Ε.Ε: «Ακαδημία κατασκόπων» στην Ευρώπη με έδρα την Ελλάδα!
Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό σε αυτό το πλάνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη δημιουργία μίας «ακαδημίας κατασκόπων» οραματίζονται στην Ε.Ε., όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό σε αυτό το πλάνο.
Οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. συνεδριάζουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, υπό τη συμφωνία PESCO. Σύμφωνα με το προσχέδιο, γνώση του οποίου έχει το Politico, τα πρότζεκτ προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπείας της Ε.Ε. θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ένωσης. Μέχρι πρόσφατα, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα έπεφτε στον τοίχο που είχε υψώσει η Μεγάλη Βρετανία, καθώς έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία «Five Eyes», που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Όμως, με το Brexit να βρίσκεται προ των πυλών, το Λονδίνο πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο.
«Θα προκαλέσει εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της Ε.Ε. με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα "τρέχουν" αυτό το πρόγραμμα», γράφει η ιστοσελίδα.
Ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την Ε.Ε. Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα.
Με βάση το ίδιο προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, γράφει το Politico.
Ποιες δομές θα αναλάβουν οι υπόλοιπες χώρες
Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία αναμένεται να έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.
Η Τσεχία αναμένεται να είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.
Γενικότερα, η μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε. θα είναι η μετατροπή των πρότζεκτ από προτάσεις σε πραγματικότητα, γράφει το Politico που σημειώνει ότι, σύμφωνα με διπλωμάτες, «πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκαν πέρυσι, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη πέρα από τον σχεδιασμό».
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr