Τι προκάλεσε την έκρηξη στα Τέμπη: Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΣΑΜ αναμένεται να δώσει απαντήσεις
Μια μέρα πριν από τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα θα παρουσιαστεί το πόρισμα για τα Τέμπη - Αποκάλυψη OPEN για τα πιθανότερα σενάρια για την αιτία της έκρηξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό πρόκειται να γίνουν την προσεχή Παρασκευή (28/2) για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, με το OPEN να αποκαλύπτει το τι θα περιέχει το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του OPEN η δημοσιογράφος του σταθμού, Μίνα Καραμήτρου, το πόρισμα θα δοθεί κανονικά αύριο (27/2), διότι γίνεται αναφορά σε σοβαρές συστάσεις ασφαλείας που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν κάποια πράγματα στον σιδηρόδρομο.
«Θα γίνεται αναφορά στο θέμα της έκρηξης και της πυρόσφαιρας, καθώς θα τονίζεται ότι δεν έφταιξαν οι μετασχηματιστές. Παράλληλα, θα αναφέρεται και το πιο πιθανό σενάριο που προκάλεσε την έκρηξη, με το πόρισμα να κάνει λόγο για κάποια ύποπτη ύλη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πορίσματος θα αναφέρεται σε κάποιες παραλήψεις, σε λάθη που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Η Επιτροπή θα τονίζει ότι πρέπει να αλλάξουν άμεσα», υπογράμμισε αρχικά η δημοσιογράφος του OPEN, Μίνα Καραμήτρου.
Η εν λόγω Επιτροπή υπήρχε στα χαρτιά, αλλά ξεκίνησε να ερευνά την τραγωδία των Τεμπών τον Μάρτιο του 2024, ωστόσο η ευρωπαϊκή οδηγία ξεκαθαρίζει ότι το πόρισμα θα πρέπει να δοθεί μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, άπαντες βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ουσιαστικά, η Επιτροπή του ΕΟΔΑΣΑΑΜ εντός του πορίσματός της θα αναφέρεται τόσο στο γεγονός ότι τα έλαια σιλικόνης δεν είναι δυνατό να προκάλεσαν την πυρόσφαιρα, αλλά και στο ότι ο σιδηρόδρομος αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα ασφαλείας, τα οποία πρέπει άμεσα να διορθωθούν.
Κοκοτσάκης: Έγγραφο του ΟΣΕ διαψεύδει τον ελεγκτή για το εμπορικό τρένο
Με ανάρτησή του στο Facebook ο εμπειρογνώμονας οικογενειών θυμάτων των Τεμπών παρουσιάζει έγγραφο, σχετικά με το εμπορικό τρένο και τις ώρες άφιξής τους στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου εξετάστηκε από αρμόδιο ελεγκτή.
Ο Κοκοτσάκης παρουσίασε την κατάθεση του ελεγκτή για την εμπορική αμαξοστοιχία, με τον ίδιο να τονίζει ότι έλεγξε το τρένο στη Θεσσαλονίκη από τις 19:40 έως τις 20:30 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο κίνησης του ΟΣΕ που ανάρτησε ο εμπειρογνώμονας, προκύπτει ότι η αμαξοστοιχία έφτασε στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις 9 το βράδυ.
Η ανάρτηση του Κοκοτσάκη
«Η αμαξοστοιχία φάντασμα. Μετά τα βίντεο με το ταξίδι στον χρόνο, φαίνεται ότι έχουμε ταξίδι στον χρόνο και για την επιθεώρηση από άποψη φορτίου στον εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.
Ο Ελεγκτής (επισκέπτης κατά τη σιδηροδρομική ορολογία) στην ένορκη κατάθεση του λέει ότι επιθεώρησε την εμπορική αμαξοστοιχία το μοιραίο βράδυ, από 19.40 ώρα μέχρι 20.30 Από το επίσημο έγγραφο κίνησης του ΟΣΕ αλλά και τη σχετική κατάσταση του εμπορικού σταθμού, προκύπτει ότι η αμαξοστοιχία 63503 αφίχθη στον σταθμό πολύ ώρα αργότερα.(21.05)
Ποια αμαξοστοιχία επιθεώρησε και κατέθεσε ότι το φορτίο βρέθηκε σύμφωνα με τις φορτωτικές, αφού την ώρα εκείνη το τρένο δεν είχε φθάσει ακόμη;
Και μην ισχυριστούν ότι έκαναν λάθος με το προηγούμενο, διότι το προηγούμενο ήταν τη 16.10 ώρα μέχρι 16.20».
«Βόμβα» NYT: Βαθύτερη απ' όσο γνωρίζαμε η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας - Σχεδίαζαν μαζί με το Κίεβο στρατιωτικές επιχειρήσεις
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ για τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές στο επίκεντρο
«Χρυσάφι» τα σπίτια με έξτρα υπνοδωμάτιο: «Μάστιγα» τα ενοίκια για τις οικογένειες - Πού φτάνουν οι τιμές
«Ζαλίζει» ο τιμοκατάλογος στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Ντουμπάι - Τα ποσά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr