Παγκόσμια πρωτιά στα συμπληρώματα διατροφής από ανήλικους αθλητές
Οι ανήλικοι αθλητές στη χώρα µας σπάνε τα ρεκόρ παγκοσµίως στην κατανάλωση συµπληρωµάτων διατροφής αλλά και ακατάλληλων, σύµφωνα µε τη ΔΟΕ, ουσιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παγκόσµια πρωτιά πετυχαίνουν οι ανήλικοι Ελληνες αθλητές στην... κατανάλωση συµπληρωµάτων διατροφής, καθώς ακόµα και 12χρονα παιδιά παραδέχονται ότι παίρνουν πολυβιταµίνες και άλλα µη απαγορευµένα σκευάσµατα σε ποσοστά κατά πολύ µεγαλύτερα από τους ανήλικους συναθλητές τους από άλλες χώρες.
Στο συµπέρασµα αυτό, ανάµεσα σε άλλα ανησυχητικά στοιχεία για την εξάπλωση της χρήσης συµπληρωµάτων διατροφής από Ελληνες αθλητές, καταλήγει µεγάλη έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα του Τµήµατος Ιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Μιχαήλ. Στην έρευνα συµµετείχαν 1.518 αθλητές (ο µεγαλύτερος αριθµός στην παγκόσµια βιβλιογραφία σε παρόµοιες µελέτες).
Οι αθλητές προέρχονταν από 27 διαφορετικά αθλήµατα και η ηλικία τους ήταν µεγαλύτερη των 12 ετών. Συνολικά 984 αθλητές (ποσοστό 64,9) απάντησαν ότι λάµβαναν συµπληρώµατα διατροφής. Οσο µεγάλωνε η ηλικία τόσο µεγάλωνε και το ποσοστό λήψης. Το εύρος λήψης ήταν από ένα έως και 25 διαφορετικά συµπληρώµατα διατροφής ανά αθλητή, µε µέσο όρο τα τέσσερα συµπληρώµατα.
65 % των αθλητών (984 από τους 1.518 που συµµετείχαν στην έρευνα) απάντησαν ότι λάµβαναν συµπληρώµατα διατροφής. Οσο µεγάλωνε η ηλικία τόσο µεγάλωνε και το ποσοστό λήψης
Το µεγαλύτερο πρόβληµα, λέει στο «Εθνος» ο συντάκτης της έρευνας, κ. Μιχαήλ, εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη χρήση συµπληρωµάτων διατροφής από ανήλικους αθλητές. Φαίνεται ότι τα παιδιά στην Ελλάδα καταναλώνουν συµπληρώµατα διατροφής σε πολύ µεγαλύτερα ποσοστά (49,3) σε σχέση µε άλλες χώρες, όπου τα ποσοστά κυµαίνονται από 5 έως 22. Επίσης, ο µέσος όρος σκευασµάτων ανά αθλητή ήταν µεγαλύτερος από κάθε άλλη έρευνα, µε τους αθλητές διεθνούς επιπέδου να λαµβάνουν κατά µέσο όρο 6 συµπληρώµατα ανά άτοµο.
Ανήλικοι λάµβαναν κρεατίνη και πρωτεΐνη σε ποσοστό 17,2, παρότι η χρήση των ουσιών αυτών θεωρείται ακατάλληλη από τη ΔΟΕ
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βρέθηκε πως ανήλικοι Ελληνες αθλητές λάµβαναν κρεατίνη και πρωτεΐνη σε ποσοστό 17,2, το οποίο είναι µεγαλύτερο από κάθε άλλο διεθνώς, παρότι η χρήση των ουσιών αυτών από ανηλίκους θεωρείται ακατάλληλη σύµφωνα µε οδηγίες της ∆ιεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής. «Εκτίµησή µου είναι ότι οι αθλητές και ειδικά τα παιδιά παίρνουν αυτά τα σκευάσµατα γιατί η βασική πηγή πληροφόρησής τους δεν είναι γιατροί και ειδικοί, αλλά οι προπονητές τους. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι τα συµπληρώµατα διατροφής είναι κάτι σαν το “µαγικό χάπι” που θα τους δώσει το κάτι παραπάνω στο άθληµα που έχουν επιλέξει.
Οµως αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, καθώς αν η διατροφή τους είναι καλή, τα περισσότερα από αυτά τα σκευάσµατα δεν τους χρειάζονται, ενώ ορισµένα µπορεί να προκαλέσουν ακόµα και βλάβη στην υγεία τους» λέει ο κ. Μιχαήλ.
Ενεργειακά ποτά
Τα περισσότερο δηµοφιλή συµπληρώµατα διατροφής ήταν τα ενεργειακά ποτά (47,6), οι ενεργειακές µπάρες (44,2) και οι πολυβιταµίνες (42,2). Στις πρώτες θέσεις των αθληµάτων µε την υψηλότερη εξάπλωση χρήσης ήταν η άρση βαρών (100) και το τρίαθλο (94,6), ενώ στις χαµηλότερες ήταν η ιστιοπλοΐα (25) και η σκοποβολή (33), µε τα περισσότερα συµπληρώµατα ανά αθλητή να τα εµφανίζει πάλι η άρση βαρών (µε µέσο όρο τα 7 συµπληρώµατα).
49,3 % είναι το ποσοστό κατανάλωσης συµπληρωµάτων διατροφής από ανήλικους αθλητές στην Ελλάδα όταν σε άλλες χώρες τα ποσοστά κυµαίνονται από 5% έως 22%
Οι λόγοι για τους οποίους οι αθλητές λάµβαναν συµπληρώµατα ήταν για να αυξήσουν την ενέργειά τους (21,7), να ενισχύσουν τη διατροφή τους (16,2) και να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση (12,9). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 45 (4,6) από τους αθλητές που λάµβαναν συµπληρώµατα δεν γνώριζαν τον λόγο για τον οποίο τα λάµβαναν. Ταυτόχρονα, µόλις το 2,8 των συµµετεχόντων αξιολόγησε τη διατροφή του ως «φτωχή», ποσοστό που έρχεται σε αντίθεση µε τους λόγους λήψης, αφού περισσότεροι από τους µισούς αθλητές που λάµβαναν συµπληρώµατα δήλωσαν ως αιτία την «ενίσχυση της διατροφής».
Οσον αφορά στην ενηµέρωση για τα συµπληρώµατα διατροφής, αυτή γινόταν κατά κανόνα από τους προπονητές για τους αθλητές διεθνούς και εθνικού επιπέδου, ενώ οι ερασιτέχνες αθλητές ενηµερώνονταν κυρίως από γιατρούς και από την οικογένειά τους. Τέλος, η προµήθειά τους γινόταν κατά κύριο λόγο από το φαρµακείο (47,7) και τα καταστήµατα πώλησης συµπληρωµάτων (28,6), ενώ η προµήθεια µέσω ∆ιαδικτύου έφτανε στο 6,9. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η εργασία αυτή απέσπασε το Α’ Βραβείο στο 19ο ∆ιεθνές Συνέδριο της EFORT (European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology) που πραγµατοποιήθηκε τον περασµένο Ιούνιο στη Βαρκελώνη, ενώ την ερχόµενη Παρασκευή ο κ. Μιχαήλ θα τιµηθεί και µε βραβείο Αριστείας στην Ερευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr