Οι ισχυροί προτιμούν την ελληνική αγορά αρωματικών φυτών
Περισσότεροι από 150 παραγωγοί και κορυφαίες εταιρείες αρωματικών φυτών και ελαίων συμμετέχουν στην 1η Πανελλήνια κλαδική έκθεση. Ο κύριος όγκος της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας εξάγεται κυρίως στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Δίχτυα» στην ελληνική αγορά αρωματικών φυτών κι ελαίων ρίχνουν εταιρείες-πρωταγωνιστές του κλάδου, όπως η Οσάντα από τη Γερμανία και η Ανιους από την Κίνα, παίρνοντας μέρος στην 1η Πανελλήνια κλαδική έκθεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και προϊόντων που ξεκίνησε χθες στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 παραγωγών αρωματικών φυτών από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων εταιρειών από τη Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά και κορυφαίων ελληνικών εταιρειών του κλάδου, όπως η APIVITA και ο Κορρές.
Επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου θα αναλύσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής και το μέλλον των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση γεωργικών μηχανημάτων. Στόχος της έκθεσης είναι να μετεξελιχθεί η Κοζάνη σε κέντρο των διεθνών εξελίξεων στον τομέα των αρωματικών
φυτών, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καλλιεργούνται σήμερα παραπάνω από 10.000 στρέμματα αρωματικών φυτών – τα περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή στη χώρα. Ανάρπαστη έγινε και φέτος όλη η παραγωγή λεβάντας της περιοχής, καταλήγοντας το μεγαλύτερο μέρος της στο εξωτερικό εξαιτίας της μεγάλης ζημιάς που έχει υποστεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια στη Γαλλία και τη Βουλγαρία από την ασθένεια «stolbur».
Μεγάλη απήχηση διεθνώς έχουν και τα αιθέρια έλαια, όπως το ροδόνερο από τριαντάφυλλο Κοζάνης, ενώ τελευταία προωθούνται η ρίγανη και το τσάι του βουνού. Ο κύριος όγκος της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας απευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Προοπτικές Η καλλιέργεια της λεβάντας και άλλων αρωματικών φυτών παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητική τάση γενικότερα στον ελλαδικό χώρο.
Οπως υπολογίζεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις-αιτήσεις ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2018 προς τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συγκεκριμένη καλλιέργεια θα ξεπεράσει τα 20.000 στρέμματα. Η ελληνική λεβάντα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό, καθώς πέρα από την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος, εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα φυτά και συγκεκριμένες ποικιλίες που έχουν υψηλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει έλλειψη λεβάντας διεθνώς. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί να δημιουργήσει η Κοζάνη της δική της ταυτότητα, το brand name που της αξίζει. Και αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: Αφενός λόγω της υπερφορολόγησης πολλές ποσότητες της περιοχής διακινούνται χύμα στη μαύρη αγορά, αλλά και εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, η οποία οφείλεται σε ασθένεια η οποία έχει πλήξει και την τοπική καλλιέργεια» είπε στον «Αγρότη» ο γεωπόνος και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.
Η Κοζάνη είναι ο πρώτος νομός στην παραγωγή κρόκου, αφού καλλιεργούνται πάνω από 5.000 στρέμματα με λεβάντα και πάνω από 500 στρέμματα με τριαντάφυλλο. «Η περιοχή έχει πολλές δυνατότητες και θέλουμε να την αναβαθμίσουμε. Θέλουμε η Κοζάνη να λειτουργεί ως εθνικό κέντρο για τα αρωματικά φυτά και να καταστεί σημείο αναφοράς για τις διεθνείς εξελίξεις. Στόχος είναι η ανάσχεση της ανεργίας, το φρενάρισμα του brain drain αλλά και η επιστροφή των νέων στον τόπο τους» προσέθεσε ο κ. Κασαπίδης.
Με σύνθημα «Εξερευνήστε την ενέργεια και την ομορφιά που είναι κρυμμένη στα φυτά», η εταιρεία Ανιους διαφημίζει σε όλο τον κόσμο τις ελληνικές ποικιλίες αρωματικών φυτών. Εισάγει αρωματικά φυτά από 35 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο και εξάγει κυρίως προς τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Σημαντικός «παίκτης» στα προϊόντα αρωματοθεραπείας θεωρείται και η εταιρεία Οσάντα, η οποία θα επιδιώξει να κλείσει νέες συμφωνίες με τους Eλληνες παραγωγούς. «Να γίνει θεσμός» «Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες απασχόλησης για τον κόσμο όλο τον χρόνο και όχι μόνο εποχικές, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες της ελληνικής υπαίθρου» είπε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νίκος Σαρρής, τονίζοντας ότι κατά το τριήμερο της έκθεσης η πόλη θα φιλοξενήσει εμπόρους από τη Βουλγαρία -την πρώτη χώρα σε παραγωγή αρωματικών φυτών στην Ευρώπη-, τη Γερμανία και την Κίνα, χώρες με τεράστια αγοραστική δύναμη, αλλά ταυτόχρονα και σημαντικές αγορές. «Θέλουμε η έκθεση αρωματικών φυτών να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός» προσέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. «Ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά βότανα δίνουν και κορυφαίες εγχώριες μεταποιητικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό, όπως η APIVITA και ο Κορρές, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.
Η APIVITA, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γαρδίκη, διευθυντή του Τμήματος Επιστημονικών Υποθέσεων της εταιρείας, προμηθεύεται το 90% της πρώτης ύλης που μεταποιεί από την εγχώρια παραγωγή και οι εισαγωγές της περιορίζονται σε κάποια πολύ λίγα είδη που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αντίστοιχα ο Γιώργος Σταυρόπουλος, γεωπόνος Ερευνας και Ανάπτυξης της Κορρές, αναφέρει ότι η εταιρεία προμηθεύεται «μόνο ελληνικής καλλιέργειας πρώτη ύλη» και εισάγει μόνο έτοιμα εκχυλίσματα σε κάποια είδη φυτών που δεν καλλιεργούνται στην ελληνική γη, όπως κάποια τροπικά είδη. Τονίζει μάλιστα πως σε ό,τι αφορά την Κορρές, «δεν μας ενδιαφέρει να δουλέψουμε φυτά που δεν είναι συνδεδεμένα με την πλούσια ελληνική φύση».
Η Πανελλήνια κλαδική έκθεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και προϊόντων ξεκίνησε χθες στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Κυριακή.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr