Τρεις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τους μετανάστες
Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη μετανάστευση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τρεις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τις άδειες διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη μετανάστευση, με στόχο να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των μεταναστών και στο φόρτο εργασίας των αρμόδιων υπαλλήλων.
Η πρώτη δράση αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος πολίτης ή ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί θα κλείνει ραντεβού με τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις υπηρεσίες μίας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την κατάθεση της αίτησης άδειας διαμονής. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού ραντεβού λειτουργεί ήδη πιλοτικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που εδρεύει στον Πειραιά. Μέσω αυτής κλείστηκαν ήδη σε ένα μήνα 500 ραντεβού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019 θα λειτουργήσει και στις άλλες τρεις διευθύνσεις της Αττικής, που υπολογίζεται ότι εξυπηρετούν το 50% των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Επιπλέον, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019 προγραμματίζεται η επέκτασή του σε όλες τις διευθύνσεις της χώρας. Πιλοτικά η πλατφόρμα ηλεκτρονικού ραντεβού παρέχεται μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τους δικηγόρους ή μέσω των Διευθύνσεων για τους πολίτες, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη ταυτοποίησης του χρήστη με κωδικούς, ωστόσο σχεδιάζεται άμεσα η λειτουργία του μέσω διαδικτύου για να έχει άμεση πρόσβαση ο πολίτης. Σταδιακά στην πλατφόρμα θα ενσωματωθούν και όλα τα ραντεβού που κλείστηκαν με το προηγούμενο σύστημα, που μόνο στον Πειραιά ανέρχονται σε 20.000, ώστε να υπάρξει ομοιογένεια.
Η δεύτερη δράση αφορά στη δημιουργία εφαρμογής ανάγνωσης ηλεκτρονικών καρτών πολιτών τρίτων χωρών, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών να διαβάζουν τη γνησιότητα της άδειας διαμονής. Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο έχει τεχνολογία NFC και κάμερα, χωρίς να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Τα δύο παραπάνω έργα δημιουργήθηκαν από το υπουργείο σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε πριν από δέκα μήνες.
Τέλος, ετοιμάζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση ηλεκτρονικής αίτησης για τη χορήγηση ή ανανέωση των αδειών διαμονής, σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας». Με την ολοκλήρωσή της δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία του αλλοδαπού. Στις αρχές φθινοπώρου η πλατφόρμα θα εγκατασταθεί πιλοτικά σε κάποια από τις διευθύνσεις της Αττικής και σχεδιάζεται μέχρι τις αρχές 2020 να εγκατασταθεί σε όλες τις υπηρεσίες μίας στάσης της χώρας.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, επισήμανε κατά τη σημερινή παρουσίαση των τριών εφαρμογών ότι αυτές εντάσσονται στη «μεγάλη προσπάθεια για να οργανώσουμε καλύτερα τη λειτουργία του υπουργείου. Έχουμε κάνει προετοιμαστικά βήματα που έχουν αρχίσει και ωριμάζουν». Στην ίδια προσπάθεια, είπε ο κ. Βίτσας, εντάσσονται το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, για το οποίο έχουν αρχίσει οι διαδικασίες δημιουργίας, το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ο νόμος για τις αλλαγές στο μεταναστευτικό κώδικα που θα ακολουθήσει. Ο κ. Βίτσας εξέφρασε και την πρόθεση στο μέλλον να μεταφερθεί η διαχειριστική οικονομική αρχή στο υπουργείο μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης, ανέφερε ότι ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού και προανήγγειλε νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, της Υπηρεσίας Ασύλου, της υπηρεσίας Μεταναστευτικής Πολιτικής και της κεντρικής υπηρεσίας.
«Περίπου 600.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ανανεώνουν την άδεια διαμονής τους στο Τμήμα Αδειών Διαμονής. Μιλάμε για το κομμάτι της μετανάστευσης που έμοιαζε πάντα να είναι στο περιθώριο του νομοθετικού και ρυθμιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα», σχολίασε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, 'Αγγελος Τόλκας. Ο κ. Τόλκας χαρακτήρισε τις τρεις δράσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα «την ώριμη κατάληξη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού και το αυτονόητο αποτέλεσμα ενός κυβερνητικού παραδείγματος που δεν αναζητά άλλοθι, στέκεται δίπλα στις ανάγκες των πολλών, δίπλα στις ανάγκες όσων επιλέγουν τη χώρα μας για να εργαστούν και να σπουδάσουν και έχουν αποδείξει πόσο αρμονικά έχουμε συνυπάρξει».
Η πλήρης ψηφιοποίηση των συναλλαγών των πολιτών τρίτων χωρών, συνέχισε ο υφυπουργός, «φιλοδοξεί να πετύχει την έλλειψη της ουράς αναμονής και του συνωστισμού στις υπηρεσίες, την κατάργηση για τα χειρόγραφα μπλοκάκια που κυκλοφορούν έξω από τις υπηρεσίες, την καταπολέμηση των κακώς κειμένων που συχνά προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επίσης, να δώσει τέλος στις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη παθογενών και παραβατικών συμπεριφορών, τη θωράκιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς και να εξοικονομήσει πόρους για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Φιλοδοξούμε αυτή η μεταρρύθμιση να αποτελέσει πιλότο, έναν οδηγό συναλλαγής σε όλο το δημόσιο τομέα». Ο κ. Τόλκας προανήγγειλε και επιπλέον πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της περαιτέρω καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της εξοικονόμησης πόρων.
Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, υπογράμμισε ότι οι τρεις δράσεις «υπάγονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ήδη λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα μετανάστευσης που υποστηρίζει ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την άμεση και ασφαλή έκδοση αδειών διαμονής και τις διοικητικές διαδικασίες για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. Από τον Φεβρουάριο 2017 μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 χιλιάδες άδειες διαμονής εκδόθηκαν με τον τύπο της ηλεκτρονικής κάρτας. Ως το 2022 όλες οι άδειες διαμονής θα έχουν αυτή τη μορφή».
Επίσης ο κ. Κλάπας ανακοίνωσε ότι θα γίνει πρόσκληση για την πρόσληψη 150 εργαζόμενων στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ένταξης για δύο χρόνια, ενώ θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση κινητικότητας προσωπικού, προκειμένου να ενισχυθούν οι συγκεκριμένες διευθύνσεις με ανθρώπινο δυναμικό. Τέλος, σύντομα θα υπάρξει εγκύκλιος με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να κάνουν αίτηση άδειας διαμονής όχι μόνο στη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο αλλά σε όλες τις διευθύνσεις της χώρας.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr