Ταφικά: Βίντεο και εικόνες από τις εκδηλώσεις μνήμης των Ποντίων (vids+pics)
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και μνήμης για τους πρόγονους, ο ποντιακός ελληνισμός τίμησε και φέτος το έθιμο των ταφικών. Ενα έθιμο που έχει τις ρίζες του έναν αιώνα πίσω και κατά το οποίο οι Πόντιοι την Κυριακή του Θωμά επισκέπτονται συγγενείς και φίλους που έχουν φύγει απο τη ζωή στα μνήματα προκειμένου να πιούν ένα ποτήρι τσίπουρο και να φάνε παραδοσιακά, ποντιακά φαγητά μαζί τους. Όπως λένε, είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους και να θυμηθούν όσα πέρασαν μαζί τους.
Το ethnos.gr βρέθηκε σήμερα στο κοιμητήριο του Ελληνικού όπου απλοί Πόντιοι και μέλη ποντιακών συλλόγων από τα Σούρμενα τίμησαν τα Ταφικά. Στο μυαλό όλων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονια των Ποντίων, είναι το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα. «Τιμούμε τους νεκρούς μας. Τιμούμε τη μνήμη εκείνων οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μητέρα Γη του Πόντου πληρώνοντας τη διαφορετικότητά τους από τους Τούρκους στη θρησκεία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη συνείδηση.
Τιμούμε τα 353.000 αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας αλλά ταυτόχρονα τιμούμε και εκείνους οι οποίοι καθημαγμένοι και ρημαγμένοι εγκατέλειψαν τον Πόντο και ήρθαν στην Ελλάδα, έχτισαν σε κάθε γωνιά της χώρας μια καινούρια ζωή από την αρχή κληροδοτώντας σε εμάς τις ιερές παραδόσεις και αξίες του ποντιακού Ελληνισμού», λέει στο ethnos.gr ο κ. Χαράλαμπος Πασβαντίδης, ο οποίος μαζί με έναν λυράρη αποχαιρέτησαν με ένα ποντιακό μοιρολόι έναν καλό φίλο τους που έχει ταφεί στο κοιμητήριο του Ελληνικού.
Παράλληλα, ο κ. Πασβαντίδης θέτει και το ζήτημα της ενεργοποίησης της επίσημης πολιτείας ώστε να προωθηθεί το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, όπως συνέβη με τους Αρμένιους, αλλά και την απαίτηση από την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη για τις σφαγές των Ποντίων.
«Από το 1922 ξεκίνησε αυτό το έθιμο και συνεχίστηκε δυναμικά, ειδικά εδω στα Σούρμενα. Είναι μεγάλη εκδήλωση για εμάς τους Πόντιους και όχι μόνο. Είναι μια μαγεία και πρέπει να συνεχιστεί και από τους νεότερους. Αποτελεί ένας μέρος της ιστορίας μας. Το πολύ σημαντικό όμως που μας στεναχωρεί είναι ότι δεν γίνεται τίποτα για την γενοκτονία», τονίζει η κ. Χαρά Χαραλαμπίδου, η οποία βρέθηκε και φέτος στον τάφο του συζύγου της κερνώντας τον κόσμο παραδοσιακά πιροσκί και τσίπουρο σε μια προσπάθεια να συνδεθεί με το ένδοξο παρελθόν του Πόντου.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr