Έρχονται αλλαγές στη χορήγηση ασύλου - Ποιος ο στόχος της κυβέρνησης (vid)
Στόχος της κυβέρνησης να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες για να γίνονται όσο γίνεται περισσότερες επαναπροωθήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τρεις βασικούς πυλώνες αλλαγών θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα βάζει σε νέα βάση τη διαδικασία χορήγησης ασύλου των προσφύγων στη χώρα μας.
Στόχος αυτής της νομοθετικής ρύθμισης είναι να μπει τέλος σε αυτές τις ατέρμονες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και το κυριότερο είναι να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες για να γίνονται όσο γίνεται περισσότερες επαναπροωθήσεις.
- Από τέσσερα που είναι τα στάδια για το αίτημα ασύλου γίνονται δύο. Δεν καταργείται η έφεση και το πρώτο στάδιο παραμένει το αίτημα ασύλου στην υπηρεσία ασύλου, ενώ το δεύτερο αίτημα θα είναι στο Διοικητικό Δικαστήριο Καταργούνται οι προσφυγές και οι Επιτροπές Προσφυγών.
- Ασφαλής χώρα η Τουρκία. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι από τη Συρία που φτάνουν στην Τουρκία μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα ασύλου τους εκεί και δεν χρειάζεται να έρθουν στην Ελλάδα για να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.
- Περιορίζονται τα κριτήρια ευαλωτότητας. Όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να κάνουν αίτημα ασύλου και το δέυτερο να πείσουν ότι έχουν χαρακτηριστικά ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, γιατί οι ευάλωτες ομάδες εξαιρούνται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που σημαίνει ότι μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους μπορούν να πάνε στην ενδοχώρα. Αν υπολογίσουμε ότι ένα αίτημα ασύλου θέλει από 20 μέχρι 24 μήνες για να εξεταστεί, σημαίνει ότι για σχεδόν δύο χρόνια ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι στην ενδοχώρα. Εάν θα τον εντοπίσουν οι αρχές όταν απορριφθεί το αίτημα για να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία είναι σπάνιο, σύμφωνα με την αστυνομία, ακόμη και αν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί.
Απάνθρωπες οι συνθήκες στη Μόρια
«Είμαι 9 μήνες στο καμπ της Μόριας. Κάθε μέρα γίνονταν φασαρίες και πολλές φορές πιανόμασταν στα χέρια,χωρίς αφορμή. Δεν είχαμε νερό για να πλυθούμε και οι συνθήκες ήταν δύσκολες» είπε ο 24χρονος Φατούμ Ταμίλ από το Αφγανιστάν μόλις πάτησε το πόδι του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Περίπου 640 πρόσφυγες, μικρά παιδιά και οικογένειες κρατώντας τα λιγοστά τους πράγματα στους ώμους τους κατέβηκαν από το Caldera Vista λίγο μετά τις 6 στο λιμάνι περιμένοντας να μπουν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.
Οι πρόσφυγες κάθονταν στο πλακόστρωτο του λιμανιού περιμένοντας τις αρχές να τους οδηγήσουν στα λεωφορεία. Μικρά παιδιά έπαιζαν ανέμελα στην προβλήτα του λιμανιού. Όλοι τους επιβιβάστηκαν σε 21 λεωφορεία ενώ στο λιμάνι υπήρχαν και διερμηνείς για την υποστήριξη της διαδικασίας.
Το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί η άφιξη και δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα μεταφέρει άλλα 722 άτομα από τη Λέσβο σε καμπ της Βόρειας Ελλάδας.Κάποιοι απο τους πρόσφυγες που θα φτάσουν αύριο στη Θεσσαλονίκη θα οδηγηθούν είτε στο καμπ της Νέας Καβάλας είτε θα μοιραστούν σε άλλα καμπ της Βόρειας Ελλάδας.
Μιλώντας στο ethnos.gr ο νέος δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η περιοχή θα ξεμείνει από νερό, καθώς ο αγωγός που τροφοδοτεί τον οικισμό της Νέας Καβάλας είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των 150-200 κατοίκων.
«Η κίνηση να μετακινηθούν εδώ οι πρόσφυγες μας αιφνιδίασε. Θέλουμε να γίνουν από την πολιτεία άμεσα έργα υποδομής για να μην δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην διαμονή των προσφύγων όσο και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής » δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Παιονίας.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr