Δικαιοσύνη: Η κόντρα των κομμάτων αφήνει ανεξίτηλα στίγματα στη Θέμιδα
Μουδιασµένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι δικαστικοί λειτουργοί. Για την πλήρωση των θέσεων στον Α.Π. εκκρεµεί η υπογραφή του διατάγµατος από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μονόδρομος πολιτικά ήταν, µετά το «όχι» της Νέας Δηµοκρατίας για συναινετική λύση, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου για τις επιλογές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ωστόσο ο... βαθµός δυσκολίας µετά τα όσα προηγήθηκαν ήταν µεγάλος, αφού οι διαφωνίες δεν έλειψαν µέσα στο Υπουργικό, µε κάποιους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει αυτήν τη στιγµή στις κρίσεις για τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η δεύτερη διαφωνία εστιάστηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, στα πρόσωπα, αφού κάποιοι προέκριναν τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαµπο Βουρλιώτη, ο οποίος στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έλαβε 15 ψήφους, ενώ άλλοι επέµεναν στην επιλογή της αντιπροέδρου κυρίας Δήµητρας Κοκοτίνη, η οποία είχε λάβει 8 ψήφους από το ίδιο όργανο για τη θέση του εισαγγελέα και 13 για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου. Με το επιχείρηµα ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολέσει το δικαίωµά της να ασκεί τις αρµοδιότητές της, αφού δεν έχει διαλυθεί η Βουλή και δεν έχουν επισήµως προκηρυχθεί εκλογές, τελικά το Υπουργικό Συµβούλιο προχώρησε στις τοποθετήσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ορίζοντας στην πρώτη την Ειρήνη Καλού και στη δεύτερη τη Δήµητρα Κοκοτίνη.
Μόνη εκκρεµότητα πλέον η υπογραφή του προεδρικού διατάγµατος από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς µόνο µε αυτήν τη διαδικασία πληρώνονται οι κενές θέσεις των απερχόµενων δικαστικών λειτουργών. Από την πλευρά της η Νέα Δηµοκρατία διεµήνυσε προ ηµερών ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθεί το επίµαχο διάταγµα από το Συµβούλιο της Επικρατείας, το οποίο (σ.σ.: προεδρικό διάταγµα), όπως όλα δείχνουν, θα υπογραφεί µετά την παρέλευση της 30ής Ιουνίου, ηµέρα αποχώρησης των κ. Βασίλειου Πέππα και Ξένης Δηµητρίου από τον Αρειο Πάγο. Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της παρακολουθούν µουδιασµένοι τις εξελίξεις και µε όσους συνοµιλούν δεν σταµατούν να λένε ότι µόνος «πληγωµένος» από αυτήν τη διελκυστίνδα είναι η ίδια η Θέµιδα.
«Θα αμφισβητούνται»
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι δικαστές που επικρότησαν την κίνηση του Μιχάλη Καλογήρου να στείλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον στο τραπέζι της συναίνεσης για τα πρόσωπα που θα λάβουν θέση στο τιµόνι του Αρείου Πάγου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, πρώην δικαστικοί συνεχάρησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης γι’ αυτήν την ενέργειά του, ωστόσο υπήρξαν και άλλοι που σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες τους έκαναν λόγο για «µπλόφα», αφού όπως έλεγαν η κυβέρνηση γνώριζε ότι η Νέα Δηµοκρατία δεν θα µπορούσε να καθίσει στο τραπέζι της συναίνεσης µετά την «πολεµική» που άνοιξε για το θέµα των κρίσεων.
Η Ενωση Εισαγγελέων, εµµέσως πλην σαφώς, επιδοκίµασε την πρόταση, κάνοντας παράλληλα λόγο για απαξιωτικά πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης, ωστόσο ο προβληµατισµός πια στους δικαστικούς κύκλους είναι βαρύς. «Μετά από όλα αυτά, πώς θα αποφύγουν οι επιλεγέντες την καχυποψία στα πρόσωπά τους;» λένε στο «Εθνος της Κυριακής». «Πώς θα πείσουν ότι δεν ανήκουν σε κανένα στρατόπεδο και ότι µπήκαν στον µύλο της κοµµατικής αντιπαράθεσης -µετά τις πολιτικές εξελίξεις-, ενώ η διαδικασία για την προεπιλογή τους είχε αρχίσει από τον Απρίλιο;».
Ανώτατος δικαστικός λειτουργός που σήµερα έχει συνταξιοδοτηθεί τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση «άφησε στίγµατα στη Δικαιοσύνη, τα οποία θα αργήσουν να εξαφανιστούν. Τώρα όλα εξαρτώνται από τα πρόσωπα που επελέγησαν. Εάν έχουν την αποδοχή όχι µόνο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής αλλά και των συναδέλφων τους, τότε οι τόνοι θα πέσουν» καταλήγει.
Τα σενάρια
Τώρα όλα τα βλέµµατα είναι στραµµένα στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, ο οποίος θα κληθεί µετά τις 30 Ιουνίου να υπογράψει το προεδρικό διάταγµα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο ανώτατο δικαστήριο. ∆εν είναι λίγοι οι βουλευτές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι λόγω της προκήρυξης των εκλογών, η οποία επίσηµα θα γίνει στις 10 Ιουνίου, ο κ. Παυλόπουλος δεν µπορεί να προβεί σε µια τέτοια κίνηση. Εάν τελικά δεν υπογράψει, τότε οι τοποθετήσεις θα παραµείνουν σε εκκρεµότητα, και εάν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αναδείξουν τη Νέα ∆ηµοκρατία νικήτρια, τότε θεωρείται βέβαιον ότι η απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου θα ανακληθεί και θα επαναληφθεί πλέον η ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, µε νέο κατάλογο δικαστών και νέα ψηφοφορία.
Εάν ωστόσο υπογραφεί τελικά το διάταγµα και οι τοποθετήσεις των νέων προσώπων περάσουν στο ΦΕΚ, τότε δεν υπάρχει τρόπος ανάκλησής τους. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που εκτός από το θέµα «πολιτικής ηθικής» που ήγειρε το ζήτηµα των επιλογών στην πυραµίδα της Δικαιοσύνης, υποστηρίζουν ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν συµφωνεί και µε κάποιο ή κάποια από τα πρόσωπα που µπήκαν στον κατάλογο της προεπιλογής από την κυβέρνηση και στη συνέχεια πέρασαν στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μάλιστα, στελέχη της Νέας Δηµοκρατίας λένε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι δεν ακολουθήθηκε η πεπατηµένη, δηλαδή να σταλεί κατάλογος στη Βουλή µε σειρά αρχαιότητας των δικαστών, και στην περίπτωση που η διαδικασία επαναληφθεί και στην κυβέρνηση είναι η σηµερινή αξιωµατική αντιπολίτευση, τότε οι υποψήφιοι που θα σταλούν στη Βουλή θα αλλάξουν.
Γεγονός είναι πάντως ότι αυτός ο πόλεµος, µε µήλον της Εριδος την ίδια τη ∆ικαιοσύνη, επαναφέρει το ζήτηµα της αλλαγής της διάταξης του Συντάγµατος που προβλέπει την τελική επιλογή των δικαστών από το Υπουργικό Συµβούλιο, αλλαγή όµως που τελικά δεν έγινε από τη Βουλή κατά την πρόσφατη συζήτηση για τις αναθεωρητέες διατάξεις. Πάγιο αίτηµα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι η προεπιλογή να µη γίνεται από τη νοµοθετική εξουσία, αλλά από ένα αµιγώς δικαστικό όργανο, καθώς οι ίδιοι οι δικαστές γνωρίζουν καλύτερα τα του οίκου τους.
Μπόνους 356 ευρώ ανά μήνα για το 2024 σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΦ - Ποιοι δεν το δικαιούνται
Νέο περιστατικό στον ΗΣΑΠ: Αποσύρθηκε συρμός για πόρτα που δεν έκλεινε
Νέο μυστήριο με την αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν: Έχει παιδιά; Το βίντεο στο «μικροσκόπιο»
Diddy: Ερχεται νέο ντοκιμαντέρ, τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή του για σωματεμπορία και εκβιασμό - Το τρέιλερ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr