Τα προσφυγόπουλα που θέλουν να γίνουν Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι
Ξεδιπλώνουν τη ζωή τους στο ethnos.gr και αποκαλύπτουν πώς κατάφεραν να φθάσουν στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με μία μπάλα στα πόδια βρισκόταν ολημερίς, από τότε που θυμάται τον εαυτό του, στην πατρίδα του, την Κινσάσα του Κονγκό, ο 17χρονος Τζουμπέι Μονόμ. Δεν γνώρισε τον πατέρα του, αφού τον έχασε από δηλητηρίαση, όταν ήταν μόλις ενός έτους, ωστόσο, η φροντίδα και η προστασία της μητέρας του τον βοήθησαν να μην στερηθεί τα ανέμελα παιδικά του χρόνια.
Όταν έχασε και τη μητέρα του σε ηλικία 15 ετών, η ζωή του άλλαξε ριζικά. Ζώντας σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, χωρίς αδέλφια και έχοντας να αντιμετωπίσει διάφορους κινδύνους, ο Τζουμπέι πήρε την απόφαση να φύγει από τη χώρα του. Ήθελε να ζήσει μία καλύτερη ζωή και ταυτόχρονα να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να ασχοληθεί με το αγαπημένο του ποδόσφαιρο.
«Είμαι ένα χρόνο στην Ελλάδα και είναι δύσκολα που ζω μόνος μου. Αντιμετωπίζω δυσκολίες ακόμα και στην καθημερινή διατροφή, αφού δεν έχω φίλους και χρήματα. Ωστόσο, δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Η περιουσία μου είναι τα πόδια μου. Από μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο σε αλάνες της γειτονιάς μου και είμαι καλός αμυντικός. Το να γίνω ποδοσφαιριστής είναι το όνειρό μου και θα το κυνηγήσω με όλες μου τις δυνάμεις», λέει στο ethnos.gr ο Τζουμπέι.
Σήμερα ο Τζουμπέι Μονόμ πηγαίνει στην Γ΄ Λυκείου σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και αφού το τελειώσει, θέλει να περάσει στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσει νοσηλευτής. Στον ελεύθερο χρόνο του μαθαίνει αγγλικά και ελληνικά, αλλά διαβάζει και λογοτεχνικά ή ιστορικά βιβλία.
Με το όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής μεγάλωσε και ο 19χρονος Σαντζάτ Αμπουμπαλεντί, αραβικής καταγωγής από το Ιράν. Πολλές ώρες καθημερινά έπαιζε μπάλα σε σκληρά γήπεδα της γειτονιάς του, ωστόσο, από μικρός διαπίστωσε ότι είχε έφεση στο σκοράρισμα και έτσι έπαιρνε κυρίως τη θέση του σέντερ φορ.
Οι εθνικιστικές διαμάχες στην πατρίδα του -μια και αποτελεί μέλος αραβικής μειονότητας στο Ιράν- τού δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη ζωή του. Όταν ήταν έξι ετών, ο πατέρας του σκοτώθηκε από αστυνομικούς και λίγο αργότερα η μητέρα του παντρεύτηκε ξανά. Μην έχοντας καλή σχέση με την καινούργια οικογένεια της μητέρας του και για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα όπως ο πατέρας του, αποφάσισε σε ηλικία 15 ετών να φύγει από τη χώρα του.
«Το ποδόσφαιρο είναι η μεγάλη μου αγάπη και ήρθα στην Ελλάδα με το όνειρο να ασχοληθώ με αυτό. Για τρεις μήνες προπονήθηκα με τον Μακεδονικό Νεάπολης, αλλά δεν είχα χαρτιά και δεν μπορούσα να βγάλω δελτίο ποδοσφαιριστή. Τώρα προπονούμαι με τον Αχιλλέα Τριανδρίας, ο οποίος παίζει σε ερασιτεχνική κατηγορία. Παντρεύτηκα Ελληνίδα και κατάφερα να φτιάξω τη ζωή μου στην Ελλάδα. Δεν θα σταματήσω να κυνηγώ το όνειρό μου, να γίνω ποδοσφαιριστής», λέει στο ethnos.gr ο Σαντζάτ.
«Άρσις FC»
Ο Τζουμπέι Μονόμ και ο Σαντζάτ Αμπουμπαλεντί είναι ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και δύο από τα περίπου 140 μέλη της ομάδας ποδοσφαίρου προσφύγων «Άρσις FC», την οποία δημιούργησε τον Μάρτιο του 2018 η Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Νέων «Άρσις». Η ομάδα αποτελείται από πρόσφυγες ηλικίας 15 – 27 ετών. Δίνει φιλικούς αγώνες και συμμετείχε την προηγούμενη αγωνιστική σαιζόν στο πρωτάθλημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πέρα από την εκτόνωση και την άθληση, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι με εργαλείο το ποδόσφαιρο τα προσφυγόπουλα μπορούν να ενταχθούν ευκολότερα και ομαλότερα στην ελληνική κοινωνία.
«Στην ‘’Αρσις FC’’ υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι, οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν σε κάποια ομάδα, διότι δεν έχουν χαρτιά κι έτσι δεν μπορούν να βγάλουν δελτίο ποδοσφαιριστή. Η ομάδα προπονείται δύο φορές την εβδομάδα με την επίβλεψη εξειδικευμένου προπονητή σε γήπεδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης». ανέφερε η εκπρόσωπος της «Άρσις», Αγγελική Παπαγαθαγγέλου.
Αγώνες με ερασιτεχνικές ομάδες της Θεσσαλονίκης
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), Σάββας Δημητριάδης, ανακοίνωσαν ότι η «Άρσις FC» από το τέλος Σεπτεμβρίου θα δίνει κάθε Σαββατοκύριακο φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΜ. Στόχος είναι αυτές οι συναντήσεις να βοηθήσουν, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα τα προσφυγόπουλα στην ελληνική κοινωνία.
«Δεχθήκαμε όγκο πονεμένων ανθρώπων και καταλαβαίνουμε τις ανάγκες ενσωμάτωσης ή έστω φιλοξενίας τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μπορεί, θα είναι αρωγός σε αυτούς τους ανθρώπους, που ήρθαν για να μεγαλώσουν την πατρίδα μας», σημείωσε η κ. Πατουλίδου. «Κατανοούμε τις ανάγκες και θέλουμε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στην κοινωνία μέσω του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Με τη βοήθειά μας τα παιδιά αυτά θα γλυτώσουν την απομόνωση και θα βγάλουν τις δεξιότητές τους», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr