Υδάτινος εφιάλτης οι πισίνες - Τέσσερις πνιγμοί σε τρεις μέρες
Δέκα παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Ο πνιγμός μίας 8χρονης σε πισίνα ξενοδοχείου της Κρήτης, την ίδια ώρα που δύο έφηβες πνίγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου της Ρόδου, αλλά και ένας ακόμη πνιγμός μιας 43χρονης τουρίστριας από τη Φινλανδία σε πισίνα ξενοδοχείου στη Σάμο, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στις πισίνες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της χώρας, τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων, όσο και από την πλευρά των επισκεπτών.
Υπό την επήρεια αλκοόλ η 43χρονη τουρίστρια
Υπό την επήρεια αλκοόλ βρισκόταν η τουρίστρια που έχασε τη ζωή της από πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου στη Σάμο, όπως ανέφερε στο Open TV η Σταματία Ράπτη, δημοσιογράφος στο νησί. Αυτό δυστυχώς ήταν το τέταρτο περιστατικό πνιγμού μέσα σε μία εβδομάδα. Η γυναίκα με καταγωγή από τη Φινλανδία εντοπίστηκε να επιπλέει στην πισίνα του ξενοδοχείο που διέμενε λίγο μετά τις 21:00 του Σαββάτου. Άμεσα ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ.
Οι διασώστες την παρέλαβαν και μέχρι να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή χωρίς αποτέλεσμα. Για το πώς μπορούν να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά μίλησε στο Open TV ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Αδαμίδης.
Πρόβλημα με την άδεια λειτουργίας της πισίνας όπου πνίγηκε η 8χρονη
Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των γονέων της 8χρονης Ναάμ, τις πισίνες του ξενοδοχείου στην Κρήτη δεν επιτηρούσε ναυαγοσώστης όλη μέρα, ενώ η αστυνομία ελέγχει τη νομιμότητα της άδειας λειτουργίας για τις κολυμβητικές δεξαμενές που υπάρχουν εντός της μονάδας.
Ο πατέρας της μικρής Ναάμ, κ. Όφερ Τσεν, με δηλώσεις του στο Open, καταγγέλλει πως την ώρα της μοιραίας βουτιάς στις πισίνες του θαλάσσιου πάρκου δεν επιτηρούσε ναυαγοσώστης και στις εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν σωστικά μέσα και ιατρικός εξοπλισμός ενώ αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας και ένοικος του ξενοδοχείου αποκαλύπτει ότι οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου κάλεσαν βοήθεια με καθυστέρηση 20 λεπτών εκκενώνοντας το χώρο 40 λεπτά αργότερα.
Μάλιστα, εξηγεί πως ο υπεύθυνος της επιχείρησης ζήτησε από τους υπαλλήλους να διαχειριστούν το δυστύχημα και ο ίδιος απομακρύνθηκε από το χώρο. «Άκουσα ότι ο διευθυντής του ξενοδοχείου άφησε τους υπαλλήλους να ασχοληθούν με την κατάσταση. Μου είπαν ότι έφυγε τρέχοντας και οι άνθρωποι τον έβλεπαν», είπε χαρακτηριστικά στο Open.
Την ίδια ώρα, αστυνομικές πηγές από την Κρήτη αναφέρουν στο ethnos.gr πως ο θάνατος της 8χρονης είναι διαφορετική περίπτωση από αυτή του πνιγμού των δυο κοριτσιών από την Γαλλία στην Ιαλυσό της Ρόδου καθώς οφείλεται σε αμέλεια των υπευθύνων του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο στην Χερσόνησο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών και για αυτό οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο αλλοδαπών γυναικών, 42 και 56 ετών αντίστοιχα, οι οποίες είναι προσωρινά υπεύθυνες στη ξενοδοχειακή μονάδα.
Ελεύθεροι οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου στη Ρόδο
Όσο για το θλιβερό περιστατικό της Ρόδου, όπως έγινε γνωστό, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου οδηγήθηκαν την 1η Αυγούστου στον εισαγγελέα, όπου απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι γονείς των δύο κοριτσιών (ηλικίας 19 και 16 χρονών) κατέθεσαν στους αξιωματικούς της αστυνομίας ότι τα παιδιά τους δεν ήξεραν κολύμπι. Η οικογένεια ήρθε στο νησί για διακοπές μαζί με άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός από τα δύο κορίτσια, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 ετών.
Όπως εξήγησε ο ναυαγοσώστης στον εισαγγελέα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό, ο ίδιος είχε τελειώσει τη βάρδιά του, ωστόσο όταν ειδοποιήθηκε σχετικά, έσπευσε αμέσως στην πισίνα, όπου είδε τη μία κοπέλα να επιπλέει, στην οποία και έκανε καρδιοαναπνευστικές αναζωογονήσεις, καθώς είχε σφυγμό.
«Περίπου στις 6:05 με 6:07 ξεκίνησα τη διαδικασία ενημέρωσης του κόσμου ότι η πισίνα έχει κλείσει. Αμέσως μετά έφυγα για το δωμάτιό μου, καθώς είχε τελειώσει το ωράριο μου», ανέφερε ο ναυαγοσώστης του ξενοδοχείου στη Ρόδο και πρόσθεσε «μόλις έφτασα χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπαν "έλα στην πισίνα επειγόντως". Έσπευσα άμεσα στην πισίνα και είδα την μία κοπέλα να επιπλέει. Την βγάλαμε έξω και ξεκίνησα να της κάνω καρδιοαναπνευστικές αναζωογονήσεις. Η κοπέλα έκανε εμετό με τροφή και υγρά και έδειχνε να έχει σφυγμό. Μετά από λίγα λεπτά ήρθε το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και επιλήφθηκε του περιστατικού».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της μονάδας, ανέφερε ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. «Στο ξενοδοχείο που είμαι διευθυντής έχουμε όλες τις άδειες λειτουργίας των τριών πισινών που διαθέτουμε, ενώ τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Έχουμε δύο ναυαγοσώστες για κάθε πισίνα και λειτουργούν μέχρι τις 6. Στις 6:20 ενημερώθηκα για το περιστατικό στην πισίνα και πήγα προς τα εκεί, ενώ ήδη μέλη του προσωπικού, αλλά και ο ναυαγοσώστης παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Μετά ήρθε το ΕΚΑΒ και πήρε την κοπέλα», σημείωσε ο διευθυντής του ξενοδοχείου.
Δέκα παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό
Αίσθηση προκαλούν οι αριθμοί των θανάτων από πνιγμό παγκοσμίως, αφού ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 90 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους δέκα παιδία από πνιγμό κατά μέσο όρο. Μάλιστα το 30% των περιστατικών σημειώνεται σε πισίνες.
Από την αρχή του έτους, μέχρι και τις 24 Ιουλίου, 149 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014).
Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες, όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες.
Ο πνιγμός είναι η κορυφή του παγόβουνου των τραυματισμών εντός/εκτός νερού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο οποίος στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ως προς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό:
Μέτρα πρόληψης τραυματισμών
• Κολύμβηση κατά προτίμηση σε πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.
• Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10μ, κατά 55% στα 3μ, και σπάνια μετά τα 50μ από την ακτή.
• Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.
• Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.
• Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.
• Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ)
• Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.
• Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.
• Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.
• Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.
• Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).
Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα
- Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό.
- Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
- Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
- Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
- Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
- Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη.
Στο σπίτι
- Αν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο.
- Αδειάστε τη μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
- Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
- Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε να μην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.
Τι ισχύει για τις πισίνες στα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία απαιτείται:
Βοηθητικό προσωπικό-επιπλέον δικαιολογητικά
Μικρές κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας. (Ο ενδιαφερόμενος στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια, μπορεί να είναι εάν το επιθυμεί, υπεύθυνος λειτουργίας ή επόπτης ασφαλείας)
Μεσαίες και μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας ανά 300 λουόμενους.
Επόπτες ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν οποιαδήποτε άτομα από μια επιχείρηση.
Ο πιστοποιημένος Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης Πισίνας – Επόπτης Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, χρειάζεται:
- Απλή γνώση κολύμβησης
- από 18 ετών έως και 65
- Πτυχίο Επόπτη Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών – Ναυαγοσώστη Πισίνας, όπως ορίζεται στο άρθρο 21, παράγραφος 3, της Υπουργικής Απόφασης 87/Γ1/443/24-01-1973
Τι πρέπει να διαθέτουν οι πισίνες
Το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ ́όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
- Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του
- Για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κολυμβητικές δεξαμενές με σύστημα νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.
- Το σύστημα ανακυκλοφορίας– καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη
- Η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
- Η μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l .
- Η διάθεση των υγρών αποβλήτων θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις
- Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιούνται σε Δημόσια εργαστήρια ή σε εξουσιοδοτημένα από τις υγειονομικές αρχές εργαστήρια νοσοκομείων ή και ιδιωτικά που θα διαθέτουν ειδική άδεια για την εκτέλεση των αναλύσεων
Ιδιαίτερη μνεία να γίνεται σε ενδεχόμενες περιπτώσεις εμφάνισης ατυχημάτων ή νοσήματος στους λουόμενους
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr