Έρευνα: Ψάχνουν οικογενειακούς γιατρούς, αλλά δεν… βρίσκουν!
Μόλις ένα 4% των πολιτών προσήλθε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σύμφωνα με έρευνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επτά στους δέκα πολίτες γνωρίζουν την ύπαρξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ωστόσο το 68,4% δεν έχει εγγραφεί ποτέ στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Τo the point για λογαριασμό του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, ήταν τηλεφωνική και συμμετείχαν 950 άτομα.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Νίκος Νίτσας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας την Τετάρτη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση ζητά να δουλέψουν οι οικογενειακοί γιατροί σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Δεν μπορείς να δώσεις 1.500-1.800 ευρώ μεικτά μηνιαίως σε ένα γιατρό και να τον υποχρεώνεις να βλέπει 2.500 ασφαλισμένους. Δεν φτάνουν τα χρήματα. Από το προσφερόμενο ποσό, το 40% καταλήγει στον ΕΦΚΑ, το 30% στην Εφορία, ενώ ο γιατρός καλείται να πληρώσει ενοίκιο γραφείου, γραμματέα και καθαρίστρια. Στο τέλος τι θα του μείνει στην τσέπη;» αναρωτήθηκε ο κ. Νίτσας και κάλεσε την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα προκύψει μετά τις εκλογές να εξετάσει το ζήτημα και να δώσει λύση.
Δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας της χώρας δηλώνουν περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες της χώρας, ενώ ικανοποιημένο εμφανίζεται μόλις ένα 16,3% των πολιτών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει από την ίδια εταιρεία το 2016, το 56,7% εμφανιζόταν δυσαρεστημένο, ενώ μόλις ένα 13,9% ευχαριστημένο. Την ίδια ώρα, το 45,6% εκτιμά ότι έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια. Σχεδόν 3 στους 10 υποστηρίζει ότι έχει μείνει ίδιο ενώ ένα 8,7% πιστεύει ότι έχει ελαττωθεί. «Η δημόσια υγεία χρήζει εντατικής θεραπείας» δήλωσε ο Νίκος Νίτσας.
Άγνωστες για τους πολίτες αποτελούν οι τοπικές μονάδες υγείας, καθώς το 67,6% δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους, ενώ ένα 66,1% δεν τις έχει επισκεφθεί ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, μόλις ένα 4% των πολιτών έχει επισκεφθεί μία Τοπική Μονάδα Υγείας αν γίνει αναγωγή των ποσοστών. «Οι δομές είναι θνησιγενείς. Γιατί έχουν εγγυημένη χρηματοδότηση δύο συν δύο χρόνια. Έπρεπε η κυβέρνηση να ενισχύσει τα υπάρχοντα κέντρα Υγείας, αντί να φτιάχνουμε νέες δομές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες».
Θετικά βλέπουν τον θεσμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, ο κόσμος πληρώνει περισσότερη συμμετοχή από την τσέπη του είτε για φάρμακα, είτε για εξετάσεις και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, προσθέτοντας ότι για όλες τις παθήσεις πρέπει να καθιερωθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα, αντί να μπαίνουν κόφτες στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr