Ο Θεόφιλος κατασκευάζει ηλεκτρικές κιθάρες µε τον «ήχο» του... κεραυνού
Ο Θεόφιλος Μπακιρτζίδης έκανε το πάθος του επάγγελµα. Αναζητά… κεραυνοβοληµένες καστανιές στο βουνό και κατασκευάζει τις εντυπωσιακές και καινοτόµες Batraci🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Άφησε την πολύβουη Θεσσαλονίκη και ανέβηκε στην «ουράνια πόλη», όπως αρέσκονται να µεταφράζουν το σλαβικής ρίζας όνοµα του χωριού τους οι ντόπιοι, τη Νιβόλιανη – σήµερα Μεγαλόβρυσο. Κι εκεί, σε υψόµετρο 600 µέτρων, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Κισάβου, στα ορεινά της Λάρισας µε θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ο Θεόφιλος Μπακιρτζίδης βρήκε την… κλίση του και έκανε το πάθος του επάγγελµα.
Αναζητά… κεραυνοβοληµένες καστανιές στο βουνό και κατασκευάζει ηλεκτρικές κιθάρες, τις οποίες θα… συστήσει σε όλο τον κόσµο, µέσω διεθνούς έκθεσης µουσικών οργάνων στο Βερολίνο, τον Μάιο του 2020. Ο 48χρονος µουσικός και κατασκευαστής µουσικών οργάνων χάνεται κάθε µέρα µέσα στο πυκνό δάσος. Στη ρεµατιά που χωρίζει δυο λοφοσειρές του Κισάβου, εκεί όπου βρίσκεται το χωριό του πλέον, το Μεγαλόβρυσο, αναζητά καστανιές που τις χτύπησαν κεραυνοί και τις ξερίζωσαν. «Το ρεύµα που περνά µέσα στο ξύλο το µαυρίζει και κάνει πιο µαλακά τα νερά του. Ετσι γίνεται πιο ελαφρύ και τα νερά του µέσα πιο έντονα. Επιπλέον η ταχύτητα του ήχου είναι πιο γρήγορη και η µουσική που βγαίνει ηχεί πιο όµορφα στα αυτιά» λέει στο «Εθνος» ο Θεόφιλος Μπακιρτζίδης, πρώην µέλος του συγκροτήµατος ρέγκε µουσικής One Drop Forward.
Μέχρι στιγµής έχει κατασκευάσει 12 ηλεκτρικές κιθάρες, οι οποίες µάλιστα έχουν µια καινοτοµία, κατοχυρωµένη µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας. Οι κιθάρες έχουν την επωνυµία Batraci και δύο από αυτές έχουν ήδη πουληθεί -η µία στη Θεσσαλονίκη και η άλλη στον Βόλο-, ενώ οι άλλες 10 αναζητούν αγοραστή για να απολαύσει τον θεσπέσιο ήχο τους.
«Κάθε κεραυνοβοληµένη καστανιά µού δίνει 2-3 σώµατα κιθάρας, ενώ για τα υπόλοιπα µέρη χρησιµοποιώ και άλλα ξύλα, όπως µέλιο, σφενδάµι, φλαµουριά, λεύκα, µαύρη µουριά» αναφέρει. Μέχρι στιγµής έχει κόψει πέντε δέντρα, τα οποία βρήκε έτσι κι αλλιώς πεσµένα στο δάσος καθώς είχαν χτυπηθεί από κεραυνό. Ακόµη και γι’ αυτά τα δέντρα ωστόσο έχει πάρει άδεια από το τοπικό δασαρχείο ή την επικεφαλής της δηµοτικής κοινότητας. «Μέσα στο δάσος υπάρχουν µοναδικοί θησαυροί. Ξύλα πολύ καλά για χειρωνακτικές εργασίες» εξηγεί και προσθέτει πως δεν πετάει όσα ξύλα δεν χρησιµοποιεί για τις κιθάρες.
Αντίθετα, τα αξιοποιεί και φτιάχνει από αυτά µικροέπιπλα και άλλες κατασκευές, τις οποίες διακινεί µέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΟΣΣΑ», που έχει µαζί µε τη σύζυγό του κεραµίστρια Σοφία Τερζίδου και άλλους καλλιτέχνες. Το εργαστήριό του βρίσκεται µέσα στο Μεγαλόβρυσο, µόλις 15 µέτρα από το στούντιο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, και ο γνωστός τραγουδοποιός έχει δοκιµάσει τις κιθάρες Batraci και δεν έκρυψε τον ενθουσιασµό του για τον ήχο τους. Ο Θεόφιλος Μπακιρτζίδης είναι αυτοδίδακτος µουσικός και κατασκευαστής οργάνων. Ξεκίνησε να κατασκευάζει ηλεκτρικές κιθάρες και να πειραµατίζεται µε τον ήχο πριν από 8 χρόνια, όταν βρήκε πεσµένη µέσα στο δάσος µια καστανιά που είχε δεχτεί ισχυρό χτύπηµα από κεραυνό. Τότε σκέφτηκε να αξιοποιήσει το ξύλο της, αλλά όταν το είδε µαυρισµένο σκέφτηκε πως µάλλον είχε αχρηστευτεί. Η έκπληξή του ήταν τεράστια όταν διαπίστωσε πως τελικά ο ήχος του ήταν εξαιρετικός. «Μπορεί να διαφέρει εµφανισιακά από το υγιές ξύλο, αλλά ένα κεραυνοβοληµένο έχει πολύ πιο ανοιχτό ήχο και ιδανική ακουστική. Ο κεραυνός αλλάζει τη µοριακή του δοµή και µε την κατάλληλη επεξεργασία έχουµε το επιθυµητό αποτέλεσµα. Επιπλέον αφήνω τα ξύλα να στεγνώσουν φυσικά, δεν τα ψήνω στον φούρνο, και έτσι οι ηλεκτρικές κιθάρες είναι µοναδικά κοµµάτια, τελείως διαφορετικά από τα βιοµηχανοποιηµένα που κυκλοφορούν στο εµπόριο» λέει στο «Εθνος». Χρειάζεται περίπου δύο µήνες για να τελειοποιήσει µια ηλεκτρική κιθάρα. Ολα τα ξύλινα µέρη είναι χειροποίητα, ενώ πολλά από τα εξαρτήµατα τα προµηθεύεται από το εσωτερικό, όπως τους µαγνήτες από έναν νεαρό έµπορο στην Αθήνα.
Οι τιµές
Όσο για τα τιµές, το κάθε όργανο κοστίζει από 2.500 έως 6.500 ευρώ, ανάλογα µε το είδος της κιθάρας και τα εξαρτήµατα που φέρει. Σήµερα, που νιώθει πια έτοιµος να µπει στα βαθιά της αγοράς, ο 48χρονος κατασκευαστής αναζητά έναν… digital manager για να προωθήσει τη δουλειά του. «Εγώ είµαι στη φύση, δεν έχω πολλή σχέση µε την τεχνολογία. Από επιλογή, από άποψη. Ετσι αναζητώ κάποιον να µε βοηθήσει σε αυτό το κοµµάτι» αναφέρει.
Ηδη βρίσκεται σε επικοινωνία µε καθηγητές και φοιτητές του Τµήµατος Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας, προκειµένου να συνεργαστεί µαζί τους για να προωθήσει τη δουλειά του. Ο Θεόφιλος Μπακιρτζίδης µεγάλωσε στον Εύοσµο, στη δυτική Θεσσαλονίκη, και στα 24 του χρόνια αποφάσισε να φύγει από την περιοχή του, όπου είχαν αρχίσει να υψώνονται οι πρώτες πολυώροφες πολυκατοικίες.
Αναζήτησε την ηρεµία στο βουνό, στον Κίσαβο συγκεκριµένα, στο χωριό Μεγαλόβρυσο, και έχτισε το σπίτι του µέσα στο δάσος. Είναι ενεργειακά αυτόνοµο, καθώς παίρνει ρεύµα από σύστηµα µε φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τα δυο παιδιά του, που βρίσκονται για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, λαχταρούν να επιστρέψουν στο χωριό, στην απόλυτη ηρεµία του δάσους.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr