Το debate των 17άρηδων στο ethnos.gr πριν το πρώτο τους ραντεβού με την κάλπη
Τέσσερις νέοι - ανάμεσα στους 106.760 17άρηδες - οι οποίοι θα βρεθούν για πρώτη φορά στην κάλπη καταθέτουν τις απόψεις τους και ψηφίζουν στην κάλπη του ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επιφυλακτικοί απέναντι στα κόμματα, αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή, αγχωμένοι για το αν τελικά θα κάνουν τη σωστή επιλογή, επαναστάτες με ή χωρίς αιτία, διχασμένοι και προβληματισμένοι για το αν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους εμφανίζονται τέσσερις νέοι, οι οποίοι μόλις πάτησαν τα 17 τους και συναντήθηκαν με το ethnos.gr λίγο πριν το πρώτο ραντεβού τους με την κάλπη.
Συνολικά 106.760 17άρηδες έχουν δικαίωμα ψήφου την Κυριακή, 26 Μαΐου, δημιουργώντας σύγχυση στα κομματικά και επικοινωνιακά επιτελεία για την πολιτική στάση που θα κρατήσουν αλλά και τα πολιτικά μηνύματα που θα θελήσουν να στείλουν. Κάποιοι 17άρηδες περισσότερο πολιτικοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι και άλλοι λιγότερο, βάζουν τα δικά τους κριτήρια με τα οποία θα συμπεριφερθούν την Κυριακή στην κάλπη και εξηγούν τις προσδοκίες που έχουν από το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Θα ψηφίσω αυτόν που λέει λίγα αλλά θα κάνει πολλά»
«Θέλουμε μία τεράστια αλλαγή στην Ελλάδα. Μια αλλαγή που θα αλλάξει την οικονομική κατάσταση της χώρας και τον τρόπο ζωής των πολιτών», είπε στο ethnos.gr ο 17χρονος Γιώργος Κιοσσές, ο οποίος θα ασκήσει για πρώτη φορά το εκλογικό του δικαίωμα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα μέσα σε μια τετραετία αλλά πιστεύει ότι πολλά μπορούν να γίνουν «αν ως λαός και έθνος ψηφίσουμε τα σωστά άτομα και εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που πραγματικά θα αγαπάνε τη χώρα μας». Αν και, όπως λέει, αρκετοί γνωστοί φίλοι του δεν θα παν καθόλου στην κάλπη ή αντιμετωπίζουν τη διαδικασία αδιάφορα, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι χρέος του να ψηφίσει γιατί αφορά το μέλλον του, των φίλων του, των γονιών του αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
«Και θα ψηφίσω ανάλογα με αυτόν που θα μου δώσει όχι μόνο περισσότερες ελπίδες γιατί τα λόγια είναι λόγια αλλά αυτόν που κατά τη γνώμη μου θα κάνει περισσότερα χωρίς να λέει πολλά». Ο 17χρονος Γιώργος δείχνει προβληματισμένος για τις πολλές υποψηφιότητες και εκτιμά ότι αυτό είναι και καλό και κακό. Από την μία θεωρεί ότι είναι έκφραση δημοκρατίας αλλά από την άλλη ενοχλείται από το γεγονός ότι πολλοί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να κάτσουν σε… μία καρέκλα και να βολευτούν. Δυστυχώς η πλειοψηφία ων 17αρηδων αλλά και από φίλους μου που συζητάω, καταλαβαίνω ότι είναι ανώριμοι για να πάρουν τόσο νωρίς την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν μπορούν να έχουν διαμορφωμένη και τεκμηριωμένη άποψη. Εκτιμώ ότι όλα αυτά αλλάζουν στο πανεπιστήμιο που οι νέοι είναι πιο έτοιμοι».
«Αρκετοί 17άρηδες θα ψηφίσουν ό,τι τους πει ο μπαμπάς και η μαμά»
Πρόωρη χαρακτηρίζει τη συμμετοχή στις εκλογές των 17άρηδων και ο Αλέξανδρος Δούφλιας. «Η πλειοψηφία της γενιάς μου είτε δεν θα πάει να ψηφίσει είτε θα ψηφίσει άκυρο είτε ό,τι του πει ο μπαμπάς και η μαμά. Δεν νομίζω ότι το μέτρο είναι τόσο καλό», είπε στο ethnos.gr ο 17χρονος Αλέξανδρος. Αν και μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, θα αναγκαστεί να ταξιδέψει για να ψηφίσει στην Καστοριά από όπου έλκει καταγωγή. «Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Γιατί να μην μπορώ να ψηφίσω στη Θεσσαλονίκη όπου μένω. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο ευέλικτη η εκλογική διαδικασία». Δεν βλέπει τηλεόραση γιατί κάνει πλύση εγκεφάλου και προτιμά να διαβάζει άρθρα. Αρκετά συνειδητοποιημένος για το νεαρό της ηλικίας του παραδέχεται ότι «κανείς δεν μπορεί να φέρει την επανάσταση μέσα σε τρία χρόνια. Ούτε περιμένω από αυτούς που θα ψηφίσω να μου λύσουν όλα τα προβλήματα χωρίς να κάνω και εγώ κάποιες θυσίες», πρόσθεσε. Κριτήριό του θα είναι ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να είναι εφαρμόσιμο.
«Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας και όχι οι 70άρηδες»
Αντίθετη άποψη έχει για την ψήφο των 17άρηδων η Κατερίνα Κοντοπούλου. «Όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά δίνει το δικαίωμα στους νέους να αλλάξουν με την ψήφο τους από πολύ μικρή ηλικία τον κόσμο που θέλουν να ζήσουν», είπε στο ethnos.gr η 17χρονη Κατερίνα. Αγχωμένη για το τι θα ψηφίσει την Κυριακή και για το αν θα… σταυρώσει το… σωστό ψηφοδέλτιο στην κάλπη, είπε ότι παρακολούθησε όλες τις προηγούμενες βδομάδες πολιτικές ομιλίες και τα προγράμματα των υποψηφίων για να διαμορφώσει άποψη. «Για το μέλλον μας θα αποφασίσουμε εμείς και όχι οι 70άρηδες, όπως γινόταν παραδοσιακά μέχρι σήμερα» πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι οι νέοι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μία μετάλλαξη του εκλογικού σώματος.
«Κριτήριο το καλό του τόπου μου»
Με γνώμονα το καλό του τόπου της θα ψηφίσει η Αθανασία Παπαβασιλείου. Η ίδια προσανατολίζεται να στηρίξει νέα φρέσκα πρόσωπα στην κάλπη αν και ακόμη δεν έχει καταλήξει 100%. «Υπάρχει ο κίνδυνος να μας γελάσουν. Και να μην κάνουν αυτά που θα υποσχεθούν. Το έχω στο μυαλό μου και την επόμενη φορά θα τους τιμωρήσω». Όπως εξήγησε η κάλπη είναι μια ευκαιρία να στείλουν και οι νέοι ένα μήνυμα επιβράβευσης ή αποδοκιμασίας των τοπικών αρχόντων και του έργου τους. «Οι γονείς μου δεν πρόκειται να με επηρεάσουν. Έχω ήδη σχηματίσει την δική μου εικόνα τόσο από την τηλεόραση και το διαδίκτυο όσο και από την καθημερινότητα», κατέληξε.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr