Εθνικό Σχέδιο: «Ενεργειακή κάρτα» για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Στη θεσμοθέτηση της «ενεργειακής κάρτας», με την οποία θα εφοδιαστούν τα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε σταδιακά να αντικαταστήσει όλα τα υφιστάμενα μέσα ενίσχυσης για κατανάλωση ενεργειακών αγαθών, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα σχεδιασμού ενός νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στη φιλοσοφία του «Εξοικονομώ», αλλά με αποκλειστικά ωφελούμενα τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Οι δύο αυτές δράσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κοινωνικού τιμολογίου και της καθολικής υπηρεσίας, εντάσσονται στη δέσμη μέτρων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, η οποία αποκλείει από τη δυνατότητα θέρμανσης περίπου τέσσερα στα δέκα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά στην Ελλάδα.
Η ενεργειακή πενία αποτελεί προτεραιότητα του σχεδίου, όπως επιβεβαίωσε χθες και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης: «Είναι στρατηγικό σημείο της πολιτικής μας, στο πλαίσιο των εθνικών στόχων για το 2030. Εχουμε πολύ ισχυρή πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» επεσήμανε.
Αν και το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξειδικευθούν σε δεύτερη φάση, το υπουργείο εξετάζει σοβαρά την αντικατάσταση του επιδοματικού χαρακτήρα της συνδρομής για θέρμανση από την ενεργειακή κάρτα. Η κάρτα αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους για κατανάλωση συγκεκριμένου αριθμού κιλοβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας ή κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, με στόχο η επιδότηση να είναι στοχευμένη αποκλειστικά στην αγορά ενεργειακών προϊόντων και να μη διοχετεύεται αλλού, για παράδειγμα μέσω προσκόμισης πλαστών τιμολογίων.
Διερευνάται ο σχεδιασμός ενός νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στη φιλοσοφία του «Εξοικονομώ»
Ιδιαίτερη σημασία δίνει το Σχέδιο και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με στόχο έως το 2030 να αναβαθμίζονται ετησίως 40.000 κατοικίες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εξετάζεται και η επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω της προώθησης ενός αντίστοιχου προγράμματος με τα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Το πρόγραμμα θα είναι στοχευμένο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν λιγότερα νοικοκυριά απ’ ό,τι στα υφιστάμενα προγράμματα, αλλά με υψηλότερα ποσοστά επιδότησης.
Οπως επισημαίνεται και στο Σχέδιο, το 2016 το 29% των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τις συνθήκες θερμικής άνεσης στην κατοικία του, ενώ περίπου το 40% αυτών καθυστερεί στην αποπληρωμή των ενεργειακών τους οφειλών εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Στην περίπτωση μάλιστα των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, το ποσοστό αδυναμίας θέρμανσης «σκαρφαλώνει» στο 50%, ενώ το 2015 η Ελλάδα κατείχε την τέταρτη υψηλότερη επίδοση στον συγκεκριμένο δείκτη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της ενεργειακής ένδειας στα ελληνικά νοικοκυριά.
Βασική προϋπόθεση για την ανακοίνωση νέων μέτρων καταπολέμησης της ενεργειακής ένδειας, πάντως, θα είναι ο εντοπισμός και η επαλήθευση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων. Ετσι, εκτός του κριτηρίου για τον ορισμό των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών που σχετίζεται με τη διάθεση του 10% του εισοδήματός τους για ενεργειακές ανάγκες, το υπουργείο έχει δεχτεί εισηγήσεις για συνυπολογισμό ενός ακόμα κριτηρίου, της αδυναμίας του νοικοκυριού να καταναλώσει τόση ενέργεια ώστε να επιτύχει ελάχιστο όριο θερμικής άνεσης 18 βαθμών Κελσίου στην κατοικία του.
Νέα σελίδα στη ζωή της Λίλι Άλεν - Χώρισε και άνοιξε προφίλ σε εφαρμογή γνωριμιών
«Απαιτούμε τα δικαιώματα μας»: Στους δρόμους οι χριστιανοί της Συρίας -Αναφορές για πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου
«Καμπανάκι» στην ΕΕ: Οι αποθήκες φυσικού αερίου αδειάζουν με εκρηκτικούς ρυθμούς
Αμφιλοχία: Μυστήριο με τον πνιγμό του 27χρονου ποδοσφαιριστή - Τι οδήγησε στη βουτιά «θανάτου»;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr