλα 13. Οι αθλητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και προσέφεραν στιγμές χαράς σε όσους τους παρακολούθησαν. Την ίδια στιγμή, όμως, κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού, δεν τηρήθηκε το πιο σημαντικό, πιο ουσιαστικό και πιο συμβολικό αρχαιοελληνικό έθιμο: αυτό της υποχρεωτικής εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού φέτος, διεξάγονταν κατά τρόπο προκλητικό για το αρχαίο πνεύμα της εκεχειρίας, δύο πόλεμοι: στην Ουκρανία αλλά και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ξανά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης
Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανεκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος, εδραιώνοντας τη θέση του, έναντι των Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου, Άννας Διαμαντοπούλου, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Μιχάλη Κατρίνη. Η επανεκλογή Ανδρουλάκη, σε μία εσωκομματική διαδικασία που ξεκίνησε να συζητείται -χωρις σοβαρή αφορμή- την επομένη των Ευρωεκλογών, φαίνεται ότι ενίσχυσε την ενότητα του κόμματος. Λίγες εβδομάδες μετά, η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το δίσεκτο έτος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος επικρατεί στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που, ήδη, από την ημέρα εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη – και με αποκορύφωμα τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στο συνέδριο- χάνει ολοένα και περισσότερο σε αξιοπιστία. Η επικράτηση Φάμελλου έναντι του Παύλου Πολάκη, αν και δεν ήταν άνετη (ήταν απόφαση του σφακιανού βουλευτή να μην διεκδικήσει δεύτερο γύρο), κατέδειξε την επιθυμία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερη ψυχραιμία και σοβαρότητα. Βεβαίως, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, ο Παύλος Πολάκης φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «το μισό κόμμα είναι μαζί μου». Το κλίμα μειλιχιότητας, πάντως, δεν φαίνεται να κρατάει για πολύ, με το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, στις αρχές Δκέμβρη, τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο έκαναν την εμφάνισή τους, με τον Πολάκη να κατηγορεί τον Φάμελλο ότι οι κινήσεις του προδιαθέτουν αποκλεισμούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά»
Τον Μάρτιο, μετά από ένα τριήμερο έντονης συζήτησης στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά ΑΕΙ υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» επί της αρχής και αυξημένη πλειοψηφία σε πολλά από τα 205 άρθρα του. Καθώς το νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του Κράτους, το βλέμμα όλων στρέφεται στην επόμενη ημέρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι φοιτητές ήδη ήταν δύο μήνες στους δρόμους, φωνάζοντας «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, «διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία». Οι φοιτητές θεωρούν ότι, τελικός στόχος της κυβέρνησης, είναι η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και των νέων. Δίπλα τους στάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, οι διοικήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων καθώς και το διδακτικό προσωπικό.
Υγρός τάφος το Αιγαίο
Συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα οι τραγικές ιστορίες προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια στα ελληνικά νησια. Τα θύματα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, βρίσκουν τον θάνατο στη θάλασσα, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Η συνεχής ροή προσφύγων και μεταναστών φέρνει στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη επανασχεδιασμού της διαχείρισης της κρίσης, αλλά και την επιστροφή σε αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο (και ο ανθρωπισμός): την σημασία της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατου αγαθού και το δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια.
«Μόνο το υπουργείο Εσωτερικών είχε τα στοιχεία μας»
Μεταξύ 1ης Μαρτίου και 16ης Απριλίου υποβλήθηκαν 236 καταγγελίες από Έλληνες του εξωτερικού που έλαβαν αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία από την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Οι καταγγελίες αφορούσαν τη χρήση των προσωπικών τους email, τα οποία είχαν καταχωρηθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού το 2023 μέσω της πλατφόρμας του ΥΠΕΣ, apodimoi.gov.gr. Παράλληλα, υποβλήθηκαν 66 καταγγελίες κατά του Υπουργείου Εσωτερικών για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων λόγω διαρροής των email προς την Ευρωβουλευτή. Κοινό σημείο στις περισσότερες καταγγελίες, αποτελούσε το γεγονός ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αποδεκτών είχαν διαμορφωθεί και χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η κ. Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι δεν είχε στην κατοχή της τη λίστα όσων εγγράφηκαν στο σύστημα για την επιστολική ψήφο. Εκανε μάλιστα λόγο για «επίθεση λάσπης» που δέχεται, διευκρινίζοντας πως «100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Ελληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντα σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR». Τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) επέβαλε βαριά πρόστιμα στην ευρωβουλεύτρια και στο υπουργείο Εσωτερικών για την πολύκροτη υπόθεση με τη διαρροή email εκλόγέων. Συγκεκριμένα, στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επέβαλε πρόστιμο 40.000 ευρώ, ενώ στο υπουργείο πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διακινήθηκε εκτός του υπουργείου ολόκληρο «το αρχείο με προσωπικά δεδομένα του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023, για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, και για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει καμία απολύτως περίπτωση διαβίβασής του σε αποδέκτες εκτός Υπουργείου».
«Ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός Νέας Δημοκρατίας»
Τον Νοέμβριο, ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τη διαγραφή από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού και νυν βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο τελευταίος στο Βήμα της Κυριακής, όπου εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της κυβέρνησης τόσο για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για τα εθνικά θέματα. Ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, ενώ εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά τη δήλωση του "ας με πουν και μειοδότη, αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά" αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά. Η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να ανακοινώνει ότι «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» και να διαγράφει τον κύριο Σαμαρά τονίζοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς». Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.
«Μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας και του Δικαίου»
Στις αρχές Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι προτείνει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο. Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρότασή του, υπογραμμίζοντας ότι «η εκλογή του κ. Ράμμου θα στείλει ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και του δικαίου». Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς πρόλαβε με την πρότασή του τους άλλους αρχηγούς και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πρότεινε, μάλιστα, στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρότασή του και να φτιάξουν μέτωπο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η συζήτηση είναι πρόωρη και δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις, η δε πλευρά Φάμελου δήλωσε ότι ναι μεν δεν είναι αρνητική στο διάλογο, αλλά όλα πρέπει να γίνουν στον κατάλληλο χρόνο. Δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, ο Χρήστος Ράμμος, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εξήγησε τους λόγους. Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο κ. Ράμμος ανέφερε ότι «επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις» και πως «άρχισε να διασύρεται και πάλι το όνομά μου σε εμπαθή και υβριστικά λιβελογραφήματα στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μου αποδίδονται ανύπαρκτα σενάρια». Την απόσυρση Ράμμου από την προεδρική εκλογή επιχείρησαν να εξηγήσουν κύκλοι της Νέας Αριστεράς, που τόνισαν ότι ο ίδιος δέχτηκε επιθέσεις από την κυβέρνηση.
Στις ράγες οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης
Το νέο της χρονιάς είναι ξεκάθαρα η παράδοση στην κυκλοφορία του Μετρό Θεσσαλονίκης, που για δεκαετίες ολόκληρες ήταν ανέκδοτο. Το μέσο αναμένεται να αλλάξει την καθημερινότητα της πόλης, με τους πρώτους συρμούς να εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του μέσου, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα: με την κακοκαιρία Bora σε εξέλιξη, την ημέρα των εγκαινίων του μετρό, σε τρεις σταθμούς, στη Βενιζέλου, στο Πανεπιστήμιο και στην Παπάφη, οι οροφές στο επίπεδων των πλατφορμών επιβίβασης – αποβίβασης άρχισαν να στάζουν νερά. Λίγες μέρες αργότερα, ανησυχία προκάλεσε στο επιβατικό κοινό η ακινητοποίηση συρμού σε σήραγγα, με τις εικόνες από τους επιβάτες να περπατούν σε ένα στενό διάδρομο στο εσωτερικό της σήραγγας και να εξέρχονται από μια καταπακτή, είναι πολύ πιο δυνατές από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της εταιρίας λειτουργίας ότι όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου.
«Ρώσικη ρουλέτα» οι μετακινήσεις με τα γηρασμένα ΜΜΜ στην Αθήνα: Αναζητούνται πόροι για την ανανέωση συρμών
Οι λόγοι που απέτυχε η σύλληψη του Γιουν στη Nότια Koρέα - «Τείχος προστασίας» από υποστηρικτές του
Ο Φοίβος Δεληβοριάς υπέρ της Μποφίλιου για την παλαιστινιακή μαντίλα: «Απαράδεκτα όσα γράφονται για εκείνη»
Όρκα Ταχλίκουα: Συγκλονίζει ξανά η φάλαινα που έγινε σύμβολο του πένθους - Έχασε και δεύτερο μωρό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr