Μετρά 102 καρδιές στο Μάτι ο Antonis Hambas - Τι λέει στο ethnos.gr
Φίλοι του μένουν στο Μάτι, η αδερφή του κόντεψε να χάσει το σπίτι της. Γι' αυτό ο street artist μιλά στο ethnos.gr για τη μοναδική δημιουργία του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Φόρεσε τη μάσκα του, πήρε το σπρέι και άρχισε να βάζει χρώμα στο μαύρο τοπίο της ανατολικής Αττικής, στον τόπο μιας εθνικής τραγωδίας. Έτσι, με τα τεράστια αθώα μάτια ενός παιδιού ο street artist, Hambas, δημιούργησε μια άκρως εντυπωσιακή τοιχογραφία σε κτίριο στη Ραφήνα, την οποία αφιερώνει στη μνήμη των 102 ανθρώπων που χάθηκαν από τη φωτιά στο Μάτι.
Ο διάσημος street artist, Hambas, κλήθηκε πριν από ένα μήνα από το δήμο Ραφήνας να ζωγραφίσει τα κτίρια που στεγάζουν το 1ο και το 4ο Δημοτικό σχολείο της περιοχής. Στην πρόσοψη του κτιρίου πρότεινε να ζωγραφίσει ένα γκραφίτι, το οποίο θα δείχνει ένα παιδί που φυτεύει ένα δέντρο με καρπούς τις καρδιές των ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά. Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμη και τη δική του προσδοκία με τις 102 καρδιές των νεκρών να ανθίζουν από το κλαδί του παιδιού.
«Πώς έκανα το γκραφίτι»
Για τον Hambas το Μάτι δεν είναι μια άγνωστη περιοχή. Ο ίδιος πέρασε πολλά καλοκαίρια εκεί και έχει αρκετούς φίλους. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο ethnos.gr, το γκραφίτι που δημιούργησε ήταν κάτι που είχε σχεδιάσει λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. «Πρότεινα να κάνουμε ένα έργο με θέμα το Μάτι γιατί το είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου. Βίωσα πολύ έντονα όλες αυτές τις τραγικές στιγμές. Έχω πολλούς φίλους στο Μάτι, οι οποίοι κινδύνεψαν ενώ και η αδερφή μου, που μένει στον Νέο Βουτζά, παραλίγο να χάσει το σπίτι της», τονίζει ο Antonis Hambas εκφράζοντας, παράλληλα, την απογοήτευσή του για την εγκατάλειψη που βιώνουν μέχρι και σήμερα οι πυρόπληκτοι. «Τόσο καιρό δεν έχει γίνει τίποτα στο Μάτι. Καμένα σπίτια και στους δρόμους μυρίζεις ακόμα αμίαντο», καταγγέλλει ο διάσημος street artist.
«Η αδερφή μου μένει στο Νέο Βουτζά. Παραλίγο να χάσει το σπίτι της»
Το γκραφίτι έγινε γνωστό μέσα σε ελάχιστες ώρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να δεχθεί αρκετά μηνύματα για το έργο του. «Υπήρξε κόσμος που κάηκε το σπίτι του στο Μάτι και μου έστειλε μήνυμα στο Facebook για να μου πει ευχαριστώ γι΄ αυτό το ελάχιστο που έκανα για αυτούς», λέει ο Hambas και επισημαίνει πως ο ανθρώπινος πόνος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλα έργα του. «Προσπαθώ όλα μου τα έργα να έχουν κάποιο νόημα. Στην Πάτρα, στον τοίχο μιας πολυκατοικίας που είναι απέναντι από το ορφανοτροφείο έχω σχεδιάσει μια γυναίκα να κρατά αγκαλιά το μωρό της», προσθέτει ο Hambas και μιλά για τη θέση που έχει το street art στην Ελλάδα του 2019. Όπως εκμυστηρεύεται στο ethnos.gr, ένας από τους λόγους που επιμένει να μιλά συχνά στα ΜΜΕ είναι η προώθηση του street art ώστε να μην αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνες ως εγκληματίες. «Είναι καιρός να γίνει γνωστό το γκραφίτι στην Αθήνα και να ενδιαφερθεί και ο δήμος για αυτό. Υπάρχουν Έλληνες street artists που τους καλούν στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στο Μαϊάμι πρόσφατα, για να ζωγραφίσουν», τονίζει και ετοιμάζεται για ένα ακόμη έργο του.
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr