Κρήτη: Περονόσπορος και χολέρα «έφαγαν» τα σταφύλια
Σύσκεψη την Δευτέρα 26 Αυγούστου στην Περιφέρεια Κρήτης για τις ζημιές στα αμπέλια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της φετινής χρονιάς για τα αμπέλια της Κρήτης, με στόχο τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου απέναντι στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα τεθούν την Δευτέρα (26/8) επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που διοργανώνει στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης η διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.
Την ανάγκη για έναν στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας στον τομέα των οινοσταφύλων τονίζει, μεταξύ άλλων, την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ, που σε συνάντηση των εκπροσώπων της με τον Μάκη Βορίδη κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το NeaKriti.gr, την Δευτέρα (26/8) το απόγευμα, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όλα τα τρέχοντα ζητήματα για τον αμπελουργικό τομέα. Έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου, όπως είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος τόνισε ότι από τη σημερινή συνάντηση θα προκύψει επιτροπή που θα αναλάβει δράση για την καταγραφή των προβλημάτων, την αξιολόγηση και ιεράρχησή τους και την εκπόνηση υπομνήματος προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μια σειρά λύσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη φέτος το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των σταφυλιών έχει καταστραφεί από περονόσπορο, χολέρα και άλλες ασθένειες, ως συνέπεια των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και οι οποίες αποδείχτηκαν ως ιδιαίτερα επιζήμιες για την αμπελουργία της Κρήτης. Την πιο χαρακτηριστική κατάσταση - όπως γράφαμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ - την αντιμετωπίζει φέτος η Μεσαρά, όπου η χρονιά ξεκίνησε με περονόσπορο και συνεχίστηκε με χολέρα, ευδεμίδα και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Και όλα αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τις πολλές βροχοπτώσεις και τις υγρασίες που επικράτησαν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Όπως λένε οι παραγωγοί, ακόμα και για τη Μεσαρά ο φετινός χειμώνας ισοδυναμούσε με... «δύο χειμώνες» και, εκτός από τα θετικά στοιχεία που έχουν σχέση με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, στην καλλιέργεια του αμπελιού οι συνέπειες ήταν αρνητικές.
Δεν είναι όμως μόνο η Μεσαρά. Σύμφωνα με το NeaKriti.gr ανάλογες καταστάσεις σημειώνονται και άλλες αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπου πάρα πολλοί αγρότες, ενώ έκαναν τα ψεκάσματα που έπρεπε και στους χρόνους που τους είχαν συστήσει οι γεωπόνοι, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις ζημιές. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι φέτος δε θα κόψουν σταφύλι ούτε για να φάνε!
Κι όμως, επειδή τις ασθένειες ο ΕΛΓΑ δεν τις καλύπτει, θα πρέπει - βάσει κανονισμού - να δρομολογηθούν διαδικασίες στα ΠΣΕΑ, αλλά οι αμπελουργοί δηλώνουν ότι τα ΠΣΕΑ, εκτός από χρονοβόρα, μόνο «ψίχουλα» μπορούν να δώσουν, παρά το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής και της απόγνωσης. Γι’ αυτό καλούν την κυβέρνηση να βρει τρόπους για άμεσες αποζημιώσεις του αμπελουργικού κόσμου του νομού Ηρακλείου, και μάλιστα μέσα από τον ΕΛΓΑ.
Εξάλλου, χρόνια τώρα υπάρχει το αίτημα τροποποίησης του καταστατικού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και τις ζημιές από τον περονόσπορο ή από άλλες σοβαρές ασθένειες, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Χθες, πάντως, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας την ανάγκη συστράτευσης των φορέων, προκειμένου να αρχίσει να καταγράφεται η κατάσταση και να γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει από πλευράς ΕΛΓΑ και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σημαντικό στοιχείο όμως είναι και η ανάγκη για τη συμπλήρωση ενός ποσοστού ζημιών από 30% και πάνω, για να αρχίσει να φτιάχνεται φάκελος προς τα ΠΣΕΑ, όπου και θα προσφύγει η Ελλάδα στη χειρότερη περίπτωση για την ανακούφιση των πληγέντων.
Βέβαια, σίγουρα το ποσοστό της ζημιάς σε επίπεδο νομού Ηρακλείου είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αλλά δε φτάνει μόνο να το λέμε, θα πρέπει και να το αποδεικνύουμε μέσα από τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά, πρώτα και κύρια χρειάζεται η πολιτική βούληση από την πλευρά της Πολιτείας.
Η ΚΕΟΣΟΕ διεκδικεί
Στο μεταξύ, τόσο ο Χρήστος Μάρκου, ως πρόεδρος, όσο και άλλα στελέχη της διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ - όπως έχουμε ξαναγράψει - είχαν τις προηγούμενες μέρες συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη. Εκτός των ειδικών θεμάτων, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ ξεκινώντας έκανε μια συνοπτική παρουσίαση στον υπουργό των δεδομένων του αμπελοοινικού κλάδου, δίνοντας έμφαση στη συνεχιζόμενη μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα, σαν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος.
Τα κυρίως θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αφορούσαν:
- Την αναγκαιότητα ενιαίας εκπροσώπησης των Συνεταιρισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις συγκεκριμένες αρχές που πρέπει να διέπουν το νέο συνεταιριστικό νόμο.
- Την αναγκαιότητα ελέγχων στον αμπελοοινικό τομέα για την περιστολή της παραοικονομίας και την παρακολούθηση διακίνησης εισαγόμενων οίνων.
- Την επιτακτικότατα της συνέχισης εκπόνησης της μελέτης για τον στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής αμπελουργίας, προκειμένου να αναδειχτούν και να δοθούν λύσεις στις παθογένειες του πρωτογενούς τομέα.
- Τα θέματα της ΚΑΠ μετά το 2020 σχετικά με τον προσανατολισμό των ενισχύσεων στους αγρότες που παράγουν, τη διαχείριση των επιδοτήσεων, αλλά και στα ειδικά θέματα του αμπελοοινικού τομέα, όπως αυτό της αναγραφής στις ετικέτες των οίνων της χρήσης ζάχαρης.
- Την κλωνική επιλογή ποικιλιών αμπέλου, όπου οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΟΕ ζήτησαν, εκτός από τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον υπουργό για τη διενέργεια σχετικής ημερίδας με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών, συνδέσμων φυτωριούχων και πανεπιστημίων.
- Τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν φέτος πλήξει τις περιοχές Τυρνάβου-Δαμασίου όσον αφορά στις χαλαζοπτώσεις και τον περονόσπορο.
- Τη μείωση του ΕΦΚ των γλυκών κρασιών, ως αναγκαίου μέτρου για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων προϊόντων και των περιοχών που τα παράγουν.
- Την τροποποίηση των περιφερειών με βάση τις οποίες κατανέμονται οι άδειες φύτευσης.
- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ των συνεταιριστικών ακινήτων.
Σε κάθε ένα από τα προαναφερθέντα θέματα υπήρξε αναλυτική παρουσίαση και διάλογος με τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος στα περισσότερα από αυτά δεσμεύτηκε για τη θετική αντιμετώπισή τους, αντιλαμβανόμενος άμεσα το βάθος των θεμάτων, ενώ ο ίδιος έθεσε θέμα δημιουργίας αγροτικών επιμελητηρίων, ως θεσμό εκπροσώπησης των Ελλήνων αγροτών.
Πηγή: NeaKriti.gr
Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr