Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού - Προβλήματα στον τουρισμό»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Μείωση της συχνότητας των σχετικά μεγάλων σεισμών, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Σαντορίνης, ωστόσο, το μέσο μέγεθος των καταγραφέντων σεισμών παραμένει σε σταθερά επίπεδα.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Σκορδίλης, σημειώνοντας ότι η διέγερση παραμένει σε εξέλιξη, όμως, η μείωση της συχνότητας των σεισμών ενισχύσει το σενάριο να πρόκειται για σμηνοσειρά και όχι για προσεισμική ακολουθία η οποία θα οδηγήσει σε έναν μεγάλο κύριο σεισμό.
«Είναι γεγονός ότι καταγράφεται μία μείωση στη συχνότητα εμφάνισης σχετικά μεγαλύτερων σεισμών και αυτό δείχνει πιθανότατα ότι το φαινόμενο αποτελεί σμηνοσειρά. Υπάρχει διαφορά στα χαρακτηριστικά μεταξύ της προσεισμικής ακολουθίας που θα οδηγήσει σε έναν μεγάλο κύριο σεισμό και στη σμηνοσειρά. Στην πρώτη περίπτωση, την οποία δεν φαίνεται ότι έχουμε, εκδηλώνεται ένας κύριος σεισμός και ακολουθεί σχετικά γρήγορα η μετασεισμική ακολουθία. Στην σμηνοσειρά η σεισμική ακολουθία μειώνεται με πολύ αργό ρυθμό και το φαινόμενο χρειάζεται πολύ χρόνο, για να ‘’σβήσει’’. Αν έχουμε σμηνοσειρά, πιθανότατα να χρειαστεί ένας μήνας ή και περισσότερο για να μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εκδήλωσης σεισμών. Θα γίνονται αραιά και που αλλά θα είναι αισθητοί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σκορδίλης.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού
Αν και με βάση την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή της Σαντορίνης, κερδίζει σημαντικό έδαφος το ενδεχόμενο της σμηνοσειράς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία προσεισμική ακολουθία, η οποία θα οδηγήσει στην εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού.
Αυτό διότι, κατά τον κ. Σκορδίλη, ο χώρος που διεγέρθηκε είναι μεγάλος σε έκταση και στην περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά ρήγματα.
«Επίσης, από το 2021 στην Ελλάδα, από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη και μετά, δεν έχει καταγραφεί σεισμική διέγερση πάνω από έξι Ρίχτερ. Στη χώρα μας στατιστικά έχουμε κάθε χρόνο έναν ή δύο σεισμούς έξι βαθμών ή και περισσότερο. Οπότε έχουν περάσει περίπου 3,5 χρόνια από τότε που καταγράφηκε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός και αυτό το γεγονός συνηγορεί στο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της προσεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη και στην εκδήλωση μεγάλου σεισμού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το πιθανότερο σενάριο είναι η σμηνοσειρά. Αν η κατάσταση συνεχίσει με τη μορφή που παρουσιάζει σήμερα και όσο περνάει ο καιρός, θα επαληθεύεται ακόμα περισσότερο η εκτίμηση για σμηνοσειρά στη Σαντορίνη», αναφέρει ο κ. Σκορδίλης.
Σημαντικό το πρόβλημα για την τουριστική περίοδο
Ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο η Σαντορίνη, η τουριστική σαιζόν ξεκινάει πολύ νωρίς κάθε χρόνο. Από το τέλος ή Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου αρχίζουν να συγκεντρώνονται μαζικότερα τουρίστες στο νησί, αν και ο τουρισμός, έστω σε αρκετά περιορισμένα επίπεδα, δεν σταματάει ούτε κατά τους χειμερινούς μήνες.
Στο ενδεχόμενο της σμηνοσειράς και με βάση τη μεγάλη χρονική διάρκειά της, θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι το φαινόμενο δεν θα έχει «σβήσει», μέχρι να ξεκινήσει η μαζικότερη άφιξη τουριστών. Αυτό σημαίνει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξει πρόβλημα στη φετινή τουριστική περίοδο για τη Σαντορίνη και τα κοντινά σε αυτήν νησιά.
«Τη φετινή τουριστική σαιζόν θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στη περιοχή, σαφώς μεγαλύτερο πλήγμα από αυτό που ήδη έχει καταγραφεί. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποφασίσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι μόνιμοι κάτοικοι, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός εγκατέλειψε το νησί. Σε δεύτερο στάδιο θα μας απασχολήσει ως χώρα και ο τουρισμός στην περιοχή. Δυστυχώς, δεν έχουμε τρόπο να κάνουμε πρόβλεψη σεισμών, απλώς να συνεκτιμούμε τα στοιχεία και τα δεδομένα σε κάθε φάση. Όσο συνεχίζονται οι σεισμοί και πλησιάζουμε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα», σημειώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
«Βόμβα» NYT: Βαθύτερη απ' όσο γνωρίζαμε η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας - Σχεδίαζαν μαζί με το Κίεβο στρατιωτικές επιχειρήσεις
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ για τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές στο επίκεντρο
«Χρυσάφι» τα σπίτια με έξτρα υπνοδωμάτιο: «Μάστιγα» τα ενοίκια για τις οικογένειες - Πού φτάνουν οι τιμές
«Ζαλίζει» ο τιμοκατάλογος στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Ντουμπάι - Τα ποσά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr