«Πράσινο φως» στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών σε Μάτι-Ραφήνα
Το τελικό κείμενο της απόφασης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε 7.900 στρέμματα στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας θα εφαρμοστεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι και τη Ραφήνα.
Οι δύο περιοχές θα ανοικοδομηθούν ως β΄ κατοικίας, δηλαδή παραθεριστικής κατοικίας και παραθαλάσσιας αναψυχής με συντελεστή δόμησης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται ανά ζώνες μεταξύ 0,10 και 0,40.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην προέγκριση του ΕΧΣ, εργαλείου το οποίο ενεργοποιείται για πρώτη φορά και αφορά στην αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι ανάβει επί της ουσίας το πράσινο φως για την ανοικοδόμηση της περιοχής, στην οποία με τροπολογία είχε επιβληθεί και αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου στην περιοχή, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η σχετική εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), συντάχθηκε από το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής του υπουργείου ενσωματώνοντας τις απόψεις που κατατέθηκαν, μετά από διευρυμένη δημόσια διαβούλευση με τους δήμους και επιτροπές κατοίκων τους τελευταίους μήνες.
Το τελικό κείμενο της απόφασης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η προέγκριση καθορίζει τρεις κρίσιμες παραμέτρους για την εκπόνηση της μελέτης του ΕΧΣ:
- Το όριο της περιοχής επέμβασης, όπου ισχύουν οι προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Μαζί καθορίζονται τα όρια της ζώνης άμεσης επιρροής και τα όρια της ευρύτερης περιοχής. Η έκταση της περιοχής επέμβασης καλύπτει περίπου 7.900 στρέμματα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας.
- Τις χρήσεις γης στην περιοχή επέμβασης, τον προτεινόμενο χαρακτήρα των επιμέρους περιοχών, καθώς και τις γενικές και ειδικές κατηγορίες χρήσεων.
- Τους μέγιστους συντελεστές δόμησης για την περιοχή επέμβασης.
Παράλληλα συμπεριλαμβάνει μια σειρά από βασικές αρχές χωρικής οργάνωσης οι οποίες κατευθύνουν την εκπόνηση της μελέτης του ΕΧΣ (φυσικό περιβάλλον, χρήσεις γης, σύνδεση οικιστικών περιοχών και ελεύθερων χώρων, οδικό δίκτυο και κυκλοφορία, παράκτιο μέτωπο, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές).
Οι λεπτομερείς κατευθύνσεις για τα σημεία διάνοιξης ή διαπλάτυνσης δρόμων αλλά και χώρων συνάθροισης κοινού όπως πλατείες, κλπ. και το εάν οι
ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να προβούν σε εισφορά σε γη αλλά και οι συγκεκριμένες προβλέψεις για τα οικόπεδα και τη ρυμοτομία, θα προκύψουν από τις πολεοδομικές μελέτες, οι οποίες θα προκηρυχθούν σε δεύτερο στάδιο.
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν συζητηθεί εδώ και καιρό, πάντως, ως προς τις παρεμβάσεις σε δρόμους για την αναγέννηση της περιοχής περιλαμβάνονται:
- Μονοδρόμηση της παραλιακής οδού Ποσειδώνος στο Μάτι, η οποία συνεχίζεται ως Δημοκρατίας στο Κόκκινο Λιμανάκι με κατεύθυνση προς τη Νέα Μάκρη.
- Μονοδρόμηση της παράλληλης οδού Κύπρου στο Μάτι που συνεχίζεται ως Στρατηγού Κονδύλη στο Κόκκινο Λιμανάκι με κατεύθυνση προς τη Ραφήνα.
- Διαπλάτυνση των κάθετων οδών Αργυράς Ακτής, Κυανής Ακτής, Μικράς Ασίας (που οδηγεί στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα) και Ιλιδος. Οι δρόμοι αυτοί θα συνδέσουν ανεμπόδιστα τη λ. Μαραθώνος με την παραλιακή οδό δίνοντας απευθείας πρόσβαση προς τη θάλασσα.
Παράλληλα ο δήμος Ραφήνας εξετάζει και την απαγόρευση της στάθμευσης στις κάθετες οδούς καθώς προγραμματίζει τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στο παράκτιο μέτωπο.
Σε κάθε περίπτωση η ανασυγκρότηση της περιοχής, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος «δεν προσβλέπει στην κατάσταση που ίσχυε πριν την πυρκαγιά αλλά θα βασίζεται σε ένα νέο πρότυπο χωρικής οργάνωσης σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ορθολογικής οργάνωσης των χρήσεων γης και της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, καθώς και της εξασφάλισης συνθηκών ασφάλειας για όλες τις κοινωνικές ομάδες, κατοίκους και επισκέπτες».
Κριτήριο θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η άρση των προ της πυρκαγιάς ευάλωτων συνθηκών και των οικιστικών και πολεοδομικών στρεβλώσεων. Προτεραιότητα είναι η ανθεκτικότητα της περιοχής μέσω της βελτίωσης της ικανότητας αντιμετώπισης ή μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Η άρση των πολεοδομικών στρεβλώσεων έχει ως στόχο την πρόληψη ώστε η περιοχή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε εξωτερικές απειλές, όπως ο κίνδυνος νέας πυρκαγιάς, πλημμυρικών φαινομένων, διάβρωσης, κατολισθήσεων κ.λπ.
Η φιλοσοφία του ΕΧΣ είναι η ταχεία ανταπόκριση στον επείγοντα χαρακτήρα της ζητούμενης επέμβασης, ενώ η δυνατότητά του να μπορεί να εγκρίνεται μαζί με το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, συμβάλλει στην επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδιασμού.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr