Φορολόγηση τσικουδιάς: Απόφαση ταφόπλακα για την αμπελουργία της Κρήτης
Καταπέλτης για τη φορολόγηση της τσικουδιάς ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε “συναγερμό” καλεί την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μέσω της εφημερίδας Νέα Κρήτη, για την ανατροπή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου.
Ήδη, η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση αμπελοοινικών προϊόντων της χώρας πήρε και δημόσια θέση κατά της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την «πλήγμα για την ελληνική αμπελουργία, αλλά και για την κατανάλωση ελληνικών παραδοσιακών αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης».
Όπως έχουμε ξαναγράψει, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να προβεί στις «απαραίτητες» ενέργειες προκειμένου να εναρμονιστεί η φορολογική του πολιτική επί των αποσταγμάτων σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα πρέπει, χωρίς καμία καθυστέρηση και μακριά από περίεργες μεθοδεύσεις, να συμφωνήσουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας πάνω σε ένα πλαίσιο κοινό, που θα προβάλει τα επιχειρήματά τους, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
«Απαράδεκτη η καταγγελία των ποτοποιών»
Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίζοντας την προσφυγή μερίδας ποτοποιών κατά της τσικουδιάς και του τσίπουρου ως απαράδεκτη, που γύρισε τώρα και ως μπούμερανγκ σε βάρος του ούζου, πλήττοντας και τα δικά τους συμφέροντα που οι ίδιοι νόμιζαν πως με αυτό τον τρόπο θα τα διασφάλιζαν.
«Έγινε “μαχαίρωμα κάτω από τη μέση”. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα για τη χώρα μας. Εδώ πήγαν να βγάλουν τα μάτια της Ελλάδας μόνοι τους οι Έλληνες», λέει στη “Νέα Κρήτη” και προσθέτει ότι τώρα πλήττονται τα συμφέροντα και των καταγγελλόντων, αφού με την απόφαση αυτή η φορολογία στο ούζο ανεβαίνει στο 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των οινοπνευματωδών ποτών, από το 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Και στην τσικουδιά και το τσίπουρο, από 0,59 ευρώ το λίτρο, τους ανεβάζει τον φόρο στα 6,5 ευρώ, αλλά υπό προϋποθέσεις για να μην πάει στο 100% που είναι... 12,5 ευρώ το λίτρο!
«Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, θα είναι η αρχή του τέλους για την αμπελουργία. Η παραγωγή της τσικουδιάς ήταν μεγάλη αβάντα για μας. Είναι ένα αμπελοοινικό προϊόν. Το ούζο, κακά τα ψέματα, δεν είναι ελληνικό προϊόν. Τίποτα ελληνικό δεν έχει. Ούτε το νερό δεν είναι ελληνικό. Για όνομα του Θεού δηλαδή..! Επειδή δεν είχε παλιά εμπορικό ενδιαφέρον το τσίπουρο και η τσικουδιά, τα άφηναν στο απυρόβλητο. Ενώ, τώρα, βλέπουν ότι αυτά τα προϊόντα πάνε να πάρουν μερίδιο αγοράς, κυρίως των πολυεθνικών», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.
Στο ερώτημά μας αν θα θέσει τα ζητήματα αυτά στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο παλαίμαχος συνεταιριστής απάντησε ότι «ναι, θα τα βάλουμε, αλλά δεν ξέρω και τι περιθώρια υπάρχουν πλέον. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να αλλάξει στο σύνολό του ο εθνικός φάκελος. Αλλά αυτοί που παράγουν ούζο δεν το θέλουν για να αποφύγουν να πάει ο φόρος στο 100%»...
Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος έχει στοιχεία για εισαγωγές τσικουδιάς από τρίτες χώρες, ο Χρήστος Μάρκου απαντά: «Όχι ρακή δεν έρχεται. Έρχεται όμως βιομηχανική αλκοόλη, την οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον, παρά τις καταγγελίες για τις ελληνοποιήσεις. Τώρα αυτός ο καινούργιος υπουργός, σήμερα, έχει σηκώσει πολύ ψηλά τη σημαία εναντίον των ελληνοποιήσεων. Τώρα, η πραγματικότητα θα το δείξει»...
Μάλιστα, η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη και το θέμα των ελληνοποιήσεων θα είναι το πρώτο που θα του θέσει. «Το θέμα των ελληνοποιήσεων θα είναι το βασικό. Επίσης θα του βάλουμε το θέμα του συνεταιριστικού νόμου: ότι επιτέλους θα πρέπει να αποκτήσει μια οντότητα το συνεταιριστικό κίνημα και να σταματήσει η διάσπαση που υπάρχει σήμερα. Θα του βάλουμε επίσης τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της αμπελουργίας. Και θα ζητήσουμε επίσης την τόνωση της εμπορευσιμότητας, με προγράμματα συγκεκριμένα, στα οποία θα μπορέσουν να έχουν όλοι πρόσβαση, για να τονωθούν οι εξαγωγικές προσπάθειες στο κρασί»...
Για τη φετινή χρονιά στα οινοστάφυλα, ο Χρήστος Μάρκου λέει: «Ήταν μέχρι πρότινος μια καλή χρόνια. Όχι σε ποσότητα, αλλά σε ποιότητα. Τώρα οι τελευταίες κακοκαιρίες μάς ανησυχούν.
Έχουμε προβλήματα με τις χαλαζοπτώσεις. Η Κρήτη έχει πρόβλημα με χολέρα και περονόσπορο. Ακόμα είναι βέβαια νωρίς. Ας αφήσουμε να φύγει ο Ιούλιος για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.
Πάντως, σε σχέση με πέρυσι, θεωρώ ότι η παραγωγή στα οινοστάφυλα θα είναι ίδια. Εκτός βέβαια και αν συνεχιστούν τα ίδια καιρικά φαινόμενα, οπότε θα έχουμε μικρότερη παραγωγή»...
Καταλήγοντας, ο Χρήστος Μάρκου λέει ότι περιμένει μέσω της ΚΑΠ να ενισχυθούν οι αγρότες της Ελλάδας και να δοθεί έμφαση στη μείωση του κόστους παραγωγής, που σε σχέση με τις άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, είναι τεράστιο. «Αυτή η κυβέρνηση που βγήκε τώρα είναι πολύ καινούργια για να μπορούμε να την κρίνουμε. Θα ζητήσουμε όμως την εκπόνηση και τη χρηματοδότηση συγκεκριμένης στρατηγικής στον αμπελουργικό τομέα, μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»...
Πηγή: NeaKriti.gr
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr