Πιθανό να υπάρχουν και άλλες υπόγειες λίμνες στον Κηφισό - Ανεξερεύνητα πολλά κομμάτια
Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έντονη είναι η ανησυχία για τις υπόγειες λίμνες που ανακαλύφθηκαν στον Κηφισό και έχουν διαβρώσει τα θεμέλια των υποδομών, με την περαιτέρω έρευνα να κρίνεται αναγκαία.
Ακαθάριστος επί σειρά ετών ο Κηφισός
Μιλώντας για το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, ο σπηλαιολόγος Γιώργος Καφαντάρης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμπειρία του, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν.
«Φυσικά δεν είναι λίμνη κανονική. Αλλά μιλάμε για σπάσιμο της κοίτης σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της 50 – 60 μέτρα μήκος και όλο το πλάτος του, δηλαδή γύρω στα 10 – 15 μέτρα, η οποία είναι κατεστραμμένη και λιμνάζουν τα νερά που δεν ξέρουμε σε τι βάθος είναι. Μάλλον είναι πάνω από 2 μέτρα. Αλλά θα το δούμε», υπογράμμισε στην ΕΡΤ.
«Η τελευταία φορά που καθαρίστηκε το ποτάμι και αμφιβάλλω ότι καθαρίστηκε εκεί σε αυτό το σημείο και ότι καθαρίστηκε ολόκληρο το υπόγειο ήταν το 2002, πριν τις πριν τους Ολυμπιακούς», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Έχουμε ακόμα 2 χιλιόμετρα. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πάμε με άλλον εξοπλισμό αυτή τη φορά γιατί και τις τρεις φορές που έχουμε δοκιμάσει έχουμε πάει από διαφορετική πλευρά του ποταμού. Και τις τρεις φορές πέσαμε πάνω σε μια λίμνη. Τώρα θα πάμε με άλλον εξοπλισμό και θα το περάσουμε και θα δούμε και το ανεξερεύνητο μέρος του», συμπλήρωσε.
Ανάγκη άμεσης έρευνας
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών στο Πολυτεχνείο, Παναγιώτη Καρύδη, που τόνισε ότι είδε διάφορα πράγματα. «Είδα να αναβλύζει σαν πίδακας από κάτω νερό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχει υποπίεση από τα πιο ψηλά σημεία. Νερό το οποίο ρέει κάτω από την κανονική ροή του Κηφισού, δηλαδή κάτω από την πλάκα του μπετόν ρέει άλλο ποτάμι, ας το πούμε έτσι, το οποίο έρχεται και αναβλύζει όπου βρει κενό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε μία ανάγκη άμεσης έρευνας, με σύγχρονα μηχανήματα και τη βοήθεια σπηλαιολόγων, διότι θεωρώ ότι υπάρχουν και αφανή τμήματα αυτού του προβλήματος. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, αλλά δεξιά και αριστερά μέχρι τα πρανή, δηλαδή μέχρι εκεί που είναι οι πάσσαλοι είναι σίγουρο ότι έχει φτάσει η διάβρωση, έχει φύγει το έδαφος κάτω από το μπετό. Μπορεί να μην έχει πέσει ακόμα κάτω, αλλά στηρίζεται ακόμα στα πλαϊνά. Κρούεται ένα μεγάλο καμπανάκι, το οποίο το έχουμε πει από χρόνια τώρα. Χρειάζεται επιμελημένη συντήρηση και επίβλεψη των δημοσίων έργων και όχι μόνο των δημοσίων έργων. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρώτον, η φύση δείχνει ότι απαιτεί μεγαλύτερη διατομή. Δηλαδή θέλει περισσότερο χώρο, εξού και τρώει και τα από κάτω για να μπορέσει να φύγει. Άρα λοιπόν το πρώτο είναι αμέσως να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την κοίτη ώστε να διευρύνουμε την παροχετευτικότητα», κατέληξε ο καθηγητής.
Τι προκάλεσε τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες; Οι «τέλειες συνθήκες» για την πύρινη κόλαση
Διατάχθηκε ΕΔΕ για την πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό - Η πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως κόπηκαν τα συρματόσχοινα
Τυλίχθηκε στις φλόγες η εμβληματική πινακίδα του Χόλιγουντ; Χαμός στα social media
Η οικογένεια της Καίτη Γκρέυ έστειλε εξώδικο στους δημιουργούς του «Υπάρχω» για ανακρίβειες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr