Θεσσαλονίκη: Ερευνητική ομάδα «επιστρέφει» στο 6000 π.Χ.
Ο πιο γνωστός οικισμός αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα είναι το Δισπηλιό Καστοριάς, που έχει ήδη ανασκαφεί από το ΑΠΘ και τον Έλληνα προϊστοριολόγο Γιώργο Χουρμουζιάδη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Η μελέτη της σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος στη νεολιθική εποχή θα είναι το αντικείμενο της έρευνας αρχαιολόγων, βιοαρχαιολόγων και φυσικών επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και αυτό της Οξφόρδης, στο πλαίσιο του διεθνούς πενταετούς προγράμματος EXPLO.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΑΠΘ, το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και την έγκρισή του έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.
Θα μελετηθούν πρώιμοι λιμναίοι οικισμοί, που ιδρύθηκαν από την 6η χιλιετία π.Χ. στα ιδιαίτερα παραλίμνια περιβάλλοντα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε ανάλογα της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.
Ο πιο γνωστός οικισμός αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα είναι το Δισπηλιό Καστοριάς, που έχει ήδη ανασκαφεί από το ΑΠΘ και τον Έλληνα προϊστοριολόγο Γιώργο Χουρμουζιάδη. Ο συγκεκριμένος λιμναίος οικισμός θα αποτελέσει τον αρχαιολογικό κορμό του προγράμματος.
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα ερευνηθούν για πρώτη φορά σε έκταση και βάθος οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτισμικών επιλογών και φυσικών παραμέτρων του περιβάλλοντος με την πλήρη ανάπτυξη προηγμένων επιστημονικών τεχνικών, όπως η δενδροχρονολόγηση, η ανάλυση αρχαίων βιολογικών καταλοίπων, η παλαιοοικολογική ανάλυση, η μοντελοποίηση της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον κ.ά.
Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
«Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
«Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr