Νέα τουρκική πρόκληση: Navtex δεσμεύει περιοχή από Καστελόριζο μέχρι Κρήτη
Η Τουρκία απομονώνει τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, ελληνική θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στη δέσμευση της μεγαλύτερης, μέχρι στιγμής, ελληνικής θαλάσσιας περιοχής, για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα, προχωρά η Τουρκία με νέα Navtex.
Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής, βάσει της οποίας απομονώνεται το Καστελλόριζο και οι Τούρκοι θα φτάσουν στην Κρήτη και πολύ κοντά στη Ρόδο.
Πιο συγκεκριμένα, το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Bilim 2 θα βρίσκεται για τρεις μέρες στα νότια του Καστελλόριζου, αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου - Ρόδου - Καρπάθου, με σκοπό να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί, βάσει προγράμματος, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της η Τουρκία, κάνει λόγο και για «εντοπισμό γεωτρητικών στόχων», αφήνοντας να εννοηθεί πως, στο μέλλον, ενδέχεται να κάνει κι άλλες έρευνες στην περιοχή.
Το BİLİM-2 είναι ένα ωκεανογραφικό σκάφος που ναυπηγήθηκε το 1983 και θεωρείται από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ως «παλαιάς κοπής». Αλλά την αποστολή του μπορεί να επιτελέσει.
Πριν από δυο ημέρες, με δηλώσεις του στο δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε στο θέμα της Αμμοχώστου, την οποία ο ίδιος άλλωστε επισκέφθηκε προ ημερών, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.
Απαντώντας σε ερώτηση του δικτύου CNN Turk για το εάν οι Τούρκοι «θα ανοίξουν την Αμμόχωστο;», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας την Κυριακή (08/09) στη Μαλάτεια, απείλησε πως θα στείλει 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μία φωτογραφία -η οποία δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία, από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας- επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία για τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Έτσι, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν, με αμείωτο ρυθμό: από δηλώσεις, μέχρι Navtex. Μένει να δούμε το εάν αυτές οι προκλήσεις θα γιγαντωθούν – και με ποιον τρόπο.
Τι είναι η Navtex
Σύμφωνα με το hnhs.gr NAVTEX είναι μία διεθνής προσφερόμενη Υπηρεσία που σκοπό έχει τη διασπορά, στα πλοία εν πλω, ναυτιλιακών, μετεωρολογικών και κατεπειγούσης φύσεως πληροφοριών που αφορούν στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές. Οι πληροφορίες λαμβάνονται αυτόματα και εκτυπώνονται απ' ευθείας με τηλετυπικό τρόπο.
Εντάσσεται σε ένα διεθνώς συντονισμένο δίκτυο εκπομπών (Maritime Safety Information). Το MIS διαθέτει τρεις υπηρεσίες εκπομπής, μια εκ των οποίων είναι και το NAVTEX.
Σκοπός έκδοσης μιας NAVTEX είναι είτε για να στείλει προειδοποίηση για τυχόν κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανοιχτά της θάλασσας και άλλες πληροφορίες ασφαλείας που αφορούν τα πλοία που κινούνται στην περιοχή. Με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται, ό,τι κι αν σημαίνει…
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr