Φάκελος Novartis: «Αρένα» ο Άρειος Πάγος με φόντο τις κάλπες
H πολύκροτη υπόθεση πυροδότησε αντιπαραθέσεις και ανατροπές σε «φιλίες» και πειθαρχικές έρευνες, για τις οποίες λειτουργοί της Θέµιδος καλούνται να απολογηθούν για έργα ή παραλείψεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αναταράξεις, πειθαρχικές και ποινικές έρευνες, αιτήσεις εξαιρέσεων και ανατροπές σε «φιλίες» που θεωρούνταν µέχρι πριν από λίγο καιρό στέρεες προκαλεί η υπόθεση της Novartis, µε τα κύµατα να… σκάνε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία της και αποχωρήσει από το τιµόνι της Εισαγγελίας, η Ξένη ∆ηµητρίου δέχθηκε από τον άλλοτε «προστατευόµενό» της Γιάννη Αγγελή ένα αίτηµα εξαίρεσης, µε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να υποστηρίζει ότι δεν την εµπιστεύεται γιατί έκανε τα «στραβά µάτια» στις αναφορές που είχε υποβάλει από τον περασµένο Φεβρουάριο για την υπόθεση της Novartis.
Τα πυρά του κ. Αγγελή συγκέντρωσε και ο οµόβαθµός του αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ∆ηµήτρης ∆ασούλας, στον οποίο καταλογίζει «µεροληψία» (ο κ. ∆ασούλας ανέλαβε την έρευνα µετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας της κ. Τουλουπάκη) γιατί, όπως, λέει, συγγενικό του πρόσωπο, εργάζεται σε δηµόσια υπηρεσία που εποπτεύει ο «Ρασπούτιν» (το κυβερνητικό στέλεχος, δηλαδή, που, σύµφωνα µε τον κ. Αγγελή, κινεί τα νήµατα στη ∆ικαιοσύνη και που έχει βάλει στόχο -όπως λέει- να τον απαξιώσει και να τον µετατρέψει από κατήγορο σε κατηγορούµενο).
Και όλα αυτά συµβαίνουν την ώρα που η δικογραφία της Νovartis παραµένει ανοιχτή τόσο στα χέρια των εισαγγελέων Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς όσο και στα χέρια των ανακριτών. Παράλληλα, άγνωστο παραµένει τι µέλλει γενέσθαι µε τις µηνύσεις των Σαµαρά, Βενιζέλου και Αβραµόπουλου, µε τις οποίες στρέφονταν τόσο σε βάρος των προστατευόµενων µαρτύρων και των εισαγγελέων Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς όσο και σε βάρος των Αλέξη Τσίπρα και ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ο Γιάννης Αγγελής, αν και ήταν εκείνος που τις έβαλε στο αρχείο τον περασµένο Μάιο, µετά την αποχώρησή του από την εποπτεία της έρευνας και όσα κατήγγειλε για fast truck διώξεις σε βάρος των Σαλµά, Λοβέρδου και Γεωργιάδη, έκρινε ότι οι µηνύσεις των τριών πολιτικών προσώπων πρέπει να ανασυρθούν από το συρτάρι για 18 λόγους τους οποίους επικαλείται στο αίτηµά του.
«Οταν τις αρχειοθέτησα, δεν γνώριζα όσα έγιναν στη συνέχεια» λέει στους συνοµιλητές του ο κ. Αγγελής, υποστηρίζοντας ότι υπό το φως των νέων στοιχείων πρέπει να ερευνηθούν εκ νέου τα λεγόµενα των µηνυτών.
Καθυστερήσεις
Οι αναφορές του Γ. Αγγελή καθυστερούν τη διπλή έρευνα µε καταγγέλλοντες τον ίδιο αλλά και την εισαγγελέα Τουλουπάκη. Και αυτό γιατί µετά το αίτηµα εξαίρεσης σε βάρος του εισαγγελέα ∆ασούλα, το δικαστικό συµβούλιο του Αρείου Πάγου πρέπει να αποφανθεί µε βούλευµά του εάν ο κ. ∆ασούλας θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι την έρευνα.
Ο εισαγγελέας Ζαχαρής, πάντως, στην πρότασή του προς το συµβούλιο απέρριψε το αίτηµα Αγγελή, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος είναι µάρτυρας στην ποινική προκαταρκτική και υπό αυτή του την ιδιότητα δεν µπορεί να καταθέτει αιτήµατα εξαίρεσης.
Τον τελικό λόγο, ωστόσο, θα έχει το Συµβούλιο του Αρείου Πάγου, το οποίο συνεδριάζει στις 2 Ιουλίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, όµως, εκφράζεται προβληµατισµός για το εάν αυτό το αίτηµα εξαίρεσης µπορεί να µένει εκκρεµές µέχρι τότε και δεν αποκλείεται η σύγκληση ενός έκτακτου δικαστικού συµβουλίου την επόµενη εβδοµάδα.
Τα έγγραφα
Την ίδια ώρα ο κ. Αγγελής, εκτός από «κατήγορος», είναι και ελεγχόµενος µετά τις καταγγελίες της κ. Τουλουπάκη ότι αφαίρεσε από την Εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς κρίσιµα έγγραφα που περιλαµβάνονται στη δικογραφία της Novartis. «∆εν µπορεί να καταγγέλλει την κ. Τουλουπάκη ότι δεν περνά από το πρωτόκολλο τα non papers των Αµερικανών και εκείνος ως επόπτης να παίρνει έγγραφα της δικογραφίας και να µην τα έχει επιστρέψει µέχρι σήµερα» λένε δικαστικοί λειτουργοί στον Αρειο Πάγο.
Εισαγγελικές πηγές έλεγαν, µάλιστα, µε νόηµα την Παρασκευή ότι όσα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας σχετικά µε συµβαίνοντα στη ∆ικαιοσύνη είναι θέµα συζήτησης στα fora εκτός Ελλάδος, γεγονός που δηµιουργεί πολύ κακή εικόνα για τη χώρα µας. Το ερώτηµα παραµένει, πάντως, για το πότε θα επιστρέψει τα έγγραφα ο κ. Αγγελής, αλλά και τι αφορούν.
Στο υπόµνηµα που κατέθεσε, πάντως, την Παρασκευή υποστηρίζει ότι έχει πολλά και ενδιαφέροντα να πει όταν καταθέσει, αρκεί αυτό να γίνει µετά τις εκλογές, οπότε θα έχει συνταξιοδοτηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη ∆ηµητρίου.
«Και για να µην παρεξηγηθώ µε τα αιτήµατά µου, ξεκάθαρα διευκρινίζω: Με την παρούσα αίτησή µου δεν επιθυµώ να αποφύγω την ένορκη κατάθεσή µου. Επιθυµώ, όµως, όσα ενόρκως θα καταθέσω (που είναι πολλά και ενδιαφέροντα) να µην τύχουν της εκ του νόµου δικονοµικής κρίσεως των ατόµων εκείνων που έχουν άµεση ή έµµεση σχέση µε την έκβαση της υπόθεσης» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ολα τα παραπάνω εκτυλίσσονται σε µια περίοδο που η ∆ικαιοσύνη τελεί εν αναµονή της υπογραφής ή µη του προεδρικού διατάγµατος από τον Προκόπη Παυλόπουλο για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου…
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr