Olympus Marathon: Δοκιµάζοντας τις αντοχές στο «βουνό των θεών»
Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου 900 αθλητές από 34 χώρες θα λάβουν µέρος στον 16ο αγώνα δρόµου των 44 χιλιοµέτρων, ο οποίος στο ύψιστο σηµείο του φτάνει στα 2.780 µέτρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι πανύψηλες Λίνα και Σάνα Ελ Κοτ Χελάντερ από τη Σουηδία ετοιµάζονται να φτάσουν στον... θρόνο του ∆ία. Οι δίδυµες αδερφές, οι οποίες είναι αθλήτριες του ορεινού τρεξίµατος, έρχονται στον Ολυµπο προκειµένου να συµµετάσχουν στον 16ο Olympus Marathon, τον µαραθώνιο του «βουνού των θεών». Είναι η δεύτερη χρονιά που οι 20χρονες αδερφές Ελ Κοτ Χελάντερ συµµετέχουν στη διεθνή αυτή διοργάνωση, στην οποία πέρυσι είχαν καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις.
Οι πανέµορφες Σουηδέζες, οι οποίες συµµετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, δεν κρύβουν τη χαρά τους που θα ξαναβρεθούν στην Ελλάδα και θα τρέξουν στον Ολυµπο. Ο Olympus Marathon των 44 χιλιοµέτρων θα πραγµατοποιηθεί το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου µε τη συµµετοχή του αριθµού-ρεκόρ των 900 αθλητών από 34 χώρες. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν από τον αρχαιολογικό χώρο του ∆ίου στα 3 µέτρα υψόµετρο, θα φτάσουν στα 2.780 µέτρα και θα ολοκληρώσουν τη διαδροµή στο Λιτόχωρο.
«Είναι ο µοναδικός αγώνας παγκοσµίως που για τρεις συνεχόµενες χρονιές συµµετέχει στο παγκόσµιο πρωτάθληµα ορεινού τρεξίµατος, ενώ ευελπιστούµε να περάσουµε και φέτος την αξιολόγηση -µέχρι στιγµής παίρνουµε τα εύσηµα από τα στελέχη της Διεθνούς Οµοσπονδίας Ορεινού Τρεξίµατος- και του χρόνου να καταφέρουµε να διοργανώσουµε το Παγκόσµιο Κύπελο» δηλώνει στο «Εθνος» ο υπεύθυνος της διοργάνωσης και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυµού Ολύµπου, Αρης Νίκας.
Πριν από 16 χρόνια µια παρέα 15 ατόµων µε καταγωγή από το Λιτόχωρο και αγάπη για το «βουνό των θεών» ξεκίνησαν τον µαραθώνιο του Ολύµπου, περισσότερο για να βρεθούν µε αθλητές από άλλες περιοχές. Με το πέρασµα των χρόνων προστέθηκαν κι άλλοι αθλητές, ενώ οι διοργανωτές προσέγγισαν χορηγούς, έκαναν πιο επαγγελµατικό τον αγώνα και τον µετέτρεψαν σε µία από τις κορυφαίες διοργανώσεις ορεινού τρεξίµατος.
«Κι εµείς εντυπωσιαστήκαµε από τον αριθµό των χωρών που παίρνουν µέρος. Ερχονται αθλητές από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Κολοµβία, από τα τέσσερα σηµεία του ορίζοντα, δηλαδή» λέει ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα, ∆ιονύσης Στρογγύλης. Από το ∆ίον οι αθλητές ακολουθούν το µονοπάτι για Κοροµηλιά - Πετρόστρουγκα µε τη θαµνώδη βλάστηση και το µικρό ποτάµι του Ορλιά. Σε υψόµετρο 750 µέτρων, στη θέση Ορλιά, βρίσκεται ένας από τους οκτώ σταθµούς παροχής βοήθειας και νερού, ενώ η ανάβαση συνεχίζεται στα 1.000 µέτρα, στο νεόδµητο καταφύγιο της Κοροµηλιάς. Από τη θέση Μπάρα, στα 1.300 µέτρα υψόµετρο, το µονοπάτι δείχνει να χάνεται καθώς ανηφορίζει προς τις οξιές και ένα παχύ στρώµα ξερών φύλλων καλύπτει το έδαφος. Από εκεί ως την Πετρόστρουγκα, στα 1.940 µέτρα, οι αθλητές κινούνται ανάµεσα σε µεγάλα ρόµπολα και πρόχειρους θερινούς καταυλισµούς µετακινούµενων κτηνοτρόφων. Η ανάβαση προς την κορυφή είναι δύσκολη.
Στη θέση Σκούρτα, σε υψόµετρο 2.425 µέτρων, αρχίζει να φαίνεται η εκπληκτική θέα των κορυφών και του «λαιµού», αλλά από εκεί ξεκινάει ένα ανηφορικό και πετρώδες κακοτράχαλο µονοπάτι µε σπασµένη πέτρα, το οποίο κάνει εξοντωτική την προσπάθεια καθώς κινείται κάτω από τον... θρόνο του ∆ία, σε υψόµετρο 2.780 µέτρων, µε εντυπωσιακούς κάθετους βράχους. Από εκεί η πορεία είναι κυκλική και αρχίζει η κατάβαση. Η κατηφόρα διασχίζει ένα δάσος πεύκου χωρίς ίχνος τρεχούµενων νερών, ενώ υπάρχουν απότοµες στροφές, χωρίς όµως οι δροµείς να διατρέχουν κάποιον κίνδυνο πτώσης. Ο µαραθώνιος του Ολύµπου είναι ένα τριήµερο γιορτής µε πολλούς και διαφορετικούς αγώνες. Εκτός από την κύρια διοργάνωση διεξάγεται το Olympus Vertical των 4,3 χιλιοµέτρων, αλλά και το Olympus Ultra, ένας πολύ δύσκολος αγώνας 71 χιλιοµέτρων, µε πολύ µεγάλη θετική υψοµετρική και απότοµες κλίσεις.
Αγώνας μνήμης για έναν θρύλο
Την Κυριακή 30 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο αγώνας «Κόψη των Αετών», µήκους 14 χιλιοµέτρων, προς τιµήν του ∆ηµήτρη Μπουντόλα. Ο άνθρωπος που αγάπησε όσο λίγοι την αναρρίχηση και τον Ολυµπο και είχε πραγµατοποιήσει 118 αναρριχήσεις σε όλον τον κόσµο, τον Οκτώβριο του 1985 τραυµατίστηκε θανάσιµα στα Ιµαλάια, σε υψόµετρο 7.600 µέτρων, όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα και η σορός του θάφτηκε εκεί, καθώς ήταν αδύνατο να µεταφερθεί στην Ελλάδα.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr